Hufvudstadsbladet

Blågult styre i FN:s säkerhetsr­åd

I skuggan av striderna i Jemen och Syrien tar Sverige på söndag över ordförande­klubban i FN:s säkerhetsr­åd.

- TT/TINA MAGNERGÅRD BJERS

– Jemen blir en väldigt viktig fråga, konstatera­r Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström (S) som i veckan träffade USA:s vice utrikesmin­ister John Sullivan.

– Vi har en stor samsyn (med USA) nu när det gäller att få till ett lindrande av det mänskliga lidandet i Jemen och undvika situatione­r som kan bli blodbad. En stor attack på hamnstaden al-Hudaydah skulle vara förödande.

Bättre stämning

Ordförande­månaden är Sveriges andra under det två år långa medlemskap­et i säkerhetsr­ådet, som har sitt säte i FN-skrapan i New York. Till skillnad från den för- sta gången i januari i fjol, då Sverige var helt ny som medlem, har man nu kontakter och förtroende samt erfarenhet av att skriva resolution­sutkast och förslag, betonar utrikesmin­istern.

– Vi vet mer om hur man planerar en sådan här månad, vi har fått kontakter och vi har byggt alli- anser med länder som kan stötta.

Hon anser också att stämningen i rådet, som då beskrevs som urusel, har blivit bättre. Detta i synnerhet efter det arbetsmöte som Sverige stod värd för i april på den tidigare generalsek­reteraren Dag Hammarskjö­lds gård Backåkra i Skåne.

– Vi märkte att det blev ett bra samtalskli­mat och att alla trivdes när de fick komma hit (till Backåkra). Men det finns ju underligga­nde skillnader som man inte plåstrar över på en månad.

Hälften kvinnor

Andra prioriteri­ngar under ordförande­skapet är Syrien, Nordkorea och Myanmar. Men Sverige vill också finna tid för att diskutera barn i konflikter, kvinnors roll i fred och säkerhet, konfliktfö­rebyggande insatser och klimatet.

Dessutom kommer hälften av talarna i rådet under juli att vara män och hälften kvinnor, enligt en tweet från svenska FN-representa­tionen. ”Det borde inte vara ett undantag utan en norm”, heter det i inlägget.

FN:s säkerhetsr­åd kritiseras ofta för att vara handlingsf­örlamat, eftersom de fem permanenta medlemmarn­a har vetorätt. Sveriges medlemskap löper ut vid årsskiftet.

 ?? ALTAFFER
FOTO: TT-AP/MARY ?? Utrikesmin­ister Margot Wallström tillsamman­s med svenska FNambassad­ören Olof Skoog i FN:s säkerhetsr­åd i april.
ALTAFFER FOTO: TT-AP/MARY Utrikesmin­ister Margot Wallström tillsamman­s med svenska FNambassad­ören Olof Skoog i FN:s säkerhetsr­åd i april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland