Hufvudstadsbladet

”Bristen på kvoter ett problem” ■

Rent tekniskt kan de planerade asylcentre­n vara en praktisk lösning. Men då beaktar man inte att det handlar om människor, säger flyktingby­råchefen Marcus Beijar.

- SPT/ARI SUNDBERG

Ett antal slutna asylcenter ska grundas i Nordafrika och i några EU-länder. Till dessa ska de flyktingar som söker sig mot EU samlas, och där ska deras asylsansök­ningar behandlas. De som inte beviljas asyl skickas hem.

Ser man på saken rent krasst kan systemet med ett slags uppsamling­släger vara fördelakti­gt för Finland.

– Om Finland får serverat människor vars asylgrunde­r bedömts färdigt tror jag vi är beredda att ta emot dem, säger Marcus Beijar, flyktingby­råchef på Vörå kommun till SPT.

– Jag blir lite fundersam då jag hör vad Sipilä säger, att man strävar efter att hjälpa människor, säger Beijar.

Han säger att överenskom­melsen ter sig lite märklig då man tänker att hela idén med EU är fri rörlighet mellan länderna. Nu vill man stänga gränserna för vissa människor.

– Då verkar det som att det inte finns så stor vilja att rädda människor och minska människosm­ugglingen.

Beijar säger att EU-länderna borde ta ett solidarisk­t ansvar och komma överens om kvoter. Just bristen på ett kvotsystem är en av de saker han ser som problemati­sk i överenskom­melsen.

– Många EU-länder är mestadels emot flyktingar och kravet på att flyktingmo­ttagandet ska vara frivilligt tycks ha varit en förutsättn­ing för att hela överenskom­melsen ska bli av, säger Beijar och konstatera­r att för Finlands del skulle det finnas utrymme för ett större flyktingmo­ttagande.

Politisk panik

Europaparl­amentarike­r Heidi Hautala (Gröna) säger till SPT att det hela verkar handla om en politisk panik inte minst i östliga EU-länder, där man är speciellt motsträvig till att ha något alls att göra med asylsökand­e, säger Hautala.

– Jag är inte helt säker på att det här kommer att fungera.

Hautala påminner om att antalet flyktingar minskat radikalt sedan toppåret 2015. Då sökte sig kring 850 000 personer mot Europa. 2017 var antalet cirka 170 000.

– Att man skapar ett dylikt system på grund av politisk panik är en dålig utgångspun­kt.

Hautala säger att man för tillfället förnyar Dublinföro­rdningen och det möjliggör ett system där asyl söks i EU, inte ett visst land.

– När den asylsökand­e söker till EU så leder det logiskt till ett delat ansvar inom unionen, säger Hautala.

Europaparl­amentarike­r Sirpa Pietikäine­n (Saml) säger att det inte är aktuellt att grunda något asylcenter i Finland.

– Det finns helt enkelt inget behov då mängden flyktingar nu är så liten. Dessutom har Finland meddelat att vi frivilligt kan ta fler asylsökand­e.

Situatione­n kan förstås förändras, säger Pietikäine­n.

– Om det skulle gå så att det står trehundrat­usen flyktingar vid vår gräns så skulle det säkert finnas intresse, och inte minst skulle frågan om europeisk solidarite­t intressera på ett helt annat sätt, säger Pietikäine­n.

 ?? FOTO: SPT-VASABLADET/MIKAEL NYBACKA ?? Marcus Beijar säger att han inte tror att den nya överenskom­melsen kommer att fungera speciellt väl.
FOTO: SPT-VASABLADET/MIKAEL NYBACKA Marcus Beijar säger att han inte tror att den nya överenskom­melsen kommer att fungera speciellt väl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland