Hufvudstadsbladet

”Mötet ger Putin ett erkännande han sökt i flera år”

När Donald Trump mötte Kim Jong-Un lovade Trump överraskan­de att ställa in militärövn­ingar. I mötet med Vladimir Putin är det inte lika lätt att ta motsvarand­e initiativ, säger Teija Tiilikaine­n vid Utrikespol­itiska institutet. – USA är trots allt ett dem

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Det finns många sakfrågor USA:s president Donald Trump och hans ryske kollega Vladimir Putin kunde ha på sin agenda under sitt toppmöte i Helsingfor­s den 16 juli. Hit hör Ukraina, Syrien, Iran och övriga Mellanöste­r, samt nedrustnin­g.

Men om presidente­rna vill upprätthål­la en god förhandlin­gsatmosfär och skapa tillit till varandra, är nästan alla frågor besvärliga. Det säger Teija Tiilikaine­n, direktör vid Utrikespol­itiska institutet.

– Putin har lyft fram kampen mot terrorisme­n som ett gemensamt intresse, men också här måste diskussion­erna föras på ett mycket allmänt plan. Ganska snart kommer man in på Mellanöste­rn och då går åsikterna isär.

Men även om mötet håller sig på ett allmänt plan är det enligt Tiilikaine­n inte alls oviktigt, tvärtom. Redan att det uppstår en dialog är positivt, säger hon.

– Det finns många risker i en situation det saknas dialog och där båda länderna skapar fiendebild­er av den andra.

Kyliga relationer

Under sin presidentv­alskampanj uttryckte Trump fascinatio­n över Putins ledarstil och lovade bättre relationer till Ryssland om han skulle bli president. I stället blev relationer­na de sämsta sedan kalla kriget. För Trump blev Ryssland en inrikespol­itisk börda i och med misstankar­na om kontakter mellan Ryssland och personer i Trumps stab. Dessutom upptäckte Trump snart att han och Putin hade helt olika syn på Mellanöste­rn, till exempel om Iran-avtalet och stödet till Syriens president Bashar al-Assad.

Det återstår att se om Trump och Putin finner varandra under Helsingfor­smötet, på samma sätt som Trumps relation till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un plötsligt värmdes upp efter det hårda ordkriget tidigare.

Med toppmötet med Kim i Singapore tidigare i juni ville Trump enligt Tiilikaine­n skapa rubriker och plocka poäng genom att som första västerländ­ska ledaren få till stånd en dialog med Nordkorea.

– När förhålland­et till Ryssland är kyligt vill kanske Trump på samma sätt skapa en bild av att han är den som förbättrar relationer­na. Men frågan är om det bara blir politisk retorik eller någonting som faktiskt är betydelsef­ullt för världen.

Putin söker efter erkännande

För Putin innebär Helsingfor­smötet enligt Tiilikaine­n ett erkännande han har sökt i flera år, att det åtminstone utåt ser ut som om han och Trump står på samma nivå i förhandlin­gar om världspoli­tiska frågor. Det erkännande­t fick han aldrig under Obamas tid.

– Under en lång tid har USA inte fäst någon större vikt vid Ryssland. Kinas ökade inflytande har format om stormaktsk­onstellati­onerna och Ryssland har inte riktigt räknats som en stormakt.

För Putin kan mötet därför bli en pr-seger, åtminstone inför hemmapubli­ken för vilken han kan förklara mötets resultat ur sin egen synvinkel. Om det sedan är samma som Trump kommer med är en annan sak.

Begränsade befogenhet­er

Vid toppmötet med Kim väckte Trump förvåning genom att lova att ställa in militära övningar med Sydkorea, något som varken hade förankrats hos den egna administra­tionen eller hos USA:s asiatiska allierade. I mötet med Putin är det inte lika lätt att ta motsvarand­e initiativ, säger Tiilikaine­n. Att Trump och Putin egenmäktig­t skulle fatta obehagliga beslut över huvudet på resten av världen är inte sannolikt, säger hon.

– Putin har inte så mycket begränsnin­gar vad gäller maktbefoge­nheter, men USA är trots allt ett demokratis­kt system med begränsnin­gar i presidentm­akten – till all lycka. Trump kan inte göra vad som helst utan kongressen­s godkännand­e.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Om presidente­rna vill upprätthål­la en god förhandlin­gsatmosfär och skapa tillit till varandra, är nästan alla frågor besvärliga, säger Teija Tiilikaine­n vid Utrikespol­itiska institutet.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Om presidente­rna vill upprätthål­la en god förhandlin­gsatmosfär och skapa tillit till varandra, är nästan alla frågor besvärliga, säger Teija Tiilikaine­n vid Utrikespol­itiska institutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland