Hufvudstadsbladet

X3 eller X5, det är frågan

När jag körde BMW X3 första gången, under tuffa vinterförh­ållanden i Lappland år 2005, kändes den mer praktisk och sympatisk än den kantiga kolossen X5. 13 år senare när jag provkör båda versionern­a på nytt känns läget oförändrat.

- TEXT & FOTO BO INGVES

Missförstå mig rätt, båda bilarna är fina produkter som helhet, men där X3 inte är överväldig­ande stor känns X5 lite som ett slagskepp, samtidigt som den är betydligt dyrare.

Egentligen är jämförelse­n lite haltande eftersom X3 är av den nyaste generation­en och presentera­des strax före årsskiftet, medan nästa generation av X5 kommer först i slutet av detta år.

Nya BMW X3 är på alla sätt lite mindre än X5, men känns fullt tillräckli­g för de flesta behov. Baktill är det rejält med utrymme åt alla håll och exemplaris­kt med utrymme för fötterna under framsätena. Även det fyrkantiga bagageutry­mmet på 550 liter känns tillräckli­gt för de flesta transportb­ehov.

Äter upp ojämnheter­na

Den provkörda bilen har en tvåliters diesel på 190 hk och 400 Nm. Det innebär att den drygt 1 800 kg tunga bilen inte är någon raket. Samtidigt behöver man inte heller vara rädd för att blockera framfarten för medtrafika­nterna. Den åttaväxlad­e automaten gör dessutom sitt jobb så diskret att accelerati­onen inte märks.

Det jag uppskattad­e mest var det underbara underredet. Bilen formligen flyter över gropar och knölar och är skönt tyst också på eländiga finska landsvägar.

Den höga bilen är inte gjord för rallykörni­ng. Den är mera inriktad på bekvämligh­et. Det innebär att man hellre tar kurvorna majestätis­kt skridande fram än i högsta fart. Å andra sidan är den fyrhjulsdr­ivna bilen också en kompetent terrängbil för den som vågar.

Den provkörda versionen kostar drygt 61 000 euro utan tilläggsut­rustning (med tilläggsut­rustning 74 000 euro) vilket är snäppet högre än konkurrera­nde fyrhjulsdr­ivna suvar som Volvo XC 60 och Audi Q5.

Törstig hybrid

Laddhybrid­erna finns åtminstone tills vidare till främst med tanke på bilbeskatt­ningen. Orsaken är att den nominella bränsleför­brukningen och därmed koldioxidu­tsläppen kan fås ned, vilket på många håll resulterar i lägre bilbeskatt­ning och andra fördelar.

I Finland har X5 en prislapp på 85 000 euro utan tilläggsut­rustning. Det är ungefär 20 000 euro mindre än de billigaste konvention­ellt drivna versionern­a i samma modellseri­e.

Laddhybrid­erna kan till och med köras helt på el om man har tillräckli­gt kort väg till jobbet och kan, och ids, ladda bilen på båda adresserna.

Kör man längre än 20–50 km börjar bensinen rinna i rören på alla laddhybrid­er. Det här gäller i högsta grad en tung bil som BMW X5 där batteriet dräneras extra snabbt.

Därefter är det bensinmoto­rn på 245 hk som står för kraften. Då är förbruknin­gen mycket högre än den officiella – i det här fallet närmare 10 liter/100 km jämfört med officiella 3,3 liter.

En negativ egenskap hos batteriet är att det förminskar bagageutry­mmet med 150 liter. Därför är det endast 500 liter stort jämfört med 650 liter i de normala versionern­a.

Åldern märks kanske mest på att den här större bilen känns lite mera högljudd än X3. Det är framför allt däckljudet som hörs tydligare i kupén. Det blir spännande att jämföra ljudbilden, bilens beteende och utrymmena med den kommande generation­en.

Den grundlägga­nde frågan vid de här två bilarna är hur mycket mera bil man får för mycket högre pris om man väljer X5 i stället för X3.

Det jag uppskattad­e mest var det underbara underredet. Bilen formligen flyter över gropar och knölar och är skönt tyst också på eländiga finska landsvägar.

 ??  ?? Än så länge är BMW:s karakteris­tiska njurgrill mindre på X5 än i nya X3, men när X5 förnyas i slutet av året kommer den att få lite smäckrare linjer än den nuvarande klunsen.
Än så länge är BMW:s karakteris­tiska njurgrill mindre på X5 än i nya X3, men när X5 förnyas i slutet av året kommer den att få lite smäckrare linjer än den nuvarande klunsen.
 ??  ?? Nya BMW X3 har inte förändrats speciellt mycket till det yttre och erbjuder smidiga köregenska­per för både landsväg och offroad.
Nya BMW X3 har inte förändrats speciellt mycket till det yttre och erbjuder smidiga köregenska­per för både landsväg och offroad.
 ??  ?? BMW:s nya formspråk i X3:s interiör är stiligare än förr, även om de varierande materialen och färgerna fortsättni­ngsvis kan kännas lite märkliga.
BMW:s nya formspråk i X3:s interiör är stiligare än förr, även om de varierande materialen och färgerna fortsättni­ngsvis kan kännas lite märkliga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland