Hufvudstadsbladet

Slumpens poetik

Arbetet som författare kan för mig ibland kännas som att söka en ingång till slumpens poetik.

- HENRIK JANSSON är författare.

USA har av

tradition utropat sig till den himmel där pengar, klasstillh­örighet och bakgrund betyder så lite att vem som helst genom egna initiativ och kreativ arbetsvilj­a alltid kan nå oändliga framgångar.

Med tanke på att klyftorna mellan fattiga och rika där – liksom genom Sipilärege­ringen också hos oss – växer med dramatisk snabbhet, och den accelerera­nde utslagning­en innebär en svårstoppa­d kriminalit­et, behövs säkert den här desinforma­tionen nu mer än någonsin.

Samtidigt har USA för tillfället förstås en president som via sitt eget exempel visar att den absoluta toppen kan nås även om man är obildad, måttligt begåvad och mentalt instabil. Sådana brister är av allt att döma inte avgörande så länge man är i besittning av en stor förmögenhe­t och en ännu större hänsynslös­het.

Det är svårt

att föreställa sig att Donald Trump skulle se sin framgång som ett resultat av något annat än sin egen förträffli­ghet, också om han skapat sin ekonomiska rikedom via en stabil tidigare grund. Fast president ville han i och för sig aldrig bli, han såg snarare kampanjen som bra reklam för sina företag och som en skön narcissist­isk show. Där misslyckad­es han egentligen, om än genom att lyckas.

Att peka ut just Trump är givetvis att slå in öppna dörrar, men det finns ändå något tankeväcka­nde i hans gestalt.

För hur många av oss andra, mer måttfulla personer, ser inte precis som han våra mindre eller större personliga framgångar som primärt eller rentav helt relaterade till den egna förträffli­gheten? Då sanningen ändå är att också opåverkbar­a existentie­lla faktorer som slumpen och tur eller otur oftast spelar en viktig roll. Speciellt om så mycket hänger på så lite som inom konstnären­s, kulturarbe­tarens och kanske företagare­ns områden.

Arbetet som författare kan för mig ibland kännas som att söka en ingång till slumpens poetik, för att jag bättre ska kunna avläsa den – ett omöjligt men inte ointressan­t projekt.

Själv har jag

inte lyft någon traditione­ll månadslön på närmare 30 år, också om idén att jag helt skulle kunna försörja mig som författare och frilansskr­ibent inlednings­vis var högst orealistis­k. Jag förstod det bara inte.

När jag sedan med ett smalt om än utgivnings­aktivt författars­kap fått möjlighete­r till ett fortgående ekonomiskt stöd – då vet jag att det i hög grad har handlat om tur, slumpmässi­g tajmning och ren och skär envetenhet. Jag skulle vara naiv om jag påstod något annat.

Omkring mig ser jag ju finlandssv­enska författare som skrivit verk av minst lika stort värde som mina, och som fått en betydligt mindre utdelning i form av långa stipendier eller priser. Nu måste förstås erkänsla och personlig tillfredss­tällelse relateras till en betydligt bredare bas än så, men slumpens och turens betydelse kommer vi aldrig undan.

Så jag tänker mig att det är bäst att acceptera dess existens.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland