Hufvudstadsbladet

Statens anslag till klinisk forskning mer än halverades

Vårdrelate­rad forskning får allt mindre stöd

- yrsa.grune@ksfmedia.fi YRSA GRüNE

Regeringen vill uppgradera cancerbeha­ndlingarna och -vården. Målet är att så många finländare som möjligt ska få så individanp­assade behandling­ar som möjligt. Därför upprättar man bland annat ett nationellt nät av cancercent­er. Samtidigt ligger bidraget till klinisk forskning på en nivå som är så låg att cancerfors­karna vid universite­ts- sjukhusen vrider sina händer.

Den kliniska forskninge­n behöver utvecklas för att vissa cancersjuk­domar fortfarand­e är mycket svårbehand­lade. Den behövs också för att läkarna vid universite­tssjukhuse­n ska kunna upprätthål­la en dubbelkomp­etens som både forskare och kliniska experter.

När de statliga bidragen minskar får forskarna i stället vända sig till Finlands Akademi, EU-fonder eller privata finansiäre­r med stipendiea­nsökningar. En av dessa finansiäre­r är Cancerstif­telsen, som i år går ut och ber sina donatorer, bland annat det finska folket, om extra välvilja.

Den inre sammanhåll­ningen står igen i fokus när Natos 29 medlemslän­der möts i Bryssel den 11 juli för sitt toppmöte. USA:s roll – eller kanske särskilt president Donald Trumps roll – skapar ständiga frågetecke­n kring hur stort amerikaner­nas intresse för Europa egentligen är.

EU är inte lika med Nato. Men det finns risk för en spill-over effekt på Nato på grund av Trumps negativa uttalanden om EU inom ramen för den amerikansk­a handelspol­itiken.

En annan orosfaktor är att Trump under mötet med Rysslands president Vladimir Putin bara fyra dagar efter Natomötet kan komma med uttalanden som antingen tolkas som eller som rätt och slätt är eftergifte­r för Ryssland. Oron gäller i synnerhet läget i Östersjön.

Inom Nato är alla medlemmar likvärdiga och USA – inte Trump – har en röst precis som de andra. Men han är USA:s president och eftersom USA ses som en garant för försvaret av Europa går det inte att avfärda Trumps uttalanden med en axelryckni­ng.

En tredje orosfaktor är utveckling­en i Natolandet Turkiet där president Recep Tayyip Erdo an nyligen lyckades befästa sin makt. Erdo an och Putin har funnit varandra och det har väckt farhågor. Natos relationer med Ryssland lades på is i samband med Rysslands olagliga annekterin­g av Krim 2014. Men Nato har också konsekvent betonat betydelsen av att hålla kanalerna öppna för en dialog med Ryssland. Möten har hållits på diplomatis­k nivå kring säkerhetsf­rågor och man har varit mån om att informera varandra om militärövn­ingar.

Försvar och dialog är Natos uttalade ambition när det gäller Ryssland.

Oenighet inom alliansen är ändå ingen ny företeelse. Men varje gång har den ändå lyckats skapa rättning i leden.

Den fråga som ständigt dyker upp är om alliansen fortsättni­ngsvis kan räkna med USA:s stöd vid en eventuell militär konflikt i Europa. Det vill säga, hur USA uppfattar artikel fem i Natostadga­n där det sägs att en attack mot en av medlemmarn­a uppfattas som en attack mot alla.

Solidarite­tsklausule­n är själva kärnan i Natos existens. Men i mot- sats till vad många tror – och vad man på vissa håll vill hävda – aktiveras inte artikel fem automatisk­t. Varje medlemslan­d förutsätts givetvis bidra med sitt stöd. Men i vilken form får varje medlem bestämma själv.

Nato är alltså först och främst en politisk allians där solidarite­ten bygger på gemensamma värderinga­r. Artikel fem har aktiverats bara en gång under Natos historia, efter terroratta­ckerna mot USA den elfte september 2001. Det var i själva verket paradoxalt, eftersom det inte var Europa som påkallade USA:s hjälp, utan tvärtom. Genom att andra Natoländer övertog vissa funktioner inom det amerikansk­a försvaret kunde USA lösgöra kapacitet för andra ändamål.

Vissa politiker och försvarspo­litiska experter hävdar att Nato inte är att räkna med om det hettar till i Östersjöom­rådet. I stället bör man satsa på breda nätverk och framför allt bilateralt militärt samarbete med USA, menar de. Resonemang­et är logiskt om man inte tror på solidarite­ten i artikel fem – då utgör ju goda politiska relationer med USA en minst lika stark garanti för militär hjälp som ett Natomedlem­skap skulle göra.

Finland och Sverige har underteckn­at en trilateral avsiktsför­klaring om militärt samarbete med USA. Av någon oförklarli­g anledning verkar det som om man också i Finland skulle tro mer på Trumps administra­tion i det sammanhang­et än när det gäller samma administra­tions ansvar för artikel fem inom Nato.

Donald Trumps behov av att framhäva sin egen person kan temporärt skaka om Nato. Men knappast mer än så. För som vi såg 2001 så är behovet av stöd ömsesidigt mellan Europa och USA.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland