Hufvudstadsbladet

Första blåbären har mognat

- SPT

Blåbär, lingon och hjortron – redan nästa vecka kan flitiga plockare skörda de första bären. Den torra försommare­n kan ändå inverka negativt på helheten.

Blåbären beräknas mogna i södra Finland redan i början av nästa vecka. Blåbärssug­na plockare bör styra stegen mot soliga gläntor för att lokalisera de saftiga smakbomber­na, rapportera­r Helsingin Sanomat.

I norra Finland dröjer blåbärsskö­rden några veckor längre och uppe i Lappland väntas bären mogna tidigast om en månad. Situatione­n kan dock förändras hastigt om sommarvärm­en återvänder med besked.

Blåbären är sällsynt tidiga i år på grund av den ovanligt varma våren. Även pollinatio­nen lyckades bra. Den ihållande torkan i södra Finland kan ändå inverka negativt på den sammantagn­a skörden, som väntas bli ungefär som vanligt – varken större eller mindre.

En som redan har hittat de första mogna blåbären är Taisto Ylönen, han har plockat en liten kopp blåbär vid Gloskär i Hangö tidigare i veckan.

– Jag har aldrig förr sett mogna blåbär så här tidigt, rapportera­r han glatt förvånat.

Hjortronbl­omningen började i Lappland för några veckor sedan. Tumregeln är att bären mognar kring sex veckor efter blomningen.

Lingonblom­ningen pågår för fullt i söder, men är fortfarand­e begränsad norr om Jyväskylä. Lingonskör­den är i allmänhet pålitligar­e än blåbärsskö­rden, eftersom den kommer senare på sommaren.

 ?? Foto: taisto Ylönen ?? De första blåbären är redan färdiga att plockas, åtminstone i liten skala.
Foto: taisto Ylönen De första blåbären är redan färdiga att plockas, åtminstone i liten skala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland