Hufvudstadsbladet

Efter Marylandmo­rden: tidningar fruktar fientlighe­t

Kort efter massmordet på Capital Gazettes redaktion i Maryland i USA står tre medarbetar­e ute på en parkerings­plats och jobbade vidare. Flera mediehus har fått förstärkt bevakning. – Vi ska ge ut tidningen i morgon, säger Chase Cook, en av tidningens sex

-

Chase Cook var själv inte inne på redaktione­n när en 38-årig man, som haft en lång dispyt med tidningen, tog sig in och sköt ihjäl flera människor.

– Allt jag vet är att fem människor är döda, säger Cook och knappade på sin mobil som han anslutit till tidningens redaktione­lla system.

Förövaren hade stämt tidningen och en av journalist­erna för förtal 2012.

Några timmar efter blodsdådet meddelade polisen att ledarredak­tören, tre journalist­er och en säljare blivit dödade.

Presidente­ns ord

Hot och hat är vardag för lokaltidni­ngarna, säger John Robinson, tidigare redaktör för News & Record i Greensboro i North Carolina, till Reuters.

Tidningarn­a har fått öka sin säkerhet ”särskilt som USA:s president deklarerat att nyhetsmedi­erna är folkets fiender”, säger han:

– Med tanke på vad vi vet om någ- ra tokskallar där ute, kan de se det som ett rättfärdig­ande för att skjuta sönder stället.

Två timmar efter blodbadet i Maryland blev tidningen Ogden Standard-Examiner i Utah uppringd av en man som frågade vad den hade för ideologisk tendens.

– Han framförde inget specifikt hot, men började rya om fejknyhete­r och den liberala pressen och antydde att alla liberaler förtjänar att utsättas för våld, berättar nyhetschef­en Kyle Hansen.

Mannen bröt samtalet när man bad om hans namn. Tidningen polisanmäl­de det och redaktione­n samlades för att diskutera hur sådana samtal ska hanteras.

Gammal fejd

Tragedin på Capital Gazette i Maryland går många år tillbaka, till en krönika om den nu 38-årige mannens kontakt med en kvinna på Facebook, visar domstolsdo­kument enligt Reuters. Mannen hade erkänt sig skyldig till trakasseri­er innan kröni- kan publicerad­es, men stämde tidningen då han ansåg att hans syn på saken inte fått utrymme.

Målet avvisades i domstol 2013 och 2015.

Mannen har skrivit många kritiska tweets till tidningen, journalist­en och domarna. Twitterkon­tot har varit tyst från januari 2016 och fram till kort före dådet på torsdagen, då han i en tweet riktad till en domare skrev att han ville bli lämnad i fred.

Skadade fingrarna

Den misstänkte hade skadat sina fingrar inför dådet för att inte kunna identifier­as genom fingeravtr­yck, säger polisen enligt tidningen The Baltimore Sun. Han använde rökgranate­r när han gick in i kontorsbyg­gnaden och var väl förberedd, säger polistales­mannen Bill Krampf.

En poliskälla uppger för CBS News att myndighete­rna tog hjälp av programmer­ad ansiktsige­nkänning för att kunna söka igenom databaser med id-handlingar. Polisen undersökte också hans hem.

Polisen larmades inifrån redaktione­n under pågående attack och kom dit bara minuter senare och omringade skytten. En reporter på tidningen rapportera­de till andra inom mediekonce­rnen medan det pågick.

Byggnaden rymmer flera andra företag, och över 170 människor fördes ut ur byggnaden innan allt var över.

Vita huset fördömer

The New York Times och andra stora amerikansk­a mediehus har som en försiktigh­etsåtgärd fått förstärkt bevakning, meddelar myndighete­rna.

USA:s president Donald Trump twittrade att hans tankar och böner är med offren och deras anhöriga.

Vita husets pressekret­erare Sarah Sanders beskrev händelsen som ett angrepp på ”oskyldiga journalist­er”.

– Jag fördömer starkt denna onda, meningslös­a våldshandl­ing i Annapolis, MD, twittrade Sanders.

– Ett våldsangre­pp mot oskyldiga journalist­er som gör sitt jobb är en attack mot alla amerikaner. Vi ber för offren och deras vänner och anhöriga.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/
IVAN COURONNE ?? Fem av Chase Cooks (t.v.) och Joshua McKerrows kolleger miste livet i attacken.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/ IVAN COURONNE Fem av Chase Cooks (t.v.) och Joshua McKerrows kolleger miste livet i attacken.
 ?? FOTO: TT/AP/JOSE LUIS MAGANA ?? Byggnaden på 888 Bestgate Road där The Capital Gazette utsattes för våldsdådet rymmer flera andra företag.
FOTO: TT/AP/JOSE LUIS MAGANA Byggnaden på 888 Bestgate Road där The Capital Gazette utsattes för våldsdådet rymmer flera andra företag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland