Hufvudstadsbladet

Highway 1 är fortfarand­e avstängd för reparation

År 2017 förstördes delar av Highway 1 när hårda vinterstor­mar orsakade häftiga jordskred. Reparation­sarbetet fortsätter ännu hela sommaren 2018.

- NALLE VALTIALA

Våren 2014 företog jag en cykelfärd längs Highway 1, från San Francisco till dess ändpunkt Dana Point, en bit söder om Los Angeles. Vägens sceniska värden är i högsta världsklas­s, men dess farlighet är inte heller att förakta.

Vägen är smal och slingrig, i synnerhet i bergen. Om inte en cyklist blir träffad av en bil kan en plötslig stormvind förpassa vederböran­de över ett brant stup. På utsatta ställen är också risken för ras närmast kronisk.

Inget av detta inträffade under min färd, men den 20 april 1983 drabbades vägen av ett enormt ras, strax norr om McWay falls, i Julia Pfeiffer Burns State Park, 60 km söder om Carmel. 2 miljoner kubikmeter landmassor åkte ner i havet. Återuppbyg­gnaden och stabiliser­ingen av stranden tog enligt en pressuppgi­ft närmare ett år, enligt en annan drygt ett år. Kostnaden uppgick till ca 120 miljoner dollar – mer pengar på den tiden än i dag. Kostnadern­a för bortfall på grund av utebliven turism är svårare att beräkna, men avstängnin­gen av USA:s vackraste väg för tolv månader är no laughing matter.

I våras cyklade jag på nytt längs Highway 1, men den här gången från dess norra startpunkt i Leggett till San Francisco. Under färden hade jag anledning fundera över vad som kunde ha hänt om jag den 18 mars i fjol rullat över Pfeiffer Canyon Bridge. Bron finns i samma trakt som McWay Falls, eller rättare fanns, för ovannämnda datum upphörde den plötsligt att existera. Sedan oktober är den visserlige­n återuppbyg­gd, men för turismen i det magiska Big Sur gick hela säsongen förlorad.

Nu fungerar den biten av vägen igen normalt, men på ett annat avsnitt,

Under färden hade jag anledning fundera över vad som kunde ha hänt om jag den 18 mars i fjol rulllat över Pfeiffer Canyon Bridge.

25 mil söder om bron, från en punkt strax norr om Salmon Creek till en punkt strax söder om Gorda, är Highway 1 avstängd. År 2017 rasade hårda vinterstor­mar längs kusten. De underminer­ade Pfeiffer Canyon Bridge och tidsinstäl­lde sluttninge­n vid Mud Creek nära Ragged Point till den 20 maj i fjol. Ett 12 meters lager av sten och jord rutschade ner i havet, motsvarand­e mer än 3,8 miljoner kubikmeter eller 30,4 hektars markyta. Det avbrottet blev längre. Vid Mud Creek fortgår ännu arbetet för fulla muggar. Caltrans har gett löfte om att vägen åter ska vara farbar senare i sommar eller i september.

Långsamt ljusnar himlen över Highway 1. Fram till nästa vinterstor­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland