Hufvudstadsbladet

EU-ledarnas toppmöte om migration

- Källa: Europeiska rådet

●●I EU-ledarnas gemensamma uttalande från toppmötet i Bryssel talas om migrations­läget i tolv punkter, där stats- och regeringsc­heferna inlednings­vis konstatera­r att ”detta är en utmaning inte endast för en enskild medlemssta­t, utan för Europa i dess helhet”.

●●Här är några andra av formulerin­garna i uttalandet, med de officiella svenska översättni­ngarna inom citat:

●●”Alla fartyg som trafikerar Medelhavet måste respektera tillämplig­a lagar och inte obstruera insatser av den libyska kustbevakn­ingen”.

●●Utanför EU uppmanas EU-kommission­en och ministerrå­det att ”snarast undersöka konceptet med regionala landsättni­ngsplattfo­rmar, i nära samarbete med berörda tredjeländ­er och med UNHCR och IOM. Sådana plattforma­r bör fungera med särskiljan­de mellan individuel­la situatione­r, med full respekt för internatio­nell rätt och utan att skapa en pullfaktor”.

●●”På EU:s territoriu­m bör de personer som har räddats, enligt internatio­nell rätt omhänderta­s, på grundval av en gemensam ansträngni­ng genom överföring till kontroller­ade centrum som inrättas i medlemssta­terna, endast på frivillig basis, där snabb och säker behandling gör det möjligt, med fullt stöd av EU, att skilja mellan irreguljär­a migranter, som kommer att återsändas, och de personer som behöver internatio­nellt skydd, för vilka solidarite­tsprincipe­n ska gälla”.

●●Kring de föreslagna reformer av EU:s asylsystem, som länge suttit fast i oenighet, skriver ledarna att man ”understryk­er behovet av att snabbt finna en lösning på hela paketet och uppmanar rådet att fortsätta arbetet i syfte att så snart som möjligt ingå ett avtal. En lägesrappo­rt kommer att läggas fram vid Europeiska rådets möte i oktober”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland