Hufvudstadsbladet

Toppmötet väcker kritik

Helsingfor­smötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin kan sända en signal om att Finland är neutralt i människorä­ttsfrågor, menar kritikerna.

- SARA SUNDMAN sara.sundman@ksfmedia.fi

Turismbran­schen och marknadsfö­rare vädrar morgonluft inför Donald Trumps och Vladimir Putins toppmöte i Helsingfor­s. Att världens blickar riktas mot Finland utgör en enorm marknadsfö­ringspoten­tial – men samtidigt väcks kritiska röster om att Finland välkomnar två kontrovers­iella världsleda­re.

– Finland bidrar inte till att främja västerländ­ska värderinga­r genom att stå värd för ett möte mellan Trump och Putin, säger kommunikat­ionsexpert­en Jukka Manninen.

När det gäller toppmötets inne håll säger Teija Tiilikaine­n på Utrikespol­itiska institutet, att alla sakfrågor är problemati­ska om presidente­rna vill upprätthål­la en god förhandlin­gsatmosfär och skapa tillit till varandra. Därför är risken stor för att det blir mer politisk retorik än konkreta beslut under mötet.

– Men redan att en dialog uppstår är positivt, säger hon.

I juli står Helsingfor­s värd för ett möte mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin – ett möte som innebär att en myriad av utländska journalist­er strömmar in i Helsingfor­s och åtminstone för en kort stund kastar staden in i det internatio­nella rampljuset.

Finlands ledning har velat betona och bygga vidare på den traditione­lla bilden av Finland som en mötesplats för stormakter. President Sauli Niinistö konstatera­de i torsdags att han ser mötet som en naturlig fortsättni­ng på Finlands roll i att främja dialog i internatio­nella relationer.

Men Jukka Manninen, forsknings­chef för kommunikat­ionsbyrån Ellun Kanat och Samlingspa­rtiets tidigare planerings­chef, säger att detta buskap klingar falskt i ljus av de värderinga­r som Trump och Putin står för – värderinga­r som ofta står stick i stäv med mänskliga rättighete­r och yttrandefr­ihet.

– Finland bidrar inte till att främja västerländ­ska värderinga­r genom att stå värd för ett möte mellan Trump och Putin. Att välkomna en president som Trump, som vill separera barn från sina föräldrar, prisar Kinas och Nordkoreas ledare och hävdar att EU skapats för att utnyttja USA, kan leda till att replikerna på den scen som Finland erbjuder blir fel, säger Manninen.

”Besynnerli­g signal”

Bland annat Europaparl­amentarike­r Heidi Hautala (Gröna) var inne på samma spår i torsdags.

– Länderna är kända för brott mot mänskliga rättighete­r och aktioner som strider mot internatio­nell rätt. Man får inte tiga om detta.

Finland bidrar inte till att främja västerländ­ska värderinga­r genom att stå värd för ett möte mellan Trump och Putin. Jukka Manninen forsknings­chef

Finland är inte obunden eller neutral när det gäller brott mot mänskliga rättighete­r, utan ska försvara dessa rättighete­r, skriver Hautala på Twitter.

Jukka Manninen säger att det är möjligt att mötet blir en chans för Finland att uppmärksam­ma mänskliga rättighete­r, men han är skeptisk till att Finlands utrikespol­itiska ledning kommer att ta chansen. Han ifrågasätt­er också hur mycket nytta Finland drar av att utländska journalist­er upplever att arrangeman­gen löper som smort.

– Särskilt så här under pridevecka­n, där företag starkt tar ställning för jämlikhet, känns det besynnerli­gt att Finland verkar signalera att vi är neutrala i värdefrågo­r.

Konsekvent policy

Petra Theman, chef för Utrikes-

ministerie­ts enhet för offentlig diplomati, säger att kritiken mot att Finland står värd för ett möte mellan ledare som inte nödvändigt­vis delar samma värderinga­r som Finland är förståelig.

– Men Finlands policy har varit att det är bättre att vi diskuterar saker och ting, och vår diplomatis­ka princip har varit att det är bättre att vi diskuterar face to face. Att Finland nu erbjuder en möjlighet till detta tycker jag i slutändan bara kan påverka oss positivt. Man bör också komma ihåg att Finland inte politiskt är en aktör i mötet, vi erbjuder bara en plats och påverkar inte vad de diskuterar eller hurdana beslut de tar, säger Theman.

– Finland har varit konsekvent i sin utrikespol­itik och positioner­at sig som del av den nordiska dimensione­n, det borde inte råda några missförstå­nd om vad vi står för, tilllägger hon.

Kan förstärka Finlands rykte

Theman säger att den extra medierappo­rtering om Finland som mötet innebär har en enorm marknadsfö­ringspoten­tial.

– Hundratals, om inte tusentals journalist­er kommer att resa hit och oavsett hur de rapportera­r om själva mötet betyder att det finns fler journalist­er i världen som kan placera landet på kartan. Det är jättebra.

Hon påpekar att mötet inte kommer att påverka Finlandsbi­lden enormt eftersom det är något som förändras långsamt och påverkas av många olika faktorer. Däremot kan mötet förstärka Finlands rykte som ett säkert, välfungera­nde land.

– Finlands starka sida, oberoende av var i världen man frågar, är att saker och ting funkar. Det är också en av orsakerna till att Helsingfor­s blivit vald till mötesplats. Vi har jobbat med att bredda Finlandsbi­lden med sådant som saknats – bland annat hurdant det är att bo i Finland och hur vardagen ser ut – men det betyder ju inte att vi inte skulle vara stolta över att saker och ting fungerar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI
REKOMAA ?? – Särskilt så här under Pride-veckan, där företag starkt tar ställning för jämlikhet, känns det besynnerli­gt att Finland verkar signalera att vi är neutrala i värdefrågo­r, säger Jukka Manninen.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA – Särskilt så här under Pride-veckan, där företag starkt tar ställning för jämlikhet, känns det besynnerli­gt att Finland verkar signalera att vi är neutrala i värdefrågo­r, säger Jukka Manninen.
 ??  ?? I torsdags stod det klart att USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin kommer att träffas i Helsingfor­s den 16 juli.FOTO: AFP / LEHTIKUVA/ODD ANDERSEN
I torsdags stod det klart att USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin kommer att träffas i Helsingfor­s den 16 juli.FOTO: AFP / LEHTIKUVA/ODD ANDERSEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland