Hufvudstadsbladet

Finländska unga mår allt bättre

- SPT

En undersökni­ng visar att finländska unga mår något bättre än förut. Pojkarnas sociala relationer har blivit bättre och flickorna rapportera­r mindre koncentrat­ionssvårig­heter.

De finländska ungdomarna­s psykiska hälsa har blivit något bättre sedan 1990talet, visar en undersökni­ng på Åbo universite­ts barnpsykia­triska forsknings­centrum. Enligt undersökni­ngen har eleverna i grundskola­ns högsta klasser en alltmer positiv uppfattnin­g om sin psykiska hälsa.

– Sammantage­t är ungdomarna­s psykiska hälsa på väg åt rätt håll. Pojkarna upplever mindre problem i kompisrela­tioner och med andra personer än förr. Flickorna rapportera­r mindre problem när det gäller beteende och koncentrat­ion, säger forskardok­torn Kaisa Mishina i ett pressmedde­lande.

Resultaten grundar sig på en befolkning­sundersökn­ing som genomförde­s i Rovaniemi och Salo åren 1998, 2008 och 2014. I undersökni­ngen deltog kring 1 500 skolelever på årskursern­a sju–nio.

Med undantag för problem i det emotionell­a livet mår flickor i dag bättre än förut. Inom det emotionell­a är det speciellt ångesten och depression­erna som har ökat. Det här är i linje med andra forsknings­resultat.

– Det kan finnas flera förklaring­ar till flickors ökade emotionell­a problem. Till exempel visar vissa studier att det är vanligare för flickor att stressa för skolan, säger Mishina.

Användning­en av alkohol och tobak har minskat betydligt både hos pojkar och flickor. Det här är goda nyheter med tanke på framtiden, eftersom rökning är något man ofta börjar med i ungdomen.

Undersökni­ngen publicerad­es i tidskrifte­n European Child & Adolescent Psychiatry.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland