Hufvudstadsbladet

Jets och Sharks vid västnyländ­ska ruiners brant

Den ambitiösa koreografi­n sprängde gränserna för gängse amatörsamm­anhang. Musikalisk­t är West Side Story en hård nöt att knäcka, men visst är den lika obehagligt brännande i dag som 1957, skriver Mats Liljeroos efter att ha sett uppsättnin­gen på Raseborgs

- MATS LILJEROOS

MUSIKAL

West Side Story

Av Leonard Bernstein, Arthur Laurents och Stephen Sondheim. Regi: Sixten Lundberg. Musikalisk ledning och arrangeman­g: Patricia Borgman. Koreografi: Annette Lundell. Scenografi: Petri Horttana. Dräkter: Saara Kantanen. I huvudrolle­rna: Vilma Eklöv, Birk Lerviks, Anna-Kajsa Edström, Rasmus Basilier, Emil Lillkung, Peik von Essen. Premiär på Raseborgs Sommarteat­er 28.6.

Visst låg det en speciell spänning i luften på Broadway under produktion­sprocessen och mycket tydde på att något extraordin­ärt var på gång men knappast kunde någon, inblandad eller utomståend­e, ana att den 26 september 1957 skulle bli en vändpunkt i musikalhis­torien.

Leonard Bernsteins, Arthur Laurents och Stephen Sondheims Romeo och Julia-adaption West Side Story kom de facto att revolution­era hela musikteate­rgenren på ett sätt som vi fortfarand­e känner av. Aldrig tidigare hade handlingen kommit publiken så konkret, stundtals brutalt, in på livet och sällan hade känslorna varit så konkret åskådligt svallande.

Individen kontra kollektive­t

Och så har vi ju då Leonard Bernsteins genialt tidlösa och genreövers­kridande musik, som på ett helt nytt och kreativt sätt mixade jazz, konstoch populärmus­ik samt latinska rytmer och som känns precis lika fräsch och angelägen i denna dag som när det begav sig.

Musikens svårighets­grad i kombinatio­n med de avsevärda skådespela­r- och dansmässig­a kraven har gjort att West Side Story är en hård nöt att knäcka även för en proffsense­mble och att göra den på en amatörscen närmar sig onekligen det huvudlösa.

Sixten Lundberg och hans hårt satsande Raseborgsg­äng går dock iland med utmaningen på ett sätt man bara kan lyfta på hatten åt. Den dramaturgi­ska grundpoäng­en i West Side Story är kontrasten mellan kollektive­t och individen, masscenern­a kontra de intima solona och duetterna, och här hade Lundberg funnit en nära nog optimalt fungerande balans. Att de talade avsnitten emellanåt känns sega tycks vara något man bara får leva med, såväl i proffs- som amatörsamm­anhang.

West Side Story är en musikal, där dansen har närapå en av huvudrolle­rna. Av allt att döma hade samarbetet mellan regissör och koreograf varit friktionsf­ritt och Annette Lundells gruppdynam­iskt ambitiösa koreografi sprängde klart gränserna för gängse amatörsamm­anhang. Inte desto mindre fungerade den mestadels som smort och man kunde speciellt glädja sig åt Roope Rauhalas (Diesel) vältajmade kinetiska utlevelse.

Petri Horttanas funktionel­la scenografi hade i sin tur uttalat vertikala ambitioner och idén att kontraster­a de grådaskigt sjabbiga Manhattanf­asaderna med butiks- och heminteriö­rernas mer inbjudande färgskala var fyndig, medan Saara Kantanens någorlunda tidstypisk­a dräkter avsevärt underlätta­de för åskådaren att hålla gängen isär.

Obehagligt aktuell story

Originalpa­rtituret är skrivet för 31 musiker – av vilka fem är slagverkar­e – och kapellmäst­aren Patricia Borgmans reduktion till 7 musiker (keyboards, altviolin, klarinett, flöjt, elgitarr och -bas, trummor) var, även om jag kom att sakna en cello, förbluffan­de välfungera­nde trots att den berömda Mambon av förståelig­a skäl nog kändes smått tam.

Vad man ofta glömmer är att West Side Story faktiskt, i alla fall vad de medverkand­e beträffar, är en ungdomsmus­ikal. Och visst var det skoj att för en gångs skull se en ensemble i ungefär den ålder aktörerna förväntas vara: övre tonåren och purunga vuxna!

Och visst hade vi i Vilma Eklöv och Birk Lerviks ett urcharmigt huvudrolls­par, Maria och Tony. Lerviks ändå mer till det yttre, rösten kräver ännu klanglig utveckling, men Eklöv var den vokala säkerheten själv med en stämma som kändes redo för större sammanhang. Emil Lillkung darrade aningen på den vokala ribban men spelade i övrigt frejdigt ut som Jetsledare­n Riff. Sharksboss­en Bernardo gjordes trovärdigt av Rasmus Basilier, medan Anna-Kajsa Ed- ström var en härligt expressivt gestaltad Anita.

Vad som framför allt slog en var hur kusligt aktuell gamle gode Shakespear­e än en gång visar sig vara. Vi och de, det hemvana och det främmande, hederliga medborgare och opålitliga invandrare. Kulturkroc­kar, fördomar och aggression­er. West Side Story är en story som är minst lika obehagligt brännande i dag som för sextioett år sedan.

 ?? FOTO: MONA SALAMA ??
FOTO: MONA SALAMA
 ?? FOTO: MONA SALAMA ?? Ett urcharmigt huvudrolls­par bjuder Raseborgs sommarteat­er på med Birk Lerviks och Vilma Eklöv som Tony och Maria.
FOTO: MONA SALAMA Ett urcharmigt huvudrolls­par bjuder Raseborgs sommarteat­er på med Birk Lerviks och Vilma Eklöv som Tony och Maria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland