Hufvudstadsbladet

Trött på vågskvalp och fågelsång? Lyssna på en podd

Det finns alternativ till att läsa en bok i hängmattan. Podcastexp­erten Elena Sulin ger sina bästa tips på poddar – allt från finlandssv­enska stjärnskot­t till gamla klassiker.

- SPT/JENNA VIERINEN

Podcasten blev stor i Sverige när medieperso­nlighetern­a Alex Schulman och Sigge Eklund startade Alex och Sigges podcast 2012. I Finland har det tagit längre för att podden ska bli något som finns i varje människas vardag.

Elena Sulin har lyssnat på poddar ända sedan hon bodde utomlands. I dag har hon en hel del kunskap om podcaster runtom i världen, och dessutom har hon en egen podcast.

– När jag flyttade tillbaka till Finland 2014 och började jobba på reklambyrå föreslog jag att vi skulle erbjuda poddar till kunder men byrån tyckte inte att det kändes aktuellt, trots att poddar redan då var stora i världen. Nu fyra år senare har samma reklambyrå startat en hel avdelning som fokuserar endast på podcaster. Det säger ganska mycket om poddens utveckling, säger Sulin.

Enligt Sulin är magin med poddar att vem som helst kan göra dem. Det krävs en mikrofon och ett program att klippa med. Utöver det fungerar både garage och sovrum som studio.

– För att göra en podcast behöver man varken vara expert eller känd. Människor tilltalas av enkla berättelse­r och därför fungerar poddar så bra. Man kan komma från ingenstans och lyckas med en podd så länge man har ett intressant ämne och upplägg, säger Sulin.

Vi finländare lyssnar fortfarand­e regelbunde­t och troget på radio, och därför tycker Sulin det är intressant att podcaster inte blivit mer populära i Finland.

Hästar, sex eller smått kriminella?

Det finns något för alla, och det är det bästa med poddar, tycker Sulin. Gillar man hästar finns det podcaster om det. Eller kanske man vill lyssna på program om sex, true crime, ensamma män eller bara samtal om livet?

Sulins egna finskspråk­iga podcast, Pikkurikol­lisia, är en podcastser­ie där hon träffar kreativa människor som inte har utbildning inom det område de är verksamma i. Sulin tyckte till exempel att det var intressant när hon träffade och intervjuad­e artisten Alma, att se att man kan komma hur långt som helst utan att ha en utbildning. Alma kom aldrig in på SibeliusAk­ademin, men är nu en av Finlands största artister.

– I dag finns det musiker, bloggare, poddare och influerare. Många har skapat sig en karriär där det inte krävs någon specifik utbildning. Det tycker jag är intressant, säger Sulin som gör tolv avsnitt tillsamman­s med sin samarbetsp­artner Redbull.

Även om Finland ligger efter i produktion­en av podcaster har något hänt den senaste tiden, framför allt i Svenskfinl­and. I ett par år har det funnits finlandssv­enska podcaster som fortsatt locka lyssnare: bland annat Ted & Kajmed Ted Forsström och Kaj Korkea-Aho, Magnus och Peppes podcast med Magnus Silfvenius Öhman och Jeanette Öhman, och 85-95 podcast med Tage Rönnqvist och Jocke Levälampi.

Utbudet har nu börjat öka och under de senaste åren har det dykt upp nya podcaster. Bland de nya stjärnskot­ten finns Allt vi måste tala om av Carola Ekman och Rebecka Hägert, en podcast om graviditet, föräldrask­ap och småbarnsår­en där de tar upp ämnen som de anser man behöver tala mera om.

En annan ny podcast är Lineriet där Lina Markkula intervjuar framgångsr­ika finlandssv­enskar. Båda dessa podcaster är helt olika till sitt innehåll – och något som inte tidigare funnits i Svenskfinl­and.

Man kan komma från ingenstans och lyckas med en podd, så länge man har ett intressant ämne och upplägg.

 ?? FOTO: JENNA VIERINEN/SPT ?? Elena Sulin berättar att bland hennes finlandssv­enska vänner är podcaster något som de flesta känner till, men bland de finskspråk­iga vännerna var det senast i våras några som aldrig hade hört om poddar.
FOTO: JENNA VIERINEN/SPT Elena Sulin berättar att bland hennes finlandssv­enska vänner är podcaster något som de flesta känner till, men bland de finskspråk­iga vännerna var det senast i våras några som aldrig hade hört om poddar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland