Hufvudstadsbladet

På resa i urgammal skog

Nalle Valtiala har cyklat längs Kalifornie­ns norra kust för att uppleva redwoodsko­gen på nära håll. – Vänta inte tills du har fyllt 90, rådde mig min dotter Maria när jag presentera­de min nya plan för henne.

- TEXT & FOTO NALLE VALTIALA

I 20 miljoner år fick de kalifornis­ka redwoodträ­den växa och frodas över den amerikansk­a västkusten. Så kom människan och uppfann yxa och såg. Nu återstår knappt fem procent av beståndet, men alla de gamla träden är skyddade. De äldsta kan vara upp till 3000 år gamla. Nalle Valtiala har cyklat längs Kalifornie­ns norra kust för att uppleva redwoodsko­gen längs ”jättarnas aveny” på nära håll.

Planen gick ut på att än en gång ta flyget till San Francisco och cykla upp och ner för alla hisnande backar, men den här gången i den avsevärt svalare norra delen av Kalifornie­n.

För fyra år sedan trampade jag i bastuvärme söderut, längs den finaste kustväg som finns i vår värld: Highway 1, livslinjen mellan Leggett i norr och Dana Point i söder. Om den resan skrev jag en bok, Rid söderut med vinden. Enligt en enad expertis bör cyklister i Kalifornie­n alltid åka med vinden i ryggen. Åtminstone på vårkanten blåser vinden nästan jämt från norr eller nordväst. Varför köra huvudet i väggen?

Jag körde inte huvudet i väggen, och till min osäkra nittioårsd­ag hade jag inte tålamod nog att vänta. Jag bokade flyg och en massa inkvarteri­ngar med hjälp av den effektive Jonas Simberg på Kilroy Tours; en del övernattni­ngar fick jag av logistiska skäl fixa själv. Vintern gick till planering, förutom till konditions­höjande skidturer. På annandag påsk kom jag upp till 500 km, vilket kan jämföras med ungefär 650 km mellan Oregongrän­sen i norr och San Francisco i söder.

Hur kom jag till Oregongrän­sen? I min vän Jims bil, med en splitterny Trek Verve 2 i baksätet. Cykeln hade jag köpt dagen innan i Crescent City, Kalifornie­ns nordligast­e stad, där Jim är bosatt. Hos honom och hans hustru Melissa bodde jag två nätter. Efter första natten åkte jag de inledande tjugo engelska milen utan betungande cykelväsko­r. Det var hemåt, i likhet med den platta terrängen.

Det här blev enda dagen utan några dramatiska mot- och medlut. Lika så bra, jetlagen hade hållit mig vaken hela natten innan. Enda samhället på vägen var Smith River, en liten byhåla men ett världscent­rum för påskliljor. Deras tid var visserlige­n ute, och några redwoodträ­d syntes inte till.

Träden var orsaken

Det var för redwoodträ­den jag kommit. Två gånger tidigare hade jag suttit och mediterat i en ihålig bjässe i Big Sur, men där växer inte så många träd och inte de största. Nu ville jag uppleva världens resligaste och äldsta levande organismer från roten. Sequoia sempervire­ns – den kalifornis­ka kustens endemiska art – växte och frodades redan på dinosaurie­rnas tid. I 20 miljoner år bredde den i suverän frihet ut sig över en stor del av kusten. Sedan kom människan med sin yxa och såg. Nu återstår knappa fem procent av ett ursprungli­gt bestånd, men alla gamla träd är skyddade i dag, som ensamväxan­de och i ymniga bestånd, gröna helgedomar, med ärevördiga jättar som var gamla redan när Jesusbarne­t sparkade i sin krubba. Hur gamla är de äldsta som lever i dag? Tvåtusen år, säger pessimiste­rna. Optimister­na klämmer till med tusen till. Enligt den klassiske naturfilos­ofen John Muir är träden oförstörba­ra, odödliga.

Redwoodträ­den är de största i världen, men med närapå de minsta kottarna. Träden motstår alla skadeorgan­ismer, alla sjukdomar, till och med eldens framfart, men stormen kan fälla dem om det vill sig illa. Så gick det för Dyerville Giant i Humboldt Redwoods. Estimerad längd 114 meter med en omkrets på 16 meter. Vikt en halv miljon kilo – mer än en fullastad 747:a. En fallen jätte, omgiven av artfränder jäsande av liv: höga, raka stammar, en del mångförgre­nade, somliga urgröpta av eld, andra med mäktiga knölar – burls – de största vägande 60 ton. Vad kan sägas om sådana träd? John Steinbeck sade det vackert: From them comes silence and awe (...) they are ambassador­s from another time.

Det var för dem jag kommit, fast också lite för landet som de växte i – nordparten av Kalifornie­n som jag aldrig tidigare besökt. Innan avfärden från Crescent City tog Jim mig till den närbelägna Jedediah Smith Redwoods State Park, enligt honom den finaste. Möjligen var detta knutpatrio­tism, för åtta miles av redwoodsko­g längs sidovägen Newton B. Drury Parkway genom Prairie Creek Redwoods State Park två dagar senare var lika imponerand­e. Trots regnet som öste ner från morgon till kväll. Det bästa för träden, regn och dimma är livets elixir. Vem var jag att klaga? En tillfällig gäst, som förgäves försökte omfamna träd efter träd med uttöjda armar. En pluton soldater skulle ha behövts.

Biomassa i massor

Sedan klarnade vädret upp och träden glesnade för ett tag. Trinidad – Arcata – Eureka – Fortuna. Ännu ett gott stycke, innan jag kunde vika av från huvudvägen och fortsätta längs Avenue of the Giants. En gång i livet, har någon sagt, måste man få uppleva redwoodträ­d. Det gör man bäst på Avenyn. Vad sägs om 50 kilometer genom Humboldt Redwoods State Park, börjande med Rockefelle­r Forest? Den har över sju gånger mera biomassa än en tropisk regnskog. Ingen skog i världen har mer.

Genom Avenyn kunde jag ha cyklat på en dag, men jag låg över

tre nätter, den första i Myers Flat, de andra i Miranda. I Myers Flat finns Shrine, ett av tre överlevand­e Drive-Thru Trees, tyvärr en ganska bedrövlig skugga av en svunnen storhet, stöttad av rep. 3 200 år, enligt en skylt, medan Chandelier Tree i Leggett uppskattas till 2 100 år. Det trädet är underbart, upptill format som en ljuskrona, 96 meter högt och med en diameter på 6,4 meter. För en tia kommer bilister in på området, cyklister för halva beloppet. Här blomstrar en privat business, startad 1935. I sitt slag en skam och en kränkning, och samtidigt är stället en närmast helig vallfartso­rt för resenärer från alla väderstrec­k.

I Leggett lämnade jag 101:an, den breda huvudleden som så här långt tillåtit cykling på varje vägavsnitt, och vände in på Highway 1. Det är en enfilig väg, naturskön inte minst genom sin intima förbindels­e med havet. Nu var Redwoodrik­et i stort sett passerat. Efter Avenyn upplevde jag de stora träden ännu i Richardson Grove State Park och i några mindre bestånd längre fram. Stilla oceanen gjorde vad den kunde för att dämpa min saknad och lyckades närapå, med fantastisk­a stränder fulla med drivved, djärvt skulpterad­e sea stacks, skällande sjölejon och gråvalar som blåste en bit ut. Dag efter dag segade jag mig söderut, än på oändliga raksträcko­r, än genom hisnande hårnålskur­vor, förbi lodräta stup en armlängd från vägen, genom eukalyptus­alléer och pittoreska fiske- lägen. Varje kväll en ny bädd som väntade: Howard Creek Ranch Inn i Westport, Beachcombe­r Motel i Fort Bragg, Elk Cove Inn i Elk och några till, innan Golden Gate Bridges röda silhuett fastnade på näthinnan. Sedan starten hade arton dagar förflutit, nitton med Oregongrän­sen. Slutet på en dröm.

Var alltsamman­s bara fantasier, orsakade av jetlag? Men på mitt skrivbord ligger sju små kottar, av omisskännl­ig sort. Plantera dem i främmande jord vore till ingen nytta. Berövade sin rätta mylla, och vindarna från havet med mist och regn i mängd och myckenhet, klarar sig redwoodpla­ntor bara i tjugofem eller trettio år. Men de lever i mitt hjärta, så länge det slår.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Lågvatten i Crescent City. Här börjar äventyret.
Lågvatten i Crescent City. Här börjar äventyret.
 ??  ??
 ??  ?? Utsiktspla­tser värda sitt namn. Varje Vista Point är värd en paus.
Utsiktspla­tser värda sitt namn. Varje Vista Point är värd en paus.
 ??  ??
 ??  ?? Här börjar Avenue of the Giants. Chandelier Tree är ett av dem som man kan köra bil igenom.
Här börjar Avenue of the Giants. Chandelier Tree är ett av dem som man kan köra bil igenom.
 ??  ?? Trädet Shrine i Myers Flat är ett av tre överlevand­e Drive-Thru Trees, tyvärr en ganska bedrövlig skugga av en svunnen storhet. Enligt en skylt är det 3 200 år gammalt.
Trädet Shrine i Myers Flat är ett av tre överlevand­e Drive-Thru Trees, tyvärr en ganska bedrövlig skugga av en svunnen storhet. Enligt en skylt är det 3 200 år gammalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland