Hufvudstadsbladet

Tung finsk kvalsmäll i thriller – Markkanen blek mot Tjeckien

Två stjärnförs­tärkningar hjälpte inte – det blev förlust mot ett vingklippt Tjeckien på fredagskvä­llen. En hårt uppvaktad Lauri Markkanen lyckades inte glänsa i Pardubice.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Ett Finland förstärkt med Lauri Markkanen och Sasu Salin mötte ett Tjeckien som saknade sina två största stjärnor, NBA-spelaren Tomáš Satoranský och Fenerbahce­s Jan Veselý. Trots det gynnsamma utgångsläg­et gick det på tok. De fysiska tjeckerna gjorde livet svårt för finländarn­a och ledde med 37–36 i halvtid.

Markkanen – som visserlige­n bjöd på en snygg dunk – hade det tufft. Tjeckerna levde i gråzonen och lyckades bakbinda affischnam­net. Anfallsspe­let såg idéfattigt ut i sjuka spelfördel­aren Petteri Koponens frånvaro, men Finland hängde med tack vare Matti Nuutinens 13 poäng.

Efter halvtidsvi­lan fortsatte Finland ha det motigt. Kvoten för lag- foul fylldes snabbt och Tjeckien kopplade greppet. Inför den sista perioden låg Finland under med sex poäng och såg ut att gå mot en förlust.

Matchavslu­tningen blev thrillerar­tad. Matti Nuutinen, som gjorde 24 poäng i matchen, minskade Tjeckiens försprång till två poäng med två minuter kvar att spela, men Tjeckien avslutade starkast och vann med 77–73.

Finland får blicka framåt mot måndagens slutsålda kvalavslut­ning hemma i Helsingfor­s. Då är förhoppnin­gsvis Koponen redo för spel.

Eftersom jumbon Bulgarien vann över Island är allting öppet inför den sista matchdagen. De tre bästa lagen tar sig vidare till följande fas, som inleds på hösten. Förlusten mot Tjeckien var extra tung med tanke på att poängen följer med lagen som avancerar. Där väntar betydligt tuffare motstånd, som Frankrike.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VILLE VUORINEN ?? NBA-stjärnan Lauri Markkanen klarade inte av att visa upp hela registret mot de fysiska tjeckerna.
FOTO: LEHTIKUVA / VILLE VUORINEN NBA-stjärnan Lauri Markkanen klarade inte av att visa upp hela registret mot de fysiska tjeckerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland