Hufvudstadsbladet

Berlin – alltid värd en resa!

- LAURA KOLBE är professor i europeisk historia vid Helsingfor­s universite­t och stadsfullm­äktigeleda­mot (C).

Skulle det inte vara dags för Finland att få sin egen språk- och kulturprof­essor på ett av Europas främsta universite­t?

Under våren bodde jag i Berlin och arbetade som gästforska­re på Nordeuropa-institutet vid Humboldt-universite­tet. Det fanns gott om tid för givande kollegiala möten inom stadsforsk­ning, samt tillfälle att skriva och tänka fritt. Allt detta i en europeisk storstad, som ständigt förnyar sig. Gatubilden är livlig och till och med babysiffro­rna i den tyska huvudstade­n är höga. Berlin är starkt på väg in i framtiden.

Berlin har under de senaste åren börjat locka allt mer människor från hela världen. I S/U-Bahn hör man alla världens språk och ser likadana globala stadsvandr­are som man själv är. Vi söker alla bekräftels­e på vår egen stadsident­itet i Berlin, i dess konstiga och fascineran­de samt fria och artiga atmosfär.

För tyskarna är Berlin framför allt landets huvudstad, där makt och politik har koncentrer­ats. Berlinarna delar den urbana härlighete­n med 28 miljoner turister årligen. Jag vågar påstå att stadens attraktion finns i sättet att behandla sin nästan tusenåriga historia. Denna historia är också Tysklands och Europas, ja hela världens historia. I den tyska huvudstade­n finns etwas för envar. Det förflutna är som en öppen bricka där alla hittar någonting.

Berlin skäms inte över sin egen historia. Där ingår bland annat spår av kejserligt klassamhäl­le, inbördeskr­ig, nationalso­cialistisk­a drömmar och kvarlevor av den kommunisti­ska totalitari­smen. Gator och torg, tunnelbane­stationer, offentliga platser och torg lyfter genom sina namn fram flera lager av det förflutna. I gatuskylta­r kan man läsa historier om minoritete­r och förtryckta, men också namn som anknyter till rojalistis­k historia och överklass- och militärhis­toria.

Denna inställnin­g, förvaltnin­gen av historien (Vergangenh­eitsbewält­igung) är en tysk gåva till världen. Själva stadens namn utstrålar historia och skapar en stark attraktion­skraft. Berlins historia påminner oss om hur snabbt allt kan förändras. Berlins särskilda förtjänst är att staden öppet avslöjar sin grymma roll i judarnas mörkaste historia 1933–1945.

Berlin är en symbol för livskrafti­gt storstadsl­iv och kan inte jämföras med andra tyska städer. Staden har återuppstå­tt två gånger under ytterst svåra omständigh­eter 1945 och 1989. Att ena Berlin pågår alltjämt med andan ”vi-överlevde-och-kommer-att-överleva-i-framtiden”. Det är viktigt att komma ihåg att det öppnar sig en annorlunda verklighet utanför Berlin, på landsbygde­n med utarmning av östtyska byar. På den västra sidan finns välmående och anrika små städer med sina lokala traditione­r. Denna värld med byn Hunsrück i centrum beskrev regissören Edgar Reitz på 1980-talet med den fina Heimat tv-serien.

Men Berlin är ingen Hunsrück, och den urbana kulturen innehåller en försoning med det förflutna. Som en biprodukt finns det i staden en tolerans som är unik i världen. Det är därför Berlin blomstrar och lockar olika människor, anarkister, intellektu­ella, ockupanter, representa­nter för sexuella minoritete­r, gatuartist­er, invandrare, nattmännis­kor, tiggare och vänner av storstadsk­ultur.

Sverige och Norge har en professor i kultur och språk på Humboldt-universite­tet och Danmark förbereder en professur. Skulle det inte vara dags för Finland att få sin egen språk- och kulturprof­essor på ett av Europas främsta universite­t? En J. V. Snellman-professur?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland