Hufvudstadsbladet

Det är dags att peta på den vaknande björnen

- THEO HEROLD Uppsala, Sverige

EU Finland är ett exemplaris­kt land inom det europeiska samarbetet. Vi uppfyller samtliga krav för EMU-medlemskap, är nettobetal­are, har ett utbrett folkligt stöd som ligger över medeltalet i Europa (58 procent); Listan kan göras lång. Detta trots att EU går igenom sin största prövning hittills med brexit, Trumps tullar och odemokrati­ska reformer i både Ungern och Polen. EUbjörnen har länge legat i dvala, men börjar nu vakna när så många pinnar petar på den.

Så varför är Finland ovilligt att se hur mycket björnen tål? Finland utgör en allt mer viktig del av EU-samarbetet, och visar ett genuint intresse för samarbetet­s fortlevnad. Konvention­ellt ledarskap och förtroende av EU gentemot Finland präglar vårt medlemskap, med Jyrki Katainens viktiga portfölj i kommission­en, vårt lands villighet att implemente­ra både EU-direktiv och förordning­ar, samt att vi faktiskt fullföljer de avtal och överenskom­melser som EU förhandlar fram.

Nu är det hög tid att ställa krav på tidigare lagstiftni­ng som missgynnat det finska folket och finskt näringsliv. Den osäkra situatione­n vi har i dag är ett fantastisk­t förhandlin­gschip för att öka inflytande­t i Bryssel, och unionen har inget som helst intresse av att se fler länder lämna unionen, inte minst en så lojal vän som Finland.

Den finska snuslagsti­ftningen har länge varit en onödig dumpning av skattepeng­ar för att bekämpa ett alternativ till cigaretter, som dessutom skulle öka folkhälsan och skatteintä­kter. Ett förmynderi i denna skala är förkastlig­t, och har i stället lett till en enorm svart handel och införskaff­andet av kopiösa mängder snus när man väl är i en taxfreebut­ik på svensk mark. Vidare är EU:s syn på kolsänkan ett slag mot finsk skogsindus­tri – kraftiga regleringa­r som starkt missgynnar finskt skogsbruk. När vi får extra understöd på en front, bland annat inom jordbruk, missgynnas vi på en annan front som exempelvis kolsänkan. Individens frihet är något otroligt fint, men när den inskränks av EU-byråkrater som anser sig veta bäst om finländska angelägenh­eter lämnar det en ganska sur eftersmak.

Låt mig dock säga att jag är en EU-vän, och förespråka­r starkt det mellanstat­liga EU: fri rörlighet, den inre marknaden och historiens mest lyckosamma fredsproje­kt. Jag tror starkt på samarbete mellan nationer, och tycker att införandet

Det är dags att se hur mycket EU-björnen tål innan den ryter till.

av euron var ett oerhört viktigt beslut för ett exporttung­t land som Finland. Friheten som kommit med EU-medlemskap är ovärderlig. Och ja, alla internatio­nella avtal har oftast nackdelar – det är fördelarna man ingår avtalen för, eftersom de väger tyngre och stärker alla involverad­e partner.

Men även om så är fallet, bör vi inte vara rädda för att förhandla om vår egen rätt att bestämma i vissa frågor. Om vi återkoppla­r till snusförbud­et eller kolsänkan kan vi se resultatet av politiker från andra europeiska länder, med andra förutsättn­ingar, hävda att den finska folkhälsan eller den finska industrin mår bäst av deras politik. Att de vet bättre än finländarn­a själva. Att politiker i grunden bestämmer bättre över individer än vad individern­a själva gör – former av förmynderi som inskränker valfrihete­n.

Detta blir ytterst problemati­skt när dessa politiker inte kan förankra sina reformer i hållbara, eller för den delen logiska, argument. Exempelvis pekar flertalet studier på att en legaliseri­ng av snusförsäl­jning skulle öka både skatteintä­kter och folkhälsan – tvärtom från vad EU:s motivering till det införda förbudet hävdade. Att Finland aktivt skulle få föra sin egen skogsbruks­politik, då skog- och papper är viktiga delar av den finska industrin, skulle ge långsiktig hållbarhet och möjlighete­n att sätta upp sina egna utsläppsmå­l, även över bestämda riktlinjer om Finland så vill. För att inte tala om det egenvärde som finns i den nationella bestämmand­erätten. Den bör vi värna om.

Det är dags att se hur mycket EU-björnen tål innan den ryter till. För vi ska värna om den europeiska gemenskape­n och EU-samarbetet, men vi får inte glömma att värna om vår egen självständ­ighet, vår egen självbestä­mmanderätt och individens frihet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland