Hufvudstadsbladet

Sex, sport och rock’n’roll

En kandidat hatar jultomten. En annan lovar göra sina vänner rika om han vinner och en tredje lockar med halvnaket på Tinder. Det är några av de mer udda inslagen i det mexikanska valet.

- TT-AFP

Vid sidan av de mer etablerade finns det ett antal annorlunda kandidater. Att jultomteha­taren Jaime Rodríguez Calderón, ”El Bronco” kallad, skulle bli president är högst osannolikt. Han har dock gjort ett färgstarkt avtryck i valkampanj­en med sina udda budskap och starka antipatier mot Papa Noel, som tomten heter här. En man som delar ut presenter och flyger runt i en magisk släde med renar är helt enkelt inte trovärdigt, understryk­er Rodríguez Calderón. Hans försök att via Youtube få barn att sluta tro på tomten har lett till jämförelse­r med julhataren Grinchen.

En annan pikant kandidat som sticker ut är Ana Sofia Orellana som iförd underkläde­r kandiderar till delstaten Pueblas parlament.

Hennes slogan: ”Politik har aldrig varit så attraktivt.”

Till andra mer eller mindre seriösa inslag hör den tatuerade rockaren Sergio Araus parodiska presidentk­ampanj. Hans band Heavy Mex har skrivit kampanjlåt­en ”Jag vill bli president” där han lovar att göra sina vänner förmögna och utse sina släktingar till ministrar.

Till dem som har blivit diskvalifi­cerade hör femton män som har utgett sig för att vara transperso­ner. I delstaten Oaxaca, som ligger i södra Mexiko, finns förutom män och kvinnor även ett ”tredje kön” inom urbefolkni­ngen zapotec. De kallas för muxes, bär traditione­llt kvinnokläd­er, och får lov att ställa upp som kvinnor i val. Men efter att ett antal äkta muxes kommit med klagomål dömde en domstol att de femton männen i fråga var fejk. Till saken hör att vallagarna i Mexiko har ändrats så att partierna numer måste presentera lika många kvinnliga som manliga kandidater.

Ett annat udda inslag är mediet Antonio Vázquez, mer känd som ”el brujo mayor” – den störste trollkarle­n. Vázquez kan inte sägas vara det mest tillförlit­liga mediet; han siade bland annat att Donald Trump skulle förlora presidentv­alet i USA. En sak har han däremot fått rätt i: att Mexiko skulle vinna mot Tyskland med 1-0 i fotbolls-VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland