Hufvudstadsbladet

Multitalan­gen siktar på framgång i U20-VM

- MARCUS LINDQVIST

Astrid Snäll skulle kunna nå Europatopp­en i fler än en gren – än så länge har hon valt friidrott.

FM-etta 2017, FM-tvåa 2018. Astrid Snäll har klarat sig hyggligt i triathlon med tanke på att det är mer som en hobby för henne.

I sprint-FM Vanda var hon inte långt från guld, men hon tappade cykelskon i den första växlingen och var till slut tolv sekunder bakom Minna Koistinen efter en fenomenal löpning. Löpning är fortfarand­e Snälls favoritgre­n.

– Triathlon är roligt, men löpning ligger fortfarand­e närmare hjärtat än cykling och simning, säger hon.

Började från noll

Hindertala­ngen prövade triathlon för tre år sedan i Åbo. De fysiska egenskaper­na har hon, men det gällde att lära sig simma och cykla.

– Det började med att mina föräldrar började cykla. Jag ville också pröva och då var det naturligt att pröva triathlon. Men jag började helt från noll med simningen. Jag kunde inte ens simma 250 meter.

Artonåring­en från Forssa flyttade till Åbo för att studera i idrottsgym­nasium. Där kom hon i kontakt med den lokala triathlonf­öreningen, där före detta elittriath­leten Mika Luoto och simlandsla­gstränaren Antti Kauhanen figurerar.

– Jag lärde mig att simma otroligt snabbt. Nu är min simning helt ok, säger Snäll.

Alternativ träning

Astrid Snäll är också en av 32 friidrotts­talanger som blivit uttagna till U20-VM i Tammerfors i juli. Hennes huvudsträc­ka är 3 000 m hinder, men hon löper också 3 000 m.

– Löpning är så lätt. Det behövs inte annat än skor. I simning och cykling kan det hända allt möjligt, som när jag tappade skon i Vanda.

Triathlon har dock varit perfekt som alternativ träning under det senaste året, då Snäll dragits med problem i akillessen­an. I vanliga fall löper hon som bäst 90-100 km i veckan, men nu har hon kompensera­t med simning, cykling och – i vintras – längdåknin­g.

– Triathlon har varit min räddning. Det går ganska bra att ersätta en lång löprunda med cykling, säger hon.

– Det är annars också en bra gren för att bygga grunduthål­lighet. Det går att göra långa träningspa­ss utan skaderisk.

Siktar på final i JVM

I dag tävlar Snäll för första gången i Europacupe­n i triathlon – en helt ny erfarenhet. Hon tänker också delta i U19-EM i Tartu mot slutet av juli och några andra tävlingar. Huvudmålet för sommaren är dock friidrotts­JVM i Tammerfors.

–Det har varit fint i alla de tidigare stora mästerskap­en som jag deltagit

i. Jag ser verkligen fram emot JVM, säger hon.

– Målet är att komma till final i hinder. Där kan vad som helst hända.

 ?? FOTO: SUL/HASSE SJöGREN/DECABILD ?? Astrid Snälls huvudsträc­ka är 3 000 m hinder.
FOTO: SUL/HASSE SJöGREN/DECABILD Astrid Snälls huvudsträc­ka är 3 000 m hinder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland