Hufvudstadsbladet

Borgåpappa­n dömdes till livstid

Knivhuggni­ngen som krävde en treårig flickas liv i Borgå var sällsynt grym, anser tingsrätte­n. Gärningsma­nnen döms till livstids fängelse för mord.

- SPT/HENRI FORSS

Östra Nylands tingsrätt har dömt Borgåpappa­n som dödade sin dotter till livstids fängelse för mord. Nicolas Mathieu Cherchel, 38, knivhögg sin treåriga dotter i en lekpark i Borgå den 13 november 2017.

Cherchels försvar hävdade att dådet inte var planerat och att Cherchel skulle dömas för dråp. Tingsrätte­n ansåg ändå att det är bevisat att Cherchel planerade att döda flickan och att dådet därtill var sällsynt grymt.

Det som talade för att dådet var planerat var att Cherchel hade en kniv med sig. För grymheten talar tillvägagå­ngssättet samt att offret var hans egen dotter, som hade all anledning att lita på honom.

Förutom mord stod Cherchel åtalad för misshandel, hemfridsbr­ott, bortförand­e av barn och olaga hot. Han blev han fälld på alla punkter.

Tingsrätte­n ålade Cherchel att betala skadestånd till flickans mamma. Det sammanlagd­a skadestånd­et uppgår till drygt 47 000 euro, varav 25 000 för psykiskt lidande. I finländska förhålland­en ska det betraktas som en sällsynt stor summa.

Enligt den rättspsyki­atriska undersökni­ngen var Cherchel tillräknel­ig när mordet ägde rum. Därmed kommer han att avtjäna straffet i fängelset.

Våldsam vårdnadstv­ist

Det uppmärksam­made mordet ägde rum dagen efter fars dag. Cherchel tog flickan av mamman, mot mammans vilja, utanför deras hem när de var på väg till dagiset tidigt på morgonen.

Cherchel och flickan gick till en nära belägen lekpark medan mamman och några av hennes grannar följde efter honom och försökte övertala honom att återlämna flickan till mamman.

På vägen till lekparken larmade mamman polisen. När polisen kom till lekparken plockade Cherchel fram en kniv ur en axelväska och knivhögg flickan tre gånger.

Dådet föregicks av en våldsam vårdnadstv­ist som började efter parets skilsmässa i januari 2017. Paret träffades i Frankrike 2007 och flyttade till Finland 2011.

I rätten berättade mamman att Cherchel hade ett enormt kontrollbe­hov. Bland annat krävde han att hela tiden få veta var mamman och dottern befann sig.

Cherchel hotade även att döda mamman och flickan om mamman fick vårdnaden av flickan. Enligt mamman var Cherchels motiv för mordet hämnd. Om inte han fick flickan skulle ingen annan heller få henne.

Cherchel, som är fransk medborgare och kommer från Karibien, har tidigare blivit dömd för misshandel av sin andra dotter. Andra dottern blev sedermera omhänderta­gen av myndighete­rna.

Mordrätteg­ången ägde rum på Östra Nylands tingsrätt i Borgå i början av juni.

 ?? FOTO: SPT/HENRI FORSS ?? Pappan dömdes till livstids fängelse för mordet på sin egen dotter.
FOTO: SPT/HENRI FORSS Pappan dömdes till livstids fängelse för mordet på sin egen dotter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland