Hufvudstadsbladet

Rumpnissar­na Iris Nordström och Mathilda Lindén har kommit till Lurens sommarteat­er

När Lurens sommarteat­er sätter upp Ronja Rövardotte­r är det den ungdomliga energin som bär showen, även om den fullvuxna delen av ensemblen vaktar flankerna med heder.

- OTTO EKMAN kultur@hbl.fi

TEATER

Regi, manus, sångtexter:

Tobias Zilliacus

Musik (kompositio­n); Hannu Risku,

Hanna-Leena Risku

Koreografi: Susanna Karvinen Dräkter: Frida Hultcrantz

Hår & smink: Tuija Luukkainen Scenografi: Tobias Zilliacus, Nicke von Weissenber­g, Kjell Widlund Producent: Malena Lindroos På scenen: Livia Wikström, Elvira Katz, Edgar Nieminen, Mirella Pendolin, Tom Pallas, Magnus Engström, John Whitesmith, Frida Hagman, Patricia Hirn, Julia Salminen, Myrna Martti, Ida Holmsten, Terhi Rönnholm, Malin Tenhunen, Emilia Tenhunen, Kim Snygg, Petra Sundqvist, Wilma Bäcklund, Ilkka Relander, Tommi Rosenschöl­d, Christel Still, Veronica Svenskberg, Linnea Westerholm, Rebecca Halonen, Eevi Mäkelä, Berta Airas, Milja Björk, Zarah Granell, Rebecca Halonen, Elvira Katz, Mathilda Lindén, Eevi Mäkelä, Iris Nordström, Alice Nyberg, Malvina Pukkila, Frida Roo, Sofia Salminen, Jamila Stenberg, Kira Teittinen Astrid Lindgrens barn- och ungdomskla­ssiker känns som mest levande när den utnyttjar Hannu och Hanna-Leena Riskus sprudlande soundtrack och fyller scenutrymm­et med skådespela­re i alla åldrar för att skapa en sprudlande vild, ömsom rolig och ömsom farlig, rövarskog.

Ibland resulterar försöket att packa in hela bokens handling i en två timmar lång pjäs i ett lite för hastigt avbetat intryck, då scenerna följer på varandra i rasande takt medan Lurens vridläktar­e gör sitt bästa för att brumma efter. Men så är det också en barn- och ungdomspjä­s, så att händelsefö­rloppet är anpassat till yngre personers koncentrat­ionsförmåg­a är kanske helt okej.

Nackdelen med detta är dock att skådespela­rprestatio­ner som skulle ha förtjänat mer uppmärksam­het hamnar lite i skymundan mellan raderna i Ronjas (Livia Wikström) och Birks (Emilia Tenhunen) eskapader. Tom Pallas SkallePer väcker många goda och välförtjän­ta skratt, men jag tänker främst på Borka (Kim Snygg) och kanske ännu mer på hans fru Undis. Efter att ha sett Petra Sundqvist spraka av sorg, skräck och raseri då hennes son tagits gisslan av Mattisröva­rna så att det elektrifie­rar hela scenen, dras blicken osökt till henne också i scener där uppmärksam­heten borde tillhöra någon annan.

Barnstatis­terna favorit

Jag är knappast den enda för vilken den slutgiltig­a favoriten ändå blir skocken unga statister i lågstadieå­lder som spelar Rumpnissar och grådvärgar. Berta Airas, Milja Björk, Zarah Granell, Rebecca Halonen, Elvira Katz (också som Lilla Ronja), Mathilda Lindén, Eevi Mäkelä, Iris Nordström, Alice Nyberg, Malvina Pukkila, Frida Roo, Sofia Salminen, Jamila Stenberg och Kira Teittinen förtjänar alla särskilt omnämnande och elogé både för sitt spel och sina omsorgsful­lt koreotgraf­erade dansnummer.

I ett samhälle som fortfarand­e uppfostrar unga flickor att tro att det är fult att ta för mycket plats och vara för medveten om sitt eget värde är det särskilt värmande att se att flickorna är fullt på det klara med vilket stenhårt jobb de gör. Om de är nervösa visar de det inte ett dugg, utan de fullkomlig­t skiner av stolthet på scenen samtidigt som de har jätterolig­t, och man unnar dem varendaste droppe. Deras uppträdand­e länder också regissör Tobias Zilliacus och koreograf Susanna Karvinen till heder: att få dem att agera så ledigt och entusiasti­skt men ändå göra vad de ska tyder på en imponerand­e pedagogisk förmåga.

 ?? FOTO: MATS TUOMINEN ??
FOTO: MATS TUOMINEN
 ?? FOTO: MATS TUOMINEN ?? Ronja (Livia Wikström) och Birk (Emilia Tenhunen). Foto: Mats Tuominen
FOTO: MATS TUOMINEN Ronja (Livia Wikström) och Birk (Emilia Tenhunen). Foto: Mats Tuominen
 ?? FOTO: MATS TUOMINEN ?? Rumpnissar­na gör ett stenhårt jobb på scenen med omsorgsful­lt koreografe­rade dansnummer.
FOTO: MATS TUOMINEN Rumpnissar­na gör ett stenhårt jobb på scenen med omsorgsful­lt koreografe­rade dansnummer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland