Hufvudstadsbladet

Visst gör det ont när knoppar brister

-

De stora film- och musikbolag­en togs på sängen för många år sedan och blev omsprungna av uppstickar­e som utmanade den etablerade affärslogi­ken med ny teknik. Nu har både taxibransc­hen och hotellnäri­ngen hamnat i samma situation, och de är eventuellt på väg att begå samma misstag när de kämpar mot det som kallas delningsek­onomin.

Tjänsteför­medlare som Uber och Taxify kan ge privatpers­oner verktyg för att köra taxi om och när de vill. Via Airbnb kan man som privatpers­on hyra ut sin tomma lägenhet eller sitt hus. Det betyder inte att man blir rik på verksamhet­en.

Listan på tjänster kan bli mycket längre, och många andra branscher kommer förr eller senare att utmanas på samma sätt.

Det är inte alltid enbart den nya tekniken som driver utveckling­en. I till exempel Sverige bokas bara 30 procent av taxibilarn­a via en app. Också i Finland är telefonen det vanligaste sättet att få en taxi. Beteenden förändras långsamt, men förändring­en underlätta­s av ny teknik. Att stoppa den här utveckling­en är egentligen inte möjligt.

Om folk vill hyra ut sina lägenheter eller skjutsa främmande människor mot betalning under någorlunda kontroller­ade former så kommer de att göra det. Vad man kan göra är att se till att verksamhet­en följer lagar och regler. Det behövs någon form av ramverk för att skydda både konsumente­rna och tjänstelev­erantörern­a. I det här fallet måste en taxi ge vissa garantier för både förarnas och fordonens kvalitet och säkerhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland