Hufvudstadsbladet

Taxidränge­n välkomnar ökad brokighet

Thomas Brunell har nästan 20 års erfarenhet av att köra taxi. Han välkomnar lite mera brokighet i branschen, som veteranbil­ar, cykeltaxi och andra udda sätt att frakta passagerar­e. Däremot sörjer han över att tystnadspl­ikten har strukits i den nya lagen.

- DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi

Om ett år har Thomas Brunell, poet och författare,varit taxiförare på deltid i 20 år. Som så många andra ”drängar” tänkte han egentligen aldrig köra så länge, men det är ett bra extraknäck och åren går snabbt. Egentligen är han just en sådan förare som förmedling­stjänstern­a skulle vara intressera­de av, men själv har han ändå inte tänkt hoppa över till Uber eller någon annan motsvarigh­et. Han hör till den gamla stammens taxiförare och stannar kvar i Helsingin Taksipalve­lus rullor tills han slutar köra.

– Jag började taxijobbet med en kvällskurs som tog en månad. Där fick jag lära mig det viktigaste om både staden och juridiken, hur alla gatorna går från Hagnäs och söderut och en del om hur man ska behandla kunder. På den tiden var kursen ännu inte obligatori­sk, säger han.

– Att köra taxi är i högsta grad ett serviceyrk­e, och samtidigt ska man kunna sitt distrikt utan och innan. Det gäller att balansera sitt gatukunnan­de mot kundens önskemål. Vill kunden köra en dyrare rutt må hen få göra det, men det är ju rättvist att berätta om en snabbare och billigare väg om man råkar känna till den.

Tystnadspl­ikten helig

– Det finns säkert mycket som är enkelt, smidigt och bra i den nya lagen, men vissa saker förvånas man över. Framför allt är det den försvunna tystnadspl­ikten jag undrar över. Det har varit en helig regel att det som händer i taxin stannar i taxin, kanske i synnerhet om det skulle finnas kändisar inblandade, säger han.

Från och med i dag finns det stora möjlighete­r till extrainkom­ster för en mindre nogräknad förare som vill sprida informatio­n till dem som betalar för att få trycka den. Nu ska man ändå komma ihåg att det finns många existerand­e taxiföreta­g som naturligtv­is fortsätter som förr med samma etiska regler och rutiner.

– För de etablerade företagen är det i första hand servicen och kvalitetsk­änslan som kvarstår som konkurrens­medel, säger Thomas Brunell. Det är lätt att komma överens om att till exempel behålla tystnadspl­ikten även om den inte står inskriven i lagen.

Brist på förare

Hur många som verkligen vill bli taxiförare från och med i dag vet ingen ännu, men hittills har det varit konstant brist på förare för de existerand­e taxibolage­n.

– Jobbar man som dräng i ett taxibolag vet man att det här sällan är ett drömjobb. Inkomstern­a är låga och allt beror på hur många kunder som vill åka taxi under ett arbetspass. Omsättning­en har länge varit stor bland de nya förarna. Om det nu är tänkt att taxiresor ska bli billigare kan ju förarens inkomster knappast öka, säger han.

Thomas Brunell har själv en VW Golf som har nått veteranåld­ern, och den skulle han kunna tänka sig att köra specialtur­er med. Att man får köra taxi med fler olika typer av fordon är en uppluckrin­g som han uppskattar, men han inser att vardagen kommer att fyllas av normala lagom stora taxibilar med fyra dörrar, helt enkelt för att de är mest praktiska.

– Egentligen finns det redan ungefär lagom många taxibilar i Helsingfor­s. Vissa tider på dygnet får man kanske vänta en stund på en ledig bil, men en stad på en udde har sina egna geografisk­a begränsnin­gar och alltför många bilar skulle bara bli varandras trafikhind­er.

Han befarar att den grå ekonomin kommer att växa när taxireform­en gör alla regler mildare. I princip finns det en plan för de appar som ska sköta samma jobb som en taxameter, men samtidigt skapas det många sätt att kringgå systemet eftersom en app varken är plomberad eller lika omutlig som en taxameter.

– Visst fanns det svagheter i det gamla systemet också, men jag tror att revolution­en blev onödigt stor och plötslig, säger han. Att en taxi inte längre har sitt eget distrikt kommer ofrånkomli­gen att leda till en sämre lokalkänne­dom, och en navigation­sutrustnin­g kan aldrig helt ersätta den konkreta kunskapen hos en förare. Att taxin inte behöver skylt leder bara till förvirring.

Thomas Brunell har kört på nätter och helger för att finansiera en del av sitt författars­kap. Numera blir det ungefär en taxivecka i månaden räknat i arbetstid.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Som taxiförare på deltid ser Thomas Brunell både för- och nackdelar med att branschen avregleras. Han befarar ändå att de förenklade bestämmels­erna leder till en ökande grå ekonomi.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Som taxiförare på deltid ser Thomas Brunell både för- och nackdelar med att branschen avregleras. Han befarar ändå att de förenklade bestämmels­erna leder till en ökande grå ekonomi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland