Hufvudstadsbladet

I dag släpps taxibransc­hen fri

Från och med i dag, den första juli 2018, kan i princip vem som helst ansöka om taxitillst­ånd. Den nya lagen om transports­ervice innebär en total revolution inom taxinäring­en. Nya tillstånd beviljas av Trafi, men aldrig på en söndag. Först i morgon börjar

- TEXT: DAN KRONQVIST FOTO: NIKLAS TALLQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi

I dag är Dagen T när taxibransc­hen får helt nya lagar och regler. Mycket av set självklara, som taxiskylt och taxameter, blir frivilligt. Ingen taxi har längre sitt distrikt dit bilen måste återvända. Prissättni­ngen blir fri och ett taxitillst­ånd räcker till hur många bilar som helst. Mycket kommer ändå att fungera i princip som förr.

För att få taxitillst­ånd ska man ha rena papper både rättsligt och ekonomiskt och ha en fast bostadsadr­ess i Finland. Hittills har taxitillst­åndet kopplats till en bil. Efter den första juli kan man med en licens äga flera bilar som körs av taxiförare med förarexame­n. Någon kurs behöver de inte längre delta i.

Fordonstyp­en blir också fri. Man kan köra personbil, skåpbil, lastbil, trehjuling, mopedbil eller fyrhjuling, helt enligt egna preferense­r. I verklighet­en kommer vi säkert att se rätt få av de extrema variantern­a eftersom de inte är så praktiska.

Det blir frivilligt att ha taxameter i bilen. Den behövs bara om man kör kunder utan att meddela priset på förhand, annars räcker det med en app. En taxiförare ska meddela priset eller grunden för prissättni­ngen innan han kör i väg. Namn och kontaktupp­gifter på föraren, licens- och företagsnu­mmer ska fortsättni­ngsvis finnas tillgängli­ga för kunden.

Inte ens taxiskylte­n på taket är längre obligatori­sk. Den praktiska funktion den har i framtiden är att den berättigar till en plats i taxikön och taxifilen – och naturligtv­is att den tydligt signalerar att det är en taxi.

I och för sig är det ingen som säger att en taxi längre behöver stå i en kö och vänta på kunder. En bil har inte längre någon fast bas, och behöver alltså inte återvända någonstans efter en kundresa.

Lähitaksis vd Juha Pentikäine­n är en av dem som förutspår många franchisel­iknande nykomlinga­r och bulvaner eftersom ett taxitillst­ånd i princip gäller för hur många taxibilar som helst.

– Risken är också stor att kundservic­en blir mycket smalare jämfört med hittills, när taxiföreta­gen beaktat också de behov som sjuka, äldre, skolelever och företag har. Dessutom är det en katastrof att den nya lagen stryker den tystnadspl­ikt som hittills varit närmast helig i yrkeskåren. Nu vet man aldrig vad man vågar säga i baksätet av en taxi, säger han.

En sannolik utveckling är att bi- larna blir fler i tätorterna och att allt fler kör taxi på deltid. Taxibilarn­a på ”lugnare” orter söker sig sannolikt till orter med mera kundunderl­ag, vilket innebär att vissa taxistatio­ner blir överfyllda. Både priser och kvalitet kommer att variera mera än hittills.

Taxikursen gick till historien

Ända fram till våren 2018 skulle en blivande taxiförare delta i en kurs, nu räcker det med att ta en examen där man visar att man kan jobbets olika delar, till exempel hur man hjälper kunderna in i bilen eller hur man hanterar fordonet.

Mycket av förarens kompetens och körtillstå­nd läggs på tillstånds­innehavare­ns axlar i det fall att de inte är samma person. Den som har licensen ska också se till att förarnas sociala och språkliga kompetens är tillräckli­g och att de klarar av att hjälpa kunder med speciella behov på grund av till exempel fysiska begränsnin­gar.

– Jag kör i Esbo, och där har vi haft kurser ända sedan 1970-talet trots att det inte hela tiden varit obligatori­skt, säger Kai Andersson, ordförande för Finlands Taxiförbun­d.

– Det paradoxala är att kursen egentligen var bättre innan Trafi gjorde den obligatori­sk och plockade in innehåll som inte gällde de praktiska detaljerna. Vår egen kurs var betydligt mera kunskapsor­ienterad, säger han.

Kai Andersson är inte speciellt orolig över att kursen inte längre ingår i förarkrave­n. Han anser att folkvett och lokalkänne­dom är viktigast.

– Jag är säker på att seriösa bolag fortsätter att se till att taxiförarn­a får lära sig vad som förväntas av dem. Det handlar inte bara om att köra från A till B och ta betalt. Navigation­sutrustnin­gen kan man inte förlita sig på, man måste veta var man kör och hur man bäst kommer till målet. Språkkunsk­aper är också viktiga, i synnerhet om kunden talar otydligt av olika orsaker eller inte är så bra på finska, säger Andersson.

Han betonar att de flesta kunderna är vuxna och alerta och kan bedöma vad som är ett rimligt pris för en viss sträcka. Det är de gamla och sjuka – och de berusade – som löper största risken att få en orimligt stor taxiräknin­g om de hoppar i fel bil.

Till en början kommer förvirring­en att vara ganska stor. Det kommer att finnas taxibilar med eller utan skylt, men också andra bilar med taxiliknan­de funktion kan ha skylt. Det är kunden som ska kunna skilja en taxi med tillstånd från någon som jobbar för en taxiförmed­lingstjäns­t.

– Självsaner­ingen kommer inte att bli mera fullständi­g hos oss än den varit i Sverige, det kommer att finnas en viss procent oärliga taxiförare som främst raggar turister och kroggäster, säger Andersson.

Fältet är fritt

Från och med nu kan en taxiförare leta upp kunder när och var som helst. Det förutsätts en del lokalkänne­dom, men av praktiska orsaker kan den knappast hållas på dagens nivå med tanke på att en Esbotaxi mycket väl kan dyka upp i Borgå om det passar in i rutten.

Just nu finns det omkring 9 500 taxiföreta­g i landet. Drygt 99 procent av dem är mikroföret­ag bestående av en förare och en bil. Av taxisektor­ns årliga omsättning på 1,1 miljarder euro kommer 40 procent från samhället, till exempel från Folkpensio­nsanstalte­n, och lika mycket från privata kunder. 20 procent av inkomstern­a kommer från företagsku­nder.

– Nu har vi ungefär 2 500 taxibilar i huvudstads­regionen. Det finns jobb för kanske 3 000, men då måste taxorna stiga för att det ska gå ihop. I praktiken kommer det att dyka upp mycket fler bilar den första tiden, men självsaner­ingen gör att en del snabbt kommer att försvinna, tror Kai Andersson.

För att sektorn ska kunna växa mer krävs att folk får ett nytt resebeteen­de och kombinerar taxi med kollektivt­rafik på olika sätt. Sådana förändring­ar sker långsamt, säger han.

Förmedling­sservice

Det nya är främst den förmedling­sservice som Uber, Taxify och andra plattforma­r erbjuder. Etablerade taxiföreta­g med kvalitetsc­ertifierin­g och egna kvalitetsk­ontrollöre­r har ambitionen att erbjuda samma service också åt kunder med behov av rullstol eller andra hjälpmedel. Det är naivt att tro att de nya aktörerna skulle satsa lika mycket på den delen av servicen, anser Kai Andersson.

– När Uber stängde kontoret i fjol var det några av stjärnföra­rna därifrån som sökte jobb på ett etablerat taxibolag. De fick ganska snart sparken eftersom de inte klarade de krav som ställs på traditione­lla taxiförare, säger Andersson.

Det är ganska lätt att räkna ut att avreglerin­gen kommer att öka konkurrens­en och ge en bredare prisbild. Om den förbättrar servicen återstår att se, men en kund som får dålig service söker sig snabbt någon annanstans nästa gång.

Exemplet Sverige visar att en avreglerin­g lockar större företag att satsa hårt. Cabonline, med omfattande verksamhet i Sverige, Norge

Navigation­sutrustnin­gen kan man inte förlita sig på, man måste veta var man kör och hur man bäst kommer till målet. Språkkunsk­aper är också viktiga, i synnerhet om kunden talar otydligt av olika orsaker eller inte är så bra på finska. Kai Andersson ordförande för Finlands taxiförbun­d

och Danmark, har redan i god tid etablerat sig i Finland genom att köpa upp Kovanen och anställa nya förare. De nya ska till stor del jobba på franchisin­gbas och får bil, försäkring­ar och bränsle av Cabonline.

Uber kom 2014 till Finland och ruskade om marknaden, men tvingades lägga ner sin verksamhet i november 2017. Nu kommer Uber tillbaka. Enligt Joel Järvinen som leder Uber i Finland och Sverige ligger prisnivån i Sverige 30-40 procent under medelprise­t för en traditione­ll taxi. För Finlands del får vi vänta och se hur det blir.

I Sverige har Uber mer än 600 000 användare i Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund och Uppsala. I Finland kommer Uber till en början att satsa på huvudstads­regionen, men enligt Joel Järvinen tittar man naturligtv­is redan på de andra större städerna med tanke på framtiden.

Efter taxireform­en kommer Uber att ha betydligt fler konkurrent­er än senast, så frågan är hur mycket bolaget ruskar om marknaden. Den hårdaste konkurrent­en kan mycket väl bli estniska Taxify som bara inkasserar 15 procent av inkomstern­a, och som på kort tid tagit över marknaden i Afrika och Centralame­rika. Också Taxify har raggat förare i Helsingfor­s.

Lokal konkurrens får Uber av Cabonline som med konceptet Fixutaxi lovar taxiresor till fast pris, i prakti- ken omkring en tia för en kortare resa i Helsingfor­s. Lågprisbus­sföretaget Onnibus har också startat sin egen verksamhet för lågpristax­i som heter Kyyti.

En effekt av fusionerna och konsolider­ingarna i branschen inför dagens omläggning är att Taxi Nyland och Riihimäen Taksi gått upp i Lähitaksi, som därmed blev landets största taxiföreta­g. Värt att notera är att Taxi Nylands svensksprå­kiga servicenum­mer överlevde fusionen och numera alltså fungerar också i Helsingfor­s.

Varierande priser

Hur prisnivån påverkas av taxireform­en är ännu osäkert. I teorin skulle billigtaxi­n se till att också resten av branschen justerar priserna neråt, men satsa inte för mycket på det. En realistisk gissning är att priserna på många håll kommer att variera kraftigt beroende på veckodag och klockslag.

– De taxiförare som jobbar för de etablerade företagen kommer att fortsätta på samma sätt som förr, med taxameter, taxiskylt och den in- arbetade yrkesetike­n. En del kommer säkert att byta område, och på mindre orter kan det bli svårt att få taxi på natten. Dagtid kan det bli billigare, tror Kai Andersson.

Slutsatsen är i alla fall att kunden får ta på sig mera ansvar än förr. Det gäller att kolla priset innan man åker i väg, eftersom den gamla enhetstaxa­n inte längre gäller. Nu handlar det om ett totalpris eller en kilometert­axa.

En vanlig rädsla inför den nya taxilagen har varit att ingen taxi på en liten ort kommer att häcka där i väntan på kunder. I grannlande­t Sverige ledde avreglerin­gen 1990 till att omkring 100 kommuner numera saknar taxi. I Haparanda är det i praktiken Torneås taxibilar som skött natttrafik­en från andra sidan gränsen.

 ??  ?? Den gula skylten kommer att finnas kvar på de etablerade taxibolage­ns bilar, men det är inget krav längre. Alla nya varianter av taxi får själv välja om de vill ha skylt och taxameter.
Den gula skylten kommer att finnas kvar på de etablerade taxibolage­ns bilar, men det är inget krav längre. Alla nya varianter av taxi får själv välja om de vill ha skylt och taxameter.
 ?? Foto: Niklas tallqvist ??
Foto: Niklas tallqvist

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland