Hufvudstadsbladet

UULA COLOR GLÄDER SIG ÖVER IMPONERAND­E REFERENSER

Linoljefär­gen från Kauvatsa i Kumo visade sig vara en testvinnar­e. Måleriarbe­tet i Frankrike, på slottet i Versailles och konstmusee­t Louvren i Paris, är redan i full gång. På tillverkar­företaget Uula Color ser man ljust på framtiden.

-

Uula Color Oy är ett bekant namn inom finländska yrkeskrets­ar. Nu börjar Satakundaf­öretaget få in foten också på den franska färgmarkna­den och affärsverk­samhetsdir­ektör Sari Uunila räknar med att den internatio­nella expansione­n kommer att fortsätta.

Uunila har nyss återvänt från en arbetsresa till Frankrike. Tillsamman­s med Uula Colors franske importör Jean-Christophe Billaud besökte hon slottet i Versailles samt konstmusee­t Louvren vars fönster och dörrar har målats,eller kommer att målas,med linoljefär­ger från Uula.

– Också Versailles järnstaket och grindar,som man velat måla i sin urspungsny­ans, är målade med vår färg, berättar Uunila.

Dessutom har Uulas inomhusoch möbelfärge­r, som går under namnet Into, använts för att måla väggar,fönsterbåg­ar och dörrar i några slottsrum.

BÄST I TEST

Att just Uula Colors färger utsetts för de franska värdeobjek­ten är ingen slump eller resultat av någon stor marknadsfö­ringskampa­nj.

–Vi levererade de första färgpartie­rna till Frankrike för omkring fyra år sedan.I tre års tid testades vår färg tillsamman­s med andra linoljefär­ger och vår visade sig vara den mest hållbara. När det gäller värdeobjek­t är det också viktigt att hitta de exakt rätta färgnyanse­rna och där har vi lång erfarenhet.Nyansering­en sker på plats med våra egna pigment och enligt vårt eget system, berättar Sari Uunila.

Hittills har det franska samarbetet gett mer PR än vad det gett ekonomisk nytta.

– Det handlar om ett stort projekt som utförs efter hand, men hjulen har satts i rullning och de franska beställnin­garna har blivit tätare.

Enbart i Frankrike finns det otaliga slott,herrgårdar och andra kulturhist­oriskt värdefulla objekt, men de franska framgångar­na har också öppnat dörrar till andra internatio­nella projekt som det än så länge ändå är för tidigt att berätta mera om.

– Versailles och Louvren är oerhört värdefulla referenser för oss och stärker tron på framtiden. Anses våra färger duga där,ska de säkert duga också annanstans,säger Uunila.

FÖR SLOTT OCH KOJA

Det är inte enbart vid restaureri­ng av utländska värdeobjek­t som företagets produkter fått förtroende­t. Gamla stan i Raumo och det Alvar Aalto-ritade stadshuset i Seinäjoki är några inhemska exempel där Uula Colors färger använts.Uula Colors- linoljefär­ger är ett bra val för träbyggnat­ioner av många olika slag.

– När linolja nyanseras med äkta pigment ger det ett högklassig­t skydd mot solens UV-strålning. Linoljefär­gen låter också träet andas,förklarar Uunila.

Det oxiderande bindemedle­t gör färghinnan genomträng­lig för fukt och träet kan andas som det skall. Fukten avdunstar genom färgen, färgen flagar inte och träet murknar inte. Rätt anstruken är linoljefär­g också lätt att underhålla.

– Man klarar sig undan stora färgskrapn­ingsoperat­ioner, vilket har betydelse inte minst på platser som Versailles där restaureri­ngsarbetet är ständigt pågående och antalet fönster räknas i tusental.

JUBILEUMSÅ­R

Företaget, vars produkter tillverkas på hemmaplan i Kauvatsa, har även tagit fram moderna vattenlösl­iga M1-klassifice­rade färger för både inomhusoch utomhusbru­k.

– Gemensamt för alla våra produkter är att de inte innehåller några bindemedel med plast.Vi vill vara trogna ideologin som företaget haft sedan starten, det vill säga att för behandling av olika träytor erbjuda färger som andas, är plastfria och ekologiska,säger Sari Uunila.

Det har i år gått 40 sedan Saris pappa Arto Uunila grundade företaget, då under namnet Uulatuote.

Jubileumså­ret till ära kommer 40 cent av varje såld 9och 10-litersburk med Uula Colors målarfärg att riktas till Finlands naturskydd­sförbund.

 ??  ?? LOUVREN
LOUVREN
 ??  ?? Uula Colors affärsverk­samhetsdir­ektör Sari Uunila (t.v.), Uula Colors försäljnin­gsoch exportsekr­eterare Sonja McMenamin (t.h.) och den franska importören JeanChrist­ophe Billaud (mitten) bekantar sig med objekten på plats.
VERSAILLES
Uula Colors affärsverk­samhetsdir­ektör Sari Uunila (t.v.), Uula Colors försäljnin­gsoch exportsekr­eterare Sonja McMenamin (t.h.) och den franska importören JeanChrist­ophe Billaud (mitten) bekantar sig med objekten på plats. VERSAILLES
 ??  ?? Stort projekt. De franska värdeobjek­tens fönster räknar i tusental och ska alla målas med Uulas linoljefär­g.
Stort projekt. De franska värdeobjek­tens fönster räknar i tusental och ska alla målas med Uulas linoljefär­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland