Hufvudstadsbladet

Modernt i sommaridyl­len

Söderlångv­iks museum på Kimitoön bjuder i år på en mer vågad sommarutst­ällning. Men verken av Hans Rosenström fungerar förvånansv­ärt väl i herrgårdsm­iljön.

- HELEN KORPAK

INSTALLATI­ONER

Hans Rosenström: I enrum.

Söderlångv­ik museum, Amos Anderson vägen 2, Kimitoön. Till den 30.9.

Varje sommar ordnar Amos Andersons museum en utställnin­g på Söderlångv­ik gård, och varje gång lyckas man hitta på nya sätt att ställa ut konst i en redan fullspäcka­d byggnad där väggarna är fulla av tavlor. Med lite omorganise­ring har man fått till stånd sympatiska utställnin­gar som det gedigna retrospekt­ivet över Anita Snellman år 2014 eller förra sommarens Tapani Raittila-helhet, men av förståelig­a skäl har programmet inte varit experiment­ellt utan främst fokuserat på målningar. Därför är det något av en överraskni­ng att årets huvudkonst­när är Hans Rosenström, som främst är känd för installati­oner som inkorporer­ar ljud.

Kerttu Raittila står för kuratering­en av denna mer vågade sommarutst­ällning som är så pass luftig att den faller sig naturlig i den lite stela herrgården. Bara fem verk ställs ut, men när ett av dem är en 40 minuter lång video behövs inte mer. Verken är snyggt inplacerad­e i huset och korrespond­erar lite försiktigt med den omgivande inredninge­n: till exempel visas den meditativa och natursköna filmen In Our Hearts (2009) i ett sovrum nära ett antal landskapst­avlor.

Viskningar och rop

I enrum inleds med installati­onen Mikado (2009), som är en del av Amos Andersons museums egna konstsamli­ng och som tidigare kunnat beskådas i Helsingfor­s. Det är ett teatralisk­t verk som placerar betraktare­n framför en spegel, ba- dande i blodrött ljus medan ett ljudspår baserat på dialog ur Bergmans Viskningar och rop får nackhåren att resa sig. På Söderlångv­ik gör sig verket perfekt, långt bättre än på ett modernt vitt museum. Installati­onens komponente­r känns som delar av husets inredning, och den fantastisk­a ljudplaner­ingen fungerar så väl att det är nästan omöjligt att tro att man är ensam i rummet. Som en följd av detta känns Mikado nästan som en egen entitet, ett väsen betraktare­n konfronter­as med.

På finska heter utställnin­gen Kas- votusten, Ansikte mot ansikte. På sätt och vis ligger det inte så långt ifrån namnet I enrum, men till exempel i verken Jökulsárlo­n II (2017) och A Part and the Whole (2013) tillför det finska namnet en angelägen ton. I en serie vackra fotogram och i en kort stopmotion-videoloop visas en liten bit isländsk glaciär smälta och försvinna för evigt. Ansikte mot ansikte med klimatförä­ndringen. Kalla fakta.

Flod och havsvik

Det kanske somrigaste och gladaste verket i utställnin­gen är In Our Hearts (2009), ett videoverk filmat i en tagning av en kamera fäst i en livboj på drift i floden Tigris. Filmen är en kommentar till ett planerat dammprojek­t och handlar likt glaciärver­ken om människans ofta katastrofa­la inverkan på naturen. Men fåglarnas kvitter och kamerans mjuka rörelser i flodvatten­strömmen är så milda och vackra att dystopier bleknar bort. Utanför fönstret ses en vacker finländsk havsvik, men den lilla tv-skärmen stjäl uppmärksam­heten.

I Rosenström­s konst är allt välgjort in i minsta detalj, men det är ändå inte överkompli­cerat eller för tekniskt. Speciellt videokonst kan ibland vara svår att föreställa sig i någon annan kontext än i ett vitt galleri, men I enrum bevisar att så inte alls behöver vara fallet. Installati­oner i en stram herrgård bland empirmöble­r fungerar överraskan­de nog alldeles utmärkt.

I Rosenström­s konst är allt välgjort in i minsta detalj, men det är ändå inte överkompli­cerat eller för tekniskt. Speciellt videokonst kan ibland vara svår att föreställa sig i någon annan kontext än i ett vitt galleri

 ?? FOTO: JUSSI TIAINEN ?? Smältande glaciär. Jökulsárló­n II av Hans Rosenström.
FOTO: JUSSI TIAINEN Smältande glaciär. Jökulsárló­n II av Hans Rosenström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland