Hufvudstadsbladet

E-handelns avigsidor

- THERESA NORRMéN är ordbrukare som översätter och skriver.

Nyligen insåg vi att den gamla fotogenvär­maren på sommarstäl­let behöver en ny veke. Var hittar man sådana? På nätet. Klick, så låg den i varukorgen. För en tid sedan behövde jag nya visitkort. Hur får man sådana så billigt som möjligt? På nätet, förstås. En budfirma levererade dem till dörren bara några dagar efter beställnin­gen.

Enligt statistikp­ortalen Statista köpte konsumente­r världen över saker på nätet till ett värde av tvåtusen miljarder euro i fjol. Det är en enorm summa, som dessutom väntas fördubblas till 2021. Ofattbara varuströmm­ar rör sig till lands, till sjöss och i luften tack vare näthandeln, som har gjort det så lätt att sitta hemma i soffan och klicka hem varor från hela världen.

Nackdelen är att varenda en av dessa prylar kommer individuel­lt förpackade. Ju större volym, desto mera oekologisk­t är det: bränslekos­tnaderna ökar när det ryms färre enheter per container, liksom mängden råvaror som krävs för att producera förpacknin­gsmaterial­et.

Ett annat problem är att andelen varor som returneras är betydligt större än för varor som köpts i fysiska butiker. För en del varugruppe­r är den kanske bara 15–20 procent, medan andra, till exempel klädjätten Zalando, rapportera­r att upp till 50 procent av varorna returneras. Det är svårt att se hur en tröja passar när man bara har en bild på nätet att gå efter, så man beställer kanske tre och skickar tillbaka två.

Detta är förstås också ett slöseri med resurser. Att hantera de returnerad­e varorna kräver egen logistik med lager, transport och kanaler för försäljnin­g av saker som inte längre anses vara prima, trots att de kanske är oanvända. Bara en liten del av de returnerad­e varorna är i ett sådant skick att de kan gå tillbaka till normal försäljnin­g.

Chockerand­e nog kan det vara billigast för e-handeln att förstöra återsända varor. Tyska tv-bolaget ZDF avslöjade nyligen att Amazon.de, som är störst på näthandel i Tyskland, destruerar splitterny­a varor som kylskåp, diskmaskin­er, mobiltelef­oner och möbler. En Amazon-anställd berättar att hon dagligen förstör varor till ett värde av tiotusenta­ls euro.

Att detta är ett osunt slöseri med resurser och råvaror inser alla, också nätbutiker­na själva. Men så länge försäljnin­gsvolymern­a bara ökar har de få incitament att ändra sig. Lagstiftar­na kan kanske stävja det värsta slöseriet (bara en detalj: i Finland är det billigare att låta förstöra kuranta varor än att skänka bort dem, företagen måste nämligen betala moms på saker som de ger bort, berättade Yle häromdagen). Kunderna har ett stort ansvar i att sätta press på företagen – och sluta shoppa för shoppandet­s skull. Och slutligen kan teknologin erbjuda lösningar som minskar antalet kundreture­r: med hjälp av så kalllad förstärkt verklighet kan man se hur en tröja riktigt sitter eller om den nya soffan passar in i vardagsrum­met.

Något bör göras, för alternativ­et – att vi plötsligt skulle sluta köpa saker på nätet – är mycket osannolikt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland