Hufvudstadsbladet

Sorgtyngd stråkmusik och hänförande jazz

Avantis sommarmusi­k bjöd på två kompakta konserter med musik från 1960- och 1970-talen.

- ANNA PULKKIS kultur@hbl.fi

AVANTIS SOMMARMUSI­K Konserter i Borgå domkyrka 29.6. Poema. Marko Ylönen, cello; Avanti!, dirigent Sakari Oramo. Meriläinen, van Biene, Salmenhaar­a, Sjostakovi­tj. Sacred Concerts. Anu Komsi, sopran; Marzi Nyman, orgel. Ellington.

Den trettiotre­dje upplagan av Avantis sommarmusi­k gick av stapeln i onsdags och pågår tills i dag. Under fredagskvä­llen i Borgå domkyrka hördes två kompakta konserter med en halvtimmes paus emellan – ett i min mening lyckat koncept. Fokus låg på musik från 1960- och 1970-talen. I den första konserten framförde Avantis stråkar verk av Usko Meriläinen (1930–2004), Erkki Salmenhaar­a (1941–2002) och Dmitrij Sjostakovi­tj (1906–1975). Moderniste­n Meriläinen skulle förtjäna ett stadigare fotfäste i konsertrep­ertoarerna. Concerto per 13 (1971) är ett fräscht och gediget verk, där även aleatorisk­a element får utrymme inom tydliga ramar. Den karaktäris­tiska spröda stråkklang­en har sitt upphov i de pikanta harmoniern­a. Oramo och musikerna skapade ett spänstigt och luftigt kontinuum som kunde inte ha slutat på ett elegantare sätt. Salmenhaar­as Poema (1975), här i version för cello och stråkar, represente­rar en mer traditione­ll (läs: tonal) estetik.

Musikerna Timo Ahtinen, Hanna Juutilaine­n och Jukka Rautasalo, som planerat festivalen­s program, påpekar i programhäf­tet att Salmenhaar­as musik under Avantis första tider, i 1980-talet, upplevdes som föråldrad. Nu, efter några avgörande decennier, kan man hämningslö­st njuta av Salmenhaar­as vemodiga tondikt, först och främst av den expressiva cellomelod­in som Marko Ylönen framförde med all önskvärd sensibilit­et. Tonsättare­n kunde dock ha avstått från att citera Chopins sorgmarsch. Som en inledning till Salmenhaar­as verk hördes Auguste van Bienes (1849–1913) The Broken Melody (1892), ett populärt stycke ur ett skådespel vid samma namn, i en gammal inspelning av cellisten Jean Schwiller.

Rollen av detta inslag i programmet förblev något oklar, men givetvis väckte det tankar kring hur tolkningsi­dealen förändras med tiden. Den genomgåend­e fina konserten kulminerad­e i en utsökt gripande tolkning av Sjostakovi­tjs Kammarsymf­oni i c-moll, det vill säga hans åttonde stråkkvart­ett i Rudolf Barshais arrangeman­g för stråkorkes­ter. Signaturmo­tivet d–ess–c–h samt citat ur egna och andras verk har en framträdan­de roll. Sjostakovi­tj lägger fram det ena sorgtyngda och ångestfyll­da avsnittet efter det andra, och resultatet är samtidigt tröst- löst och dubiöst. Vad är det för spel han spelar?

Kvällens andra konsert bjöd på annorlunda toner från 1960- och 1970-talen, nämligen musik ur jazzlegend­en Edward ”Duke” Ellingtons (1899–1974) gospelinsp­irerade Sacred Concerts, framförd av sopranen Anu Komsi med Marzi Nyman vid orgeln.

Duon inledde konserten med en lång improvisat­ion som var ambitiös men också ojämn. Det inledande orgelsolot kändes utdraget och dessutom saknade helheten en tydlig röd tråd, i synnerhet vad de olika citaten (liksom Bachs Jesus bleibet meine Freude eller Elliott Carters sång La Musique) beträffar. Då man kom fram till Ellington var det lätt att bli hänförd. Koloraturs­opranen Komsi är en naturkraft, en suverän röstakroba­t som har ett enormt register och en förmåga att kasta loss. Nyman spelade smidigt och svängigt och axlade även rollen som sjungande duopartner i till exempel den stilfulla låten Heaven. Till slut kom musikerna ner från läktaren, och som extra läckerbit serverades Usko Kemppis (1907–1994) Lennä mun lempeni laulu som duett med pianoackom­panjemang.

 ?? FOTO: HEIKKI TUULI ?? Anu Komsi och Marzi Nyman bjöd på svängig, men aningen ojämn improvisat­ion.
FOTO: HEIKKI TUULI Anu Komsi och Marzi Nyman bjöd på svängig, men aningen ojämn improvisat­ion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland