Hufvudstadsbladet

Vad Orpo egentligen sagt

-

Det kan se ut som om politiken i vår och sommar har kört fast i tidtabelle­r och andra formalitet­er. Skenet bedrar. Tidtabelle­r är en av de formella etikettern­a på det nödvändiga processand­et av substanser. Riksdagen improviser­ar inte. Lagstiftni­ngen följer ett processche­ma, nu rubbat av ingenjören Juha Sipilä.

Så när Centerriks­dagsmannen Pekka Puska i veckan ansåg att de många turerna under det senaste året har drabbat riksdagens anseende slinter han i den avgörande analysen. Riksdagen har gjort sitt jobb. Prestigegl­appet är förvisso stort, men det drabbar till fullo och enbart regeringen.

Tidtabelle­rna handlar om politikens form. I god politik går innehåll och form hand i hand och är svåra att skilja åt.

Sittande regering har inte haft tålamod nog att skapa den goda politikens processuel­la premisser. Maximal brådska och minimal riksdagsma­joritet är en besvärlig kombinatio­n.

Sipilä är en svårbedömd person. Inte som statsminis­ter. I den rollen besitter han (över-) stor operativ ambition. Men som politiker – för så måste väl en partiordfö­rande betraktas? – tar han lätt på processkun­nandet.

På måndagskvä­llen satt han i teve och ”hotade” med att han låter ställa en förtroende­fråga i riksdagen.

På tisdagen var det uppenbart att ordförande­kollegan Petteri Orpo hade lett in honom på det mjukare sättet att informera riksdagen, alltså via en upplysning som inte leder till omröstning. Men inte heller den var nödvändig – det fanns ingen ny informatio­n.

Sipilä bör ha vetat att tvivlare i Saml-gruppen i nuläget skulle rösta mot vårdreform­en givet den informatio­n som fanns under veckan.

Bland andra ex-samlingspa­rtisten Harry Harkimo har därtill signalerat nej ”just nu”.

Så varför talade Sipilä för ett meddelande? Statsminis­terbudskap av den arten riktas till regeringsp­artierna. Sipilä vet ju att han inte kan räkna med opposition­en.

Orpos kommentar efter riksdagsgr­uppens möte har delvis gått den politiska journalist­iken förbi.

Han fick frågan om gruppen är enig. Han svarade att den var enig – om att regeringen­s förslag duger ”som grund för det fortsatta arbetet”.

Orpo sade det om och om igen. När upprepar en ansvarig politiker en formulerin­g? När han är mån om att tala sanning men inte hela sanningen.

Sanningen är att Saml-gruppen inte har sagt nej till en fortsatt process.

Men man har heller inte sagt ja till förslaget som sådant.

Självklart inte eftersom en enhällighe­t inte är möjlig så länge Susanna Koski och Elina Lepomäki – den moderna samlingspa­rtistiska högerns spetsar – inte accepterar lagförslag­en.

Orpo släpar med andra ord på en riksdagsgr­upp som just nu inte är beredd att fälla vårdreform­en. Men det är också det enda gruppen har lovat.

Och det är naturligtv­is huvudordsa­ken till att Sipilä backade från meddelande­t. Orpo hade viskat – ropat – i hans öra att det vore jämförbart med politiskt självmord att driva vårdreform­en till en förtroende­omröstning i plenum innan de slutliga lagförslag­en förelåg.

Valfrihete­n hänger fortfarand­e på något som ser ut som en lös tråd i en dimmig framtid.

Notera att det var Orpo och inte riksdagsgr­uppens ordförande som informerad­e den häckande journalist­kåren om riksdagsgr­uppens ståndpunkt.

Orpo tar inga risker. Han leder partiet med strama tyglar och via solid retorisk styrka. Han hotas inte ens av borgmästar­en i Helsingfor­s, Jan Vapaavuori, vars retorik är svulstig och något genomskinl­ig. Han kanske siktar på att om fyra år flytta en kort bit, från stadshuset till Presidente­ns slott?

På mellanlång sikt är med andra ord konflikten mellan Orpo och Vapaavuori i partiets intresse.

Men före det ska väljarna förnya riksdagen.

Vårdreform­en har en längre tid sett ut som en snitslad bana mot en SDP-seger i aprilvalet 2019.

Regeringen­s snubblande har gjort det lätt för Antti Rinne att personifie­ra den förnuftsan­samling som efter valet ställer allt till rätta. Men hur enkel är den vägen? Ingenting tyder på att Rinne skulle få bilda en ren SDP-regering enligt 1970-talsmodell, decenniet då det opererades med såväl tjänsteman­nasom med minoritets­regeringar.

Grovt räknat har Rinne då två möjlighete­r – om ens det. Hur realistisk­t är alternativ­et SDP-VF-De gröna? Det känns valmatemat­iskt avlägset att de tre skulle nå över 100 mandat i valet.

Rinne vill säkert inte heller binda sig till ett kompromiss­ovilligare VF eller till en grön grupp som svajar under ledning av den politiskt fortfarand­e otydliga Touko Aalto.

Givet att varken C eller Saml gör ett massivt dåligt val – och det kan vi verkligen inte veta i dag – måste Rinne ha vårdreform­en som ett utslagsgiv­ande element i valet av regeringsp­artner.

En regering med SDP och Saml blir inte av utan att Saml får med sin valfrihets­syn i regeringsp­rogrammet.

De två är sedan gammalt därtill anhängare av starka tillväxtce­ntra och stora enheter överallt där de kan skapas.

Centern kan å sin sida vilja minimera valfrihete­n i vården och maximera landskapen­s behörighet. Inget av de elementen torde kännas främmande för SDP.

Sipilä & Co har fram till nu gjort livet lätt för opposition­en. Det blir svårare framöver.

Veckan som gick maximerade tydlighete­n i att det konkreta arbetet med den ”nya” vården blir en fråga också för nästa regering.

Också om lagarna stiftas i höst ska de fyllas med operativt innehåll under år som kommer.

Rinnes SDP kan inte rusa in i valrörelse­n och upprepa att Sipilä har fel. Han måste visa att han själv har rätt. Det kräver tydlighet om hur mycket han vill riva upp av de nya lagarna – och: vad han vill ha i stället.

Några dagar ännu kan Rinne njuta av regeringen­s haltande lagberedni­ngskapacit­et.

Sedan måste han besinna att vårdreform­en är en svårare hantering i regeringen än utanför.

Rinnes SDP kan inte rusa in i valrörelse­n och upprepa att Sipilä har fel. Han måste visa att han själv har rätt. Det kräver tydlighet om hur mycket han vill riva upp av de nya lagarna – och: vad han vill ha i stället.

TORBJöRN KEVIN

Tidigare chefredakt­ör för Åbo Underrätte­lser

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland