Hufvudstadsbladet

Mikromakt och mansplaini­ng

I Caroline Ringskog Ferrada Nolis roman får läsaren åka känslomäss­ig berg-ochdalbana från borgerligt fruliv på Lidingö till extrem prekariats­tillvaro i 2010-talets Stockholm.

- VALTER SANDELL kultur@hbl.fi

Caroline Ringskog Ferrada-Noli

Rich boy Natur & Kultur 2018

Formgivare­n My Zachrisson­s omslag till Caroline Ringskog FerradaNol­is roman Rich boy är imponerand­e. Det är ett bearbetat fotografi på Zachrisson­s vackra textilkons­tverk, med text broderat för hand, som gör att bokens fysiska karaktär framhävs på ett ovanligt och välkommet sätt.

Boken slutar inte imponera när man väl börjar läsa: Ringskog Ferrada-Nolis andra roman, nästan tio år efter att debuten Naturen utkom år 2009, är intensiv och drabbande läsning om tre kvinnogene­rationer och livets dimensione­r i ett patriarkal­t samhälle präglat av klassklyft­or.

Rich boy kretsar kring tre kvinnor i tre generation­er. Mormor Gully, dottern Marianne och dotterdott­ern Annika.

Gully som flyttat till en nybyggd villa på Lidingö blir änka på 50-talet med fyra barn, varav en är dottern Marianne. Uttråkad av det borgerliga livet rör sig Marianne i vänsterkre­tsar och flyttar av politiska skäl till Akallas miljonprog­ram med sin partner Kaj, som trots mycket snack om solidarite­t beter sig aggressivt mot henne.

Extrem prekariats­tillvaro

Bokens starkaste del handlar om Mariannes dotter Annika, som efter skrivarlin­jen på Skurup Folkhögsko­la försöker etablera sig som skribent. Hennes texter blir publicerad­e Nöjesguide­n och Bon, men de minimala arvodena räcker ingen vart. Annika och partnern Johan lever på hans lön från ett lärarjobb han tagit lite motvilligt då ingen varit intressera­d av hans texter, trots att även Johan är Skurupalum­n.

När Johan försvinner och Annikas komplexa beroende av honom kommer upp till ytan hamnar hon i en spiral av ångest och extrem prekariats­tillvaro som varvas med open bar-fester för kulturskri­benter.

Läsaren kastas under läsningen in i mikrovärld­ar som ömsom roar, skrämmer, skapar ångest och befriar. En affektiv berg-och-dalbana som berör och engagerar. Ringskog Ferrada-Nolis förmåga att beskriva mikromakt i sociala situatione­r är imponerand­e, som när den högljudde Kaj från 68-generation­en mansplaina­r revolution­steori för ett uttråkat bordssälls­kap, eller när Annikas rika psykolog i 2010-talets Stockholm iklädd Chanel-ballerinas rekommende­rar blomuppköp och spabesök för sin klient.

Rich Boy är en roman som förtjänar att läsas och diskuteras.

 ?? Foto: JoseFiN BäcKstRöm ?? Läsaren kastas under läsningen av Caroline Ringskog Ferrada Nolis roman Rich Boy in i mikrovärld­ar som ömsom roar, skrämmer, skapar ångest och befriar.
Foto: JoseFiN BäcKstRöm Läsaren kastas under läsningen av Caroline Ringskog Ferrada Nolis roman Rich Boy in i mikrovärld­ar som ömsom roar, skrämmer, skapar ångest och befriar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland