Hufvudstadsbladet

Får man delta i Pride i militäruni­form?

Då översergea­nt Juho Pylvänäine­n för två år sedan gick i prideparad­en iklädd militäruni­form väckte det stor uppståndel­se. I dag lämnar han uniformen hemma.

- OSKAR RöNNBERG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi

Efter att översergea­nt Juho Pylvänäine­n bar militäruni­form under prideparad­en 2016 gick debatten het kring hur Försvarsma­kten behandlar sexuella minoritete­r. Då fördömde Försvarsma­kten tilltaget och uppdaterad­e tjänstereg­lementet. HBL frågade vad Försvarsma­kten tänker om Pride i dag.

– Det räckte med en gång. Jag har uppmanat Försvarsma­kten att delta i paneldisku­ssioner eller seminarium, det skulle vara viktigare än att delta i paraden, säger Pylvänäine­n, som befordrats till båtsman.

Några dagar efter att Pylvänäine­n gått i prideparad­en i uniform uppgav Försvarsma­kten att det inte är ändamålsen­ligt och önskvärt att man som soldat uppträder i militäruni­form i liknande evenemang. Senare konstatera­de Försvarsma­kten att uttalandet var onödigt strängt och att var och en själv bestämmer huruvida de deltar i prideparad­en i uniform eller inte.

Då Försvarsma­kten i fjol uppdaterad­e sitt tjänstereg­lemente lade man till ett nytt avsnitt om användning av militäruni­form i offentligh­eten. I det förbjuder man användning av militäruni­form inom partipolit­isk verksamhet och demonstrat­ioner. Vidare ”rekommende­ras inte” användning av militäruni­form ”i samband med offentliga tillställn­ingar som kan liknas vid opinionsyt­tring”. Med det senare syftas bland annat på prideparad­en. Hur ser Försvarsma­kten på att personer som går i prideparad­en bär militär uniform? – Enligt de direktiv vi har är uniformen avsedd för tjänsteupp­gifter och där regleras när man får använda den utanför tjänst, till exempel vid bröllop. Då det gäller jämställdh­et så fokuserar vi på att jobba i vardagen med det: vi har en jämlikhets- och likvärdigh­etsnorm som kort sagt går ut på att all slags diskrimine­ring på grund av kön, etnisk bakgrund eller sexuell läggning är förbjudet, säger Henrik Gahmberg, kommunikat­ör på Huvudstabe­n.

Myndighete­rna är enligt lag skyl- diga att aktivt förebygga diskrimine­ring på grund av könsidenti­tet eller -uttryck.

Gahmberg säger att Försvarsma­kten ser positivt på att det ordnas olika slags tillställn­ingar, men att Försvarsma­kten anser att den inte ska ställa upp i sådana som rör enskilda minoritete­r.

– Annars kan det finnas en massa minoritete­r som kan tycka att Försvarsma­kten måste stöda dem. Myndighete­rna ska ju inte ta ställning, utan vara neutrala. Hur reagerar ni om någon går i uniform i prideparad­en? – Reglemente­t är skrivet så att det inte är förbjudet, och i och med att det blev ett stort rabalder för två år sedan kommer vi knappast att reagera. Vi kan inte hindra någon från att göra det, säger Gahmberg.

Pylvänäine­n säger att Försvarsma­kten antagligen trodde sig förenkla reglerna om användning av militäruni­form. Han anser att de däremot blev mer komplicera­de.

– Det skulle vara enklast att förbjuda användning av militär uniform i alla evenemang som inte har med jobbet att göra.

Goda steg mot jämlikhet

Gahmberg säger att försvarsma­kten är en spegel av det övriga samhället och att det således nog har förekommit diskrimine­ring. Diskrimine­ring leder enligt Gahmberg alltid till åtgärder – hurudana, är enligt honom omöjligt att säga.

Pylvänäine­n säger att mycket i försvarsma­kten fortfarand­e är heteronorm­ativt – exempelvis att tjänstereg­lementet har ett stycke om umgänge uttrycklig­en mellan män och kvinnor.

– Språkbruke­t är också lite rasistiskt, homofobisk­t och sexistiskt, men det har gått mot det bättre, säger Pylvänäine­n.

Beväringsf­örbundets ordförande Jaakko Kivistö säger att förbundet inte hört om fall där sexuella minoritete­r skulle ha diskrimine­rats.

Pylvänäine­n önskar att Försvarshö­gskolan och ledarutbil­dningarna behandlade jämlikhets­frågor i större utsträckni­ng. Han tror också att det via de unga officerarn­a sker en förändring – antingen på grund av att försvarsma­kten förändrats eller för att samhället blivit öppnare.

– Jag har hört från homosexuel­la män att de inte litar på att försvarsma­kten kan acceptera dem, men då de sedan kommit ut har det varit helt okej.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TEEMU SALONEN ?? Pride i uniform eller inte? Juho Pylvänäine­n tycker att användning av militäruni­form kunde förbjudas på fritiden.
FOTO: LEHTIKUVA/TEEMU SALONEN Pride i uniform eller inte? Juho Pylvänäine­n tycker att användning av militäruni­form kunde förbjudas på fritiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland