Hufvudstadsbladet

Ishockeypr­offsets offseason: simma, cykla och löpa

Teemu Ramstedts sommar skiljer sig en del från hans lagkamrate­rs: han tränar triathlon för Ironmanlop­pet i Lahtis. – Ett bra mål för sommarträn­ingen, säger han.

- TEXT: MARCUS LINDQVIST FOTO: LEIF WECKSTRÖM 029 080 1353 marcus.lindqvist@ksfmedia.fi Ironman Lahti 70.3, 30.6, kl. 16. Tävlingen direktsänd­s i Yle Arenan.

Mika Häkkinen, Hannu Manninen, Teemu Ramstedt – och en före detta världsreko­rdinnehava­re. Startlista­n för Ironmanser­iens första triathlonl­opp i Finland kryllar av för den stora idrottspub­liken välkända namn.

Det är en bra bit från Hawaii till Lahtis – både geografisk­t och kulturellt. Men på lördag står den klassiska vinterspor­torten värd för den första deltävling­en i Ironmanser­ien i Finland: Ironman Lahti 70.3.

Siffran 70.3 betyder att tävlingsdi­stansen är hälften av de 140.6 miles som utgör ett fullångt triathlon – ultradista­nsen som lanserades på Hawaii i början av 1980-talet. Oavsett: en ansenlig distans och ett stort evenemang i Finland.

Lahti 70.3 är fullspikad med cirka 1 800 deltagare – många av dem tävlingssi­nnade amatörer eller vanliga motionärer. Bara ett par dussin proffs deltar – bland dem den tidigare världsreko­rdinnehava­ren Marino Vanhoenack­er (fulldistan­s på 7.45,58 år 2011). Flera finländare är också med – dock inte Finlands triathlone­tta Kaisa Sali, som i helgen tävlar på fulldistan­s i Roth.

Mika Häkkinen cyklar

Bland deltagarna finns också flera namn som är bekanta för den stora idrottspub­liken från andra sammanhang. Den före detta F1-stjärnan Mika Häkkinen cyklar 90 km i ett stafettlag. Hannu Manninen – tidigare storstjärn­a i nordisk kombinatio­n – gör comeback i triathlon. Ex-simstjärna­n Hanna-Maria Seppälä var anmäld, men tvingas enligt uppgift avstå. Ishockeypr­offset Teemu Ramstedt gör sitt första halvdistan­slopp i Lahtis.

– Det ger en kick att ha ett mål för sommarträn­ingen. Jag vill lyckas bra, fast jag inte kämpar om segern. Jag sover bättre, äter bättre och gör allting bättre när jag är fokuserad på ett mål, säger han.

– Jag har löpt lite mer än förut för att orka trycka på i slutet.

Ramstedt: känd som en stor cykelentus­iast som för ett par år sedan grundade cykelstall­et IBD Cycling för att öka medvetenhe­ten om inflammato­risk tarmsjukdo­m. Han har också kört flera sprintlopp i triathlon under de senaste åren – i sommar var han med i Tavastehus och i motionskla­ssen i FM i Vanda.

Uthållighe­t viktigt

Hans tränare är tränarprof­ilen Antti Hagqvist, som också hör till bakgrundsk­rafterna i Ironman Lahti 70.3. Hagqvists äkta hälft Tiina Boman är tävlingsch­ef i Lahtis. Hagqvist har planerat ett träningsup­plägg som passar en profession­ell ishockeysp­elare.

– Jag kan inte bli en triathlet helt och hållet, mina stora mål är ändå i ishockeyn, så jag har kört lite styrka och snabbhet vid sidan om. Tidpunkten är dock lämplig – i augusti måste jag redan börja fokusera på ishockeyn, säger Ramstedt.

Instinktiv­t låter inte ishockey och triathlon – halvdistan­sen består av 1,9 km simning, 90 km cykling och 21 km löpning som en bra kombinatio­n. Ishockey är väl snabba spurter, tvekamper och korta byten?

– Jag anser att uthållighe­t är ishockeyns viktigaste fysiska egenskap under sommarträn­ingen. Säsongen är så lång och matchtakte­n är så intensiv att det behövs uthållighe­t mer än något annat för att orka ända till våren, säger Ramstedt.

– Efter Lahtis lägger jag sedan om träningen för att förbereda mig för ishockeysä­songen.

Inte oroad

I Vanda var Ramstedt tredje snabbast i motionskla­ssen med tiden

1.16,59 (sprint består av 750 m simning, 20 km cykling och 5 km löpning). Om allt går väl borde han klara halvdistan­sen på 5–5,5 timmar – kanske mindre än 5 timmar.

– Jag sprang ganska mycket då jag var yngre och det känns som att löpningen går helt bra. Jag simmar ungefär i mitten av fältet, men cyklingen är väl fortfarand­e min starkaste gren, säger Ramstedt.

Den långa sträckan skrämmer honom inte. Han har deltagit i långa cykellopp och förra året cyklade han 24 timmar på en stationär cykel under den internatio­nella IBD-dagen.

– Jag har inte haft några problem i sprintlopp­en, men det är förstås ett frågetecke­n hur benen fungerar på den klart längre distansen. Det är ändå en helt ny prestation för mig.

Bra avkoppling

Triathlont­räningen erbjuder också en välkommen mental vila för Ramstedt, som inledde förra säsongen i Slovan Bratislava i KHL men senare gick över till Lukko. Då behöver han inte tänka på ishockeyn.

– Det har varit väldigt viktigt för mig psykologis­kt sett att komma loss och träna nånting helt annat under somrarna. Det har gett mig energi att orka med ishockeyn under vintrarna, säger Ramstedt som också är välbekant för HIFK-supportrar­na efter totalt sex säsonger i Helsingfor­s.

– Det gör också gott att träffa andra människor och få vara en del av gemenskape­n i cykling och triathlon.

Halvdistan­s är halvdistan­s och för många det mest angenäma sättet att stifta bekantskap med triathlon. Inte så häftigt och hårt som sprint, men inte heller så påfrestand­e som full distans. Ändå: en hel Ironman – 3,8 km simning, 180 km cykling, 42 km löpning – fascinerar Ramstedt.

– Det är en utmaning som jag skulle vilja ta mig an någon gång. Men inte så länge jag spelar ishockey aktivt. Det tar för länge att återhämta sig.

Det ger en kick att ha ett mål för sommarträn­ingen. Jag vill lyckas bra, fast jag inte kämpar om segern. Jag sover bättre, äter bättre och gör allting bättre när jag är fokuserad på ett mål.

Teemu Ramstedt har spelat fotboll och löpt en hel del som yngre, så löpningen kommer ganska naturligt för honom. FOTO: LEIF WECKSTRöM

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Teemu Ramstedt är känd som en cykelentus­iast som grundat cykelstall­et IBD Cycling.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Teemu Ramstedt är känd som en cykelentus­iast som grundat cykelstall­et IBD Cycling.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland