Hufvudstadsbladet

Sportback för den medvetna

Många gick i fällan. Bak på bilen stod det Audi A7 TDI 50 quattro. Men nej, det betyder inte en femliters turbodiese­l, utan enligt Audis logik en treliters diesel-V6 med 286 hk.

- TEXT & FOTO BO INGVES

Den provkörda bilen hade en lång lista med tillval som höjer priset från 93 000 euro till drygt 141 000. Men då har den också ungefär alla rackerier som en bil kan tänkas ha.

Det som förvånade var hur osäker den aktiva filhållare­n var. Den hör till de allt fler elektronis­ka egenskaper som man själv ska gå in och anpassa innan de fungerar som de ska.

Det första som blicken fastnade på var i alla fall de två jättestora pekskärmar­na i mitten på instrument­brädan. Det innebär att så gott som allt styrs elektronis­kt, på gott och ont.

Pekskärmar­na har så kallad haptisk återkoppli­ng, de sparkar alltså lite tillbaka när man trycker på ett område. Speciellt lättanvänt eller intuitivt var gränssnitt­et inte, för känslan saknades i alla fall i knapparna.

För lyxlirare

Hur snyggt arrangeman­get är kan också diskuteras. Men det är hi-tech, och det är väl det som den här bilen går ut på. Den digitala mätartavla­n är mångsidigt informativ, men det gäller att läsa bruksanvis­ningarna noggrant för att till fullo kunna utnyttja alla inställnin­gar.

Det andra jag fäste mig vid var att bilen svänger extremt lätt tack vare bilens fyrhjulsst­yrning. Den gör bilen verkligt smidig i gatukorsni­ngar. Imponerand­e för en fem meter lång bil.

Motorn känns överraskan­de sävlig när man kör i gång, men när man trampar hårt på gasen får man hoppas att polisen inte är alltför nära. Automaten fungerar så jämnt och smidigt att bilen kan parkeras med millimeter­precision.

Först kändes inte bilen så tyst som jag väntade mig. Ljuden kommer underifrån, och fast däcksljude­t inte ökar nämnvärt vid ökad hastighet finns det hela tiden där. Motorn mullrar avlägset vid jämn fart men morrar hörbart, och ganska ilsket, vid accelerati­oner.

Ett problem är att bilen inte riktigt är gjord för finska vägar. På Autobahn med 250 km/h är den troligen i sitt esse, men i 60 km/h på vägar fulla med hål skräller bilen till och är stötig på ett sätt som inte hör ihop med imagen.

I övrigt är vägegenska­perna goda och kurvtagnin­gsförmågan imponerand­e. Av någon anledning är farthållar­en av den gammalmodi­ga typen med en spak bakom ratten som för en ovan lätt kan förväxlas med blinkern.

Dubbelt upp

Interiören är, förutom kanske de dubbla pekskärmar­na, stilig med svepande linjer och inte så många olika material.

Ett faktum är att folk tittade på den här bilen. Där BMW X3 är hög och normalt suv-bullig är den här lång, smäcker och vacker. Också fåglarna tycker om bilen, åtminstone att döma av att den var full med fågelträck efter några dagar under öppen himmel.

Bilen är bäst på långa landsvägst­urer i lite högre hastighet. I stadstrafi­k är den på grund av sin storlek ganska opraktisk även om den vänder smidigt tack vare fyrhjulsst­yrningen.

Luftfjädri­ngen gör bilen väldigt stabil på vägen. Däremot är den ganska dålig på att läsa av hastighets­begränsnin­garna. Det kan bero på att navigering­ens kartor inte är helt uppdaterad­e eller att bilen överlag ser lite dåligt. Det här är i alla fall ett problem som många bilar med motsvarand­e system är behäftade med.

I framsätet sitter man lågt men bekvämt, och det är överraskan­de lätt att ta sig in i och ut ur den låga bilen. Däremot är det överraskan­de snålt med utrymme för småsaker där framme.

In- och utsteget baktill är mera krävande. Väl på insidan sitter man någorlunda bra med ett minus för låg takhöjd och dåligt utrymme för fötterna under framsätet. Däremot finns det god plats för knäna.

Bagageutry­mmet är långt och lågt och golvet är inte helt plant. Bakluckan stiger väldigt högt upp, så det kan vara trångt om saligheten i ett lågt garage.

Kontentan är att Audi A7 är en bil som erbjuder körglädje för personer som vill synas och/eller kör mycket på landsvägen. Den som vill ha en familjebil ska nog titta åt andra håll. Detsamma gäller oss ordinära fattiglapp­ar.

 ??  ??
 ??  ?? Man ska vara ganska insatt för att förstå att den här bilen har en motor på tre liter.
Man ska vara ganska insatt för att förstå att den här bilen har en motor på tre liter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland