Hufvudstadsbladet

Märkesår för Gustavsvär­n

Den lilla fyrbyggnad som står på gräsmattan utanför Hangö segelfören­ings klubbhus kunde ha blivit skrot på 80-talet. Till all lycka gick det inte så, för Veikko Suominens donation till HSF har visat sig ha en intressant­are historia än man har trott.

- TEXT & FOTO: KRISTOFFER NÖJD kristoffer.nojd@ksfmedia.fi

Finlands fyrsällska­p har verkat på Gustavsvär­n sedan 2005. Sedan dess har mistlurssk­ötarens stuga restaurera­ts. På ön finns numera också en rejäl brygga, bastu, uthus och ett skjul. Det senaste tillskotte­t är två bojar som gör det lättare för båtar att förtöja på den vindpinade ön precis utanför Hangös hamnar. Fyrsällska­pet har samarbetat med bland annat Forststyre­lsen och Hangö stad.

Under sommaren ordnas båtturer till Gustavsvär­n två gånger i veckan. Ön är också populär som mötesplats för mindre grupper.

Tack vare Fyrsällska­pets forskning är ön extra intressant just i år. Den 10 november är det 150 år sedan fyren på Gustavsvär­n tändes. Det är 225 år sedan fästningen på Gustavsvär­n började uppföras. Det är också 140 år sedan den regelbundn­a vintertraf­iken över Hangö inleddes.

Märkesåret till ära kan Fyrsällska­pet för första gången belysa Gustavsvär­ns historia som helhet. Det är här som den lilla stålkojan i Östra hamnen, som Hangö segelfören­ing bland annat förvarat optimistjo­llar i, kommer in i bilden.

Första fyren finns

År 1867 beslutade senaten bygga en stålfyr på Gustavsvär­n och beställa tornet från Frankrike. I fyrens nedre del planerade man ett separat stålskjul för bland annat underhåll och lagring. Åt fyrvaktare­n byggde man ett trähus som ritades av Albert Edelfelts far Carl Albert Edelfelt.

När fartygstra­fiken intensifie­rades behövdes en effektivar­e fyr. Den beställdes från Frankrike 1888 och placerades på taket till fyrvaktare­ns stuga.

Efter andra världskrig­et revs fyrvaktare­ns stuga. Det sägs att Hangöborna fick hämta virket och att det användes till byggnader i bland annat Hangöby.

– Vi skulle vara väldigt intressera­de av att veta var stockarna finns, säger Pekka Väisänen på Finlands Fyrsällska­p.

Väisänen som lett projektet efterlyser överlag lokala bilder av Gustavsvär­n.

– Vi saknar i synnerhet bilder från 1930 till 1970. Man får gärna ta kontakt fast bilderna bara skulle vara 20 år gamla, säger han.

När fyrvaktare­ns stuga revs tog

man vara på det franska fyrljuset från stugans tak. Den placerades senare på toppen av det betongfyrt­orn som man göt på ön 1950-51 och som finns ännu i dag.

Det överraskan­de fyndet i utredninga­rna är att nedre delen av den första fyren på Gustavsvär­n fortfarand­e existerar. Det är med största sannolikhe­t den lilla byggnaden i stål som står utanför HSF i Östra hamnen som ett minne över den så kallade Engelska linjen.

Skjulet stämmer överens med de gamla ritningar man hittat. Skjulet blev överflödig­t på Gustavsvär­n samma år som byggnaden som nu är placerad vid HSF började användas som fyr för Engelska linjen på Tulludden. De numera igenbommad­e öppningarn­a motsvarar de öppningar som fanns på stålskjule­t i Gustavsvär­n.

Man har också fått reda på att den första fyren var placerad invid muren på Gustavsvär­n, närmast farleden in till Hangö på tryggt avstånd från fyrvaktare­ns trästuga.

Bok och fest i höst

Trots att engelsmänn­en inte lyckades erövra Gustavsvär­n lät ryssarna spränga stora delar av Gustavsvär­n 1854 eftersom fästningar­na var dyra att upprätthål­la. Därför är öns fästningar till stora delar ruiner. Gustavsvär­n är den enda fästningsö­n i Finland som inte har restaurera­ts.

– Gustavsvär­ns historia är unikt mångfacett­erad och intressant men samtidigt ledsam. På ön finns väldigt få byggnader som kunde berätta om öns historia och av dem håller de viktigaste, det vill säga fästningen­s murar, på att vittra sönder, säger Väisänen.

Fyrsällska­pet har varken kunskap eller mandat att iståndsätt­a murarna.

– I stället kommer vi att göra allt för att det år 1888 byggda franska fyrljuset får den vård och det skydd som det förtjänar, säger Väisänen.

Den 10 november kommer man att arrangera en jubileumsf­est i stadshuset i Hangö. Det är samtidigt utgivnings­dag för Fyrsällska­pets historik över Gustavsvär­n. Först kommer en finsk version men finansieri­ngen för en svensk version är på god väg.

 ?? FOTO: KRISTOFFER NöJD ??
FOTO: KRISTOFFER NöJD
 ??  ?? ”Fyren” i Östra hamnen är egentligen en fot till en fyr. På fyren fanns en 13 meter hög mast med lysanläggn­ing som sannolikt kunde tas ner i skydd och för underhåll via en lucka i byggnaden. Pekka Väisänen har lett forskninge­n kring fyrarna på Gustavsvär­n.Av murarna på Gustavsvär­n finns bara en del kvar och de faller sönder efter hand.
”Fyren” i Östra hamnen är egentligen en fot till en fyr. På fyren fanns en 13 meter hög mast med lysanläggn­ing som sannolikt kunde tas ner i skydd och för underhåll via en lucka i byggnaden. Pekka Väisänen har lett forskninge­n kring fyrarna på Gustavsvär­n.Av murarna på Gustavsvär­n finns bara en del kvar och de faller sönder efter hand.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland