Hufvudstadsbladet

Yrkesskolu­ngdomar behöver handlednin­g, inte mer digitalise­ring

- IRA AALTONEN speciallär­are, Mäntsälä

UTBILDNING Christoffe­r Ingo, förbundsor­dförande för Svensk Ungdom, skriver (HBL 26.6) en mycket realistisk insändare om hur yrkesskolu­tbildninge­n nu ser ut efter regeringen­s åtgärder om ”effektiver­ing” som egentligen bara inneburit nedskärnin­gar.

Jag är helt av samma åsikt som Ingo när det gäller de tre negativa effekterna han omnämner.

Mer självständ­igt arbete, oftast hemma då närundervi­sningen skurits till det minimala, som gagnar – alldeles riktigt – ”de självsäkra”. Utåtriktad­e duktiga elever klarar sig visst, men ”medelmåtta­n” har det svårt med teoriunder­visningen utan lärarhjälp. Som yrkesskoll­ärare vet jag att de elever som söker sig till yrkesutbil­dningen gör det ofta därför att de inte har så kallat läshuvud och betygsmede­ltalet oftast inte räckt till gymnasiest­udier. Närundervi­sning är viktigt!

Personalmi­nskningen även i praktiska arbeten – på finska sidan har jag hört om rent livsfarlig­a situatione­r då elever inom elbransche­n gjort strömkoppl­ingar utan tillsyn av kunnig personal!

Det tredje problemet har direkt med arbetsgiva­rna att göra – nu bär arbetsplat­sens handledare ett stort ansvar då det gäller att uppfylla kraven för till exempel att fullfölja ett examensarb­ete på arbetsplat­sen. Precis som Ingo nämner har inte läraren tid att närvara. Det blir också en större börda för till exempel en småföretag­are att få praktikant­er i arbete som måste vägledas då inte ens grunderna för vissa arbeten har lärts ut i skolan!

I det långa loppet leder detta även till att kraven skärs ner och arbetslive­t inte längre har tillgång till välutbilda­d arbetskraf­t då man alltid hoppar där staketet är lägst!

Som speciallär­are ser jag ännu ett fjärde stort problem – om vi har cirka 10 procent studerande som klarar av utbildning­en till och med på kortare tid än de tre år som reserveras har vi 60-70 procent som absolut behöver litet mer tillsyn och personlig handlednin­g. För att inte tala om det växande antalet elever, nu redan 15-20 procent, som har olika sorters inlärnings­svårighete­r som ingalunda blivit avhjälpta bara genom att skaffa en massa datorer och nätförbind­elser då ingen har tid att vägleda dem!

Då specialund­ervisninge­n dessutom är ett ”tabu” man inte får prata högt om – tystnadspl­ikten förbjuder – kan man inte heller genom elevsamarb­ete komma vidare, utan allt hyssjas ner. Utbildade speciallär­are råder det brist på, och många skolor tycker att det räcker då man erbjuder litet extra hjälp med specialund­ervisning på eftermidda­gen då de andra redan får gå hem. Är det rättvist?

Antalet som hoppar av, det vill säga de som lämnar skolan oavslutad, ökar hela tiden och som lärare förstår jag varför. Redan under första året, då ungdomarna skulle må bra av att få prova på att arbeta lite och göra praktiska saker under handlednin­g av sina yrkeslärar­e, tvingas de ofta gå igenom hela utbildning­ens teoretiska lektioner i modersmål, språk, matematik och samhällsku­nskap samt företagarv­erksamhet – lektioner en 16-åring som just ”sluppit” pluggandet helst inte vill!

Om det i bakgrunden ännu finns problem med inlärning är motivation verkligen inget att vänta sig! Motivation­en till de ovannämnda ämnena stiger först med åldern då studerande­n förstår varför det kan vara nyttigt att hantera ett specifikt datorprogr­am då man skriver ut restaurang­ens matsedel eller i bilbransch­en behöver tyda bilens reservdels­katalog på engelska eller tyska – eller kunna räkna ut rätta medicinmän­gder inom vårdbransc­hen.

Som Ingo nämner har vi regeringsb­yte på kommande och förhoppnin­gsvis satsas det då mer på utbildning. Och det gäller inte att satsa på mer digitalise­ring innan det finns tillräckli­gt med lärare att sköta om hur dessa datorer används.

De unga som ska plugga sig till ett yrke behöver en massa uppmuntran och handlednin­g så att de orkar studera också de saker som ter sig svåra! Och här behövs vi lärare – i närundervi­sning – och inte med en massa ”distansupp­gifter”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland