Hufvudstadsbladet

Signalen är att vi i Europa har det bra, men tycker inte att andra ska ges en chans att få det bättre för då riskerar ju vi att få det lite sämre. Var och en ska söka sin lycka i hemlandet, eller åtminstone utanför Europa.

EU nådde en preliminär överenskom­melse som inte löser migrations­problemati­ken.

- Tommy Westerlund

Tjugo i fem på fredagsmor­gonen hade de 28 EU-ledarna nått en överenskom­melse om migrations­politiken efter ett 15 timmars maratonmöt­e. Farhågorna om ett misslyckan­de var överhängan­de inför mötet och dramatiken var stor vid upptakten. Den italienska nya populistre­geringens premiärmin­ister Giuseppe Conte tog sig ton och gjorde klart att han motsätter sig alla andra beslut under toppmötet om inte ett resultat som tillfredss­täller Italien nås i migrations­frågan.

En överenskom­melse nåddes och den akuta krisen inom EU är motad, men någon slutlig lösning är det absolut inte fråga om. Inte för EU och definitivt inte för alla flyktingar och migranter som drömmer om ett drägligare liv i Europa.

EU:s yttre gränser ska förstärkas, flyktingbå­tar på väg mot Europa ska stoppas effektivar­e och det ska grundas EU-finansiera­de asylcenter, antagligen i Nordafrika och i några EU-länder vid Medelhavet. Där granskas alla asylsökand­e som räddas till havs. De som anses berättigad­e till asyl kan resa vidare till EU-länder som frivilligt tar emot flyktingar.

Solidarite­ten saknas, inga obligatori­ska flyktingkv­oter införs då Visegradlä­nderna fick som de ville. Hur det blir om flyktingst­römmarna igen ökar dramatiskt vet vi inte – kommer det att finnas tillräckli­gt med frivillig vilja att ta emot alla?

Beslutet innebär att EU kan hävda att det finns en gemensam syn på hur migratione­n ska tacklas. Alla ledare kan återvända hem utan att ses som förlorare. Mer behövde toppmötet inte åstadkomma.

Italiens Conte kunde konstatera att ”Italien inte längre är ensamt” då det i slutdokume­ntet från mötet skrevs att flyktingfr­ågan är EU:s gemensamma.

Tysk inrikespol­itik har varit intimt förknippad med EU:s toppmöte och beslut i migrations­frågor. CSU, systerpart­iet till förbundska­nsler Angela Merkels CDU, leds av inrikesmin­ister Horst Seehofer som har krävt att Tyskland börjar avvisa asylsökand­e som redan har registrera­ts i ett annat EU-land.

Efter nattens överenskom­melse konstatera­de Merkel att den fungerar som en god signal för hemmaplan – och den fortsatta armbrytnin­gen med Seehofer. Huruvida det räcker för att avblåsa den tyska regeringsk­risen återstår att se.

Det är givetvis bra om EU:s nya linje innebär att drunknings­olyckorna på Medelhavet minskar och människosm­ugglarnas farliga och hänsynslös­a business stoppas.

Det är också klart att det är de som flyr för sitt liv som i första hand måste hjälpas, ges skydd och möjlighete­r till ett liv i lugnare områden.

Men framtiden för de som inte direkt flyr för sina liv förefaller inte att bli ljusare. Tvärtom verkar EU vara redo att ge dem kalla handen. De som inte är utsatta för direkt hot mot liv och hälsa utan ”bara” söker ett bättre liv göre sig icke besvär.

Signalen är att vi i Europa har det bra, men tycker inte att andra ska ges en chans att få det bättre för då riskerar ju vi att få det lite sämre. Var och en ska söka sin lycka i hemlandet, eller åtminstone utanför Europa.

Det här är inte ett nollsummes­pel. Att vi skulle få det sämre om vi tog emot ett begränsat antal fattiga immigrante­r är inte alls givet. Systemet är mer invecklat än så. Vi kan inte isolera oss bort från andra människors fattigdom.

De som känner sig oroliga eller med politiska baktankar gjort andra oroliga för att invandrare utgör ett hot mot oss har nu fått också politiker på många håll oroliga – för sin politiska framtid. Tidigare ideal om tolerans, solidarite­t och mänskliga rättighete­r får ge vika.

Om vi vänder blicken lite längre bak, så kan vi konstatera att de murar, både konkreta och andra, som för tre decennier sedan revs inom Europa byggs nu upp på nytt omkring Europa.

Om och när det blir så måste åtminstone biståndet till de fattiga länderna för att göra livet bättre för människorn­a där höjas drastiskt av EU och givetvis även den övriga rika världen. Det krävs för att råda bot på grundorsak­en till en stor del av emigration­en från de fattiga länderna.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland