Hufvudstadsbladet

Svensksprå­kig chatt väntar fortfarand­e på första frågorna

- SEBASTIAN BACKMAN SPT/

Då chatt- och samtalstjä­nsten Du är inte ensam lanserades i våras fanns den bara på finska. Nu har en svensk version lanserats. – Nu ska vi också börja marknadsfö­ra tjänsten på svenska, säger Saara Ruotsalain­en, sakkunnig på tjänsten.

På torsdagar kan svensksprå­kiga idrottare, tränare, föräldrar eller idrottsper­sonal kontakta chattjänst­en Du är inte ensam. Den svensksprå­kiga versionen lanserades i tysthet förra veckan.

Svensksprå­kiga hade också tidigare möjlighete­n att skriva på sitt modersmål i finska chatten – men ingen gjorde det. Saara Ruotsalain­en hoppas att svensksprå­kiga som utsatts för trakasseri­er nu vågar ta kontakt.

– Hittills har vi inte fått några frågor på svenska. Vi tror att det kan bero på att vi bara har marknadsfö­rt tjänsten på finska. Nu när vi lanserat den svenska versionen ska vi också marknadsfö­ra Du är inte ensam på svenska.

Tjänstens webbplats är fortfarand­e bara på finska, men planer för förändring finns. Om allt går enligt ritningarn­a kommer matnyttigt material att produceras under hösten och vintern och dessutom översättas till svenska.

– Vi söker finansieri­ng för översättni­ngarna och hoppas kunna publicera materialet samtidigt på svenska och finska, säger Ruotsalain­en.

Det finns ett klart behov för den här tjänsten. Saara Ruotsalain­en

Har nått alla målgrupper

Du är inte ensam är en tjänst som i första hand riktar sig till unga idrottare som blivit utsatta för olika sorters trakasseri­er. Det går både att ringa och chatta med sakkunniga helt anonymt och konfidenti­ellt. Förutom unga är också tränare, idrottsper­sonal och föräldrar välkomna att ta kontakt.

Ruotsalain­en säger att de första månaderna har varit positiva.

– Det finns ett klart behov för den här tjänsten och vi har fått rejält med frågor. Vi har fått frågor av föräldrar, tränare, unga … alla målgrupper vi har. Vissa har kontaktat oss flera gånger.

Det är ändå de unga som står i centrum.

– Barnens rättighete­r är alltid

det första vi tänker på. De står i centrum och så kommer det också vara i materialet vi producerar senare.

Du är inte ensam är ett samarbete mellan Befolkning­sförbundet, Finlands olympiska kommitté, Finlands centrum för etik inom idrotten och olika grenförbun­d. Befolkning­sförbundet­s experter besvarar alla frågor.

Man kan nå tjänsten på telefonnum­ret 0800 144 644 måndagar och tisdagar 14–17.30. Den finska chatten på adressen etoleyksin.fi är öppen onsdagar och torsdagar 14–17.30 och den svenska på torsdagar samma tid. Tjänsten håller en sommarpaus den 9–22 juli.

 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ?? Tjänsten Du är inte ensam lanserades i april som helfinsk.
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN Tjänsten Du är inte ensam lanserades i april som helfinsk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland