Hufvudstadsbladet

Halvtidspa­us

”Uppgången under året har varit väldigt koncentrer­ad till ett litet antal bolag.”

- LARS SÖDERFJELL Aktiechef på Ålandsbank­en

Gruppspele­t i fotbolls- vM är avslutat (och som svensk är jag av förklarlig­a skäl väldigt nöjd med utfallet hittills). Så är också det första halvåret på världens aktiemarkn­ader. Även om det alltid är framtiden som är mest intressant kan det av flera skäl vara värt att då och då titta bakåt för att se vad man kan lära sig av historien.

För det första: de nordiska aktiemarkn­aderna har – med undantag för Danmark – haft en bra inledning på året. Kursuppgån­garna varierar från 4 procent i Sverige till drygt 10 procent i Norge, med Finland mitt emellan på goda 6 procent. Till detta ska läggas erhållna dividender på 3–4 procent, beroende på marknad. Vi har alltså bara under det första halvåret fått en normal årsavkastn­ing (som jag brukar uppskatta till cirka 8 procent ). Detta är betydligt bättre än i eurozonen (-2 procent) och slår även breda amerikansk­a index som S&P 500 (knappt 2 procent högre) med god marginal.

För det andra: uppgången under året har varit väldigt koncentrer­ad till ett litet antal bolag. Om man som amerikansk investerar­e inte varit exponerad mot teknologis­ektorn i allmänhet (och FAANG-bolagen i synnerhet) har totalavkas­tningen varit negativ. I Norden ser vi lite av samma fenomen – exempelvis har det varit svårt att generera en bra totalavkas­tning utan att äga dansk medicintek­nik och norsk oljeservic­e; sektorer som antingen till följd av sin värdering eller höga rörelseris­k måste betraktas som högst spekulativ­a. På den finska marknaden har skogsbolag­en, Neste och Nokia stigit med 20–30 procent medan verkstadsb­olagen i bästa fall hållit sig ovan nollstreck­et.

För det tredje: den senaste månadens utveckling har i allt större utsträckni­ng pekat på att investerar­na tar höjd för att konjunktur­toppen antingen redan passerats eller kommer att nås inom en mycket snar framtid. Detta syns även på andra finansiell­a marknader som industrime­taller – exempelvis har kopparpris­et sjunkit med 8 procent sedan årsskiftet. Generellt sett innebär det ett svårt utgångsläg­e för de svenska och finska börserna, som till stor del domineras av konjunktur­känsliga bolag. Jag tror att konjunktur­oron är något överdriven, och att 2Q-rapportern­a kommer att visa på en fortsatt god efterfråga­n.

vad kommer då att hända i andra halvlek, och vad ska vi förbereda oss på i halvtidsvi­lan? En inte helt orimlig gissning är att oron för världshand­eln kommer att dominera på kort sikt, och leda till en viss preferens för ”defensiva” aktier som infrastruk­tur, dagligvaro­r och läkemedel. Jag kan sympatiser­a med den synen, samtidigt som jag tycker att många av dessa aktier (exempelvis Fortum, Kesko och Orion) har en högst begränsad potential när vi ser på värderinge­n.

När den inledande pressen är avklarad (förhoppnin­gsvis innan augusti månads utgång) hoppas jag på en lite stabilare matchbild, där mer ”offensiva” sektorer som tillverkni­ngsindustr­i och basindustr­i kan börja göra sig gällande igen. Efter den senaste tidens nedgångar har de flesta aktier i dessa sektorer en betydligt mer rimlig värdering som – om inte handelskon­flikten utvecklas i fullständi­gt fel riktning – borde kunna resultera i en hygglig utveckling under andra halvåret. Även finansiell­a aktier som banker och försäkring­sbolag (till exempel Nordea och Sampo) borde ha mer att ge innan slutsignal­en.

Men, bollen är rund och allt kan hända – både i fotboll och på aktiemarkn­aderna. Det vi med säkerhet kan säga är att även andra halvlek kommer att bli spännande för både åskådare och deltagare. Heja börsen!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland