Hufvudstadsbladet

Glowstjärn­an: ”Har aldrig känt mig så trygg”

- TT /GUNNAR REHLIN

Ett överflöd av spandex, men också mycket hjärta. Feelgoodse­rien Glow är tillbaka på Netflix med en ny säsong. – Jag har aldrig tidigare känt mig så trygg och bekväm på en inspelning, säger skådespela­ren Alison Brie till TT.

Rollen som Ruth, den arbetslösa skådespela­ren som nästan av misstag blir wrestlings­tjärna på 80-talet, har varit en arbetsmilj­ömässig fullträff för Alison Brie. Det beror delvis på att det nästan bara är kvinnor med i teamet, både framför och bakom kameran, förklarar hon.

– Det är vi kvinnor som äger inspelning­en – det är vårt utrymme.

”Kroppen ett verktyg”

Svaret kommer på en fråga om hur det känns att göra en tv-serie där skådespela­rna som kvinnliga brottare ofta är rätt lättklädda. Brie fortsätter:

– I den här serien är min kropp ett verktyg i stället för någonting som finns till för männens tillfredss­tällelse.

När Glow nu kommer tillbaka med en andra säsong (”jag bad till Gud om att det skulle bli en andra säsong, nu ber om jag en tredje”) är det i kölvattnet av metoo-rörelsen. Serien spelades in under hösten 2017, när allt brakade loss.

– Det var oerhört intressant, för det fick mig verkligen att stanna upp och fundera över hur jag hade blivit objektifie­rad under åren, säger Alison Brie.

– Hur ofta har inte vi kvinnor försökt urskulda att vi har blivit utsatta för opassande beteenden. Det är ett problemati­skt sätt att tänka som är ingraverat i oss skådespele­rskor. Det är aldrig ok att känna sig obekväm. Själv har hon ”oftast haft tur”, konstatera­r hon, och fått jobba med schyssta män både bakom och framför kameran.

– Men jag har också haft några fruktansvä­rda upplevelse­r som fått mig att känna mig oerhört liten. Man känner att man inte vill vara till besvär.

Betty Gilpin, som spelar Ruths vän Debbie (och sedermera motståndar­e i wrestlingr­ingen), säger:

– Det är väldigt lätt att börja tro på vad de säger. Om man är lydig och sexig och inte säger emot så kan man få en chans. Det finns hela tiden ett kraftfullt hot om att man är utbytbar. Och det här kommer inte att ändra sig förrän vi kvinnor tvingar fram en ändring.

Alison Brie poängterar att man hela tiden under inspelning­en av ”Glow” har varit mycket noga med att de kvinnliga brottarna ska se ”normala”, och därmed olika, ut.

– Alla kroppstype­r ska vara med, och alla skådespela­re har från början fått höra att ”ändra inte hur ni ser ut på något sätt”. Det är ett mycket annorlunda sätt att jobba på.

 ?? FOTO: ERICA PARISE/NETFLIX ?? Alison Brie spelar Ruth i Netflixser­ien ”Glow”, som nu inleder sin andra säsong.
FOTO: ERICA PARISE/NETFLIX Alison Brie spelar Ruth i Netflixser­ien ”Glow”, som nu inleder sin andra säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland