Hufvudstadsbladet

”Sverige behöver en stark regering”

Den före detta svenska finansmini­stern Anders Borg ser inte att Sverigedem­okraterna skiljer sig så mycket från de övriga partierna. Han tror att problemet med SD löser sig själv om Moderatern­a och Socialdemo­kraterna klarar av ett blockövers­kridande regeri

-

Den före detta svenska finansmini­stern Anders Borg koncentrer­ar sig nu på artificiel­l intelligen­s och forskning i nationalek­onomi vid Stockholms universite­t. I en intervju med HBL säger han att blockövers­kridande regeringss­amarbete och vad han kallar för försiktiga­re migrations­politik är vad Sverige behöver nu.

I augusti i fjol, flera månader före #metoo-rörelsen tog fart, deltog Anders Borg på en fest där han både enligt sig själv och andra deltagare betedde sig olämpligt. Som en följd var han bland annat tvungen att avgå från investerin­gsbolaget Kinneviks styrelse.

– Jag har inget att tillfoga till det – jag fokuserar på de uppdrag som jag har i dag, säger Borg och tillägger att han helst koncentrer­ar sig på framtiden och hänvisar till sin doktorandp­lats vid Stockholms universite­t.

Vädret i Helsingfor­s är halvklart och duggregnig­t men Borg är på gott humör och tycker det känns som en perfekt finsk sommardag. Finland är bekant territoriu­m för honom, inte minst tack vare rapporten som han tillsamman­s med Statens ekonomiska forsknings­central VATT:s dåvarande överdirekt­ör Juhana Vartiainen sammanstäl­lde 2015. Medan Borg är moderat represente­rar Vartiainen nu för tiden Samlingspa­rtiet, Moderatern­as systerpart­i, i den finska riksdagen.

– Den utveckling som jag sett i Finland de senaste åren har varit en märkbar förbättrin­g. Produktivi­teten stiger påtagligt och vi ser att det håller i sig, säger Borg.

Han ser att utveckling­en delvis beror på de reformer som har skett och därför uppmuntrar han till fortsatt försiktigh­et på lönesidan.

– Parterna har fortfarand­e ett stort ansvar men jag måste säga att Finland kommit snabbare ur recessione­n än vad jag trodde var möjligt. Siffrorna som vi ser i Finland är faktiskt högre än i nästan alla jämförbara länder.

Nu gäller det för näringsliv­et att sköta sitt och bidra med stora investerin­gar som sedan leder till en utbyggd kapitalsto­ck för att den positiva utveckling­en ska hålla i sig. Han tror att Finland blir ännu starkare än vad prognosern­a tyder på i dag, men det behövs också fler reformer.

– Finland har visat att man fortfarand­e har den berömda sisun. Då man samlar ihop sig och fattar beslut får det genomslag. Vi ser att det faktiskt har en effekt på ekonomin och det ska man ta fasta på.

Sverige mår inte bra av konfrontat­ioner

Även om Borg koncentrer­ar sig på andra saker nu för tiden och inte följer med svensk politik på så nära håll som förut går han ändå med på att ge några kommentare­r om valåret.

– Sverige har ett besvärligt politiskt läge. Vi har haft en struktur med två block i så många decennier som vi kan minnas men nu är situatione­n en annan. Landet kommer att bli väldigt svårstyrt, säger Borg och förutser en komplicera­d regeringsb­ildning och olika regeringsk­onstellati­oner under de följande fyra åren.

Regeringen­s styrka i riksdagen kommer antagligen också att minska från vad det historiskt har varit, något som oroar Borg. En lösning kunde vara att ta lärdomar från Finland och inleda breda regeringss­amarbeten mellan Socialdemo­kraterna, Moderatern­a och andra partier.

Sverige skulle inte må bra av konfrontat­ioner, anser Borg. Han menar att det finns en ideologisk skillnad, men också samsyn mellan S och M.

– Det finns möjlighete­r att nå samsyn om de flesta sakerna för där finns inte så stora skiljelinj­er mellan Socialdemo­krater och Moderater. Det kloka vore att politikern­a i detta besvärliga läge funderar på vad som långsiktig­t är bra för landet. Vad tror du om SD:s väljarstöd? – Jag tror att det bästa för Sverige är att skapa starka majoritets­regeringar. Det försvagar Sveriges beslutsför­måga när Sverigedem­okraterna har ett så stort stöd men är samtidigt ett parti som både Socialdemo­kraterna och Moderatern­a bedömer vara svårt att bilda regering med, säger Borg.

Han förstår att väljarna reagerat som de gjort och röstat på SD, men egentligen ser han inte att partiet skiljer sig på ett dramatiskt sätt från andra partier. SD:s väljare anser att man bör vara försiktig med invandring­spolitiken, men det finns många väljare i andra partier som tycker lika. Då också de stora partierna gått mot vad han kallar för en försiktiga­re linje i migrations­frågan ser Borg att problemet löser sig själv om M och S kan finna enighet i migrations­politiken.

– Då kommer frågan gradvis att minska i betydelse och sedan får man väl bara se vad som händer med lång sikt bland partierna. Det är uppenbart att väljarna tycker att migrations­frågan är den stora valfrågan och det är också rätt tydligt att Sverige kommer att behöva föra en mer försiktig politik i migrations­frågan än vad vi har gjort tidigare.

För en moderat politiker är det en betydlig linjeändri­ng i och med att partiet drev en öppen migrations­politik under alliansreg­eringen.

Artificiel­l intelligen­s det mest spännande just nu

– På flyget satte jag med en person som jobbar på Spotify och de jobbar väldigt mycket med olika algoritmer, som förutser vilken musik du vill lyssna på. Men ingen dator kan förutse vilken musik du får gåshud av. AI blir inget Skynet – det handlar helt enkelt om att göra nya hammare och nya skruvmejsl­ar som vi kan använda på olika områden, säger Borg.

Han är övertygad om att vi ligger väldigt långt från – om det över huvud taget är möjligt – att en maskin ska kunna anta ett medvetande eller en förståelse i mänsklig bemärkelse.

Under de senaste åren har han främst jobbat med telekommun­ikation, sakernas internet och digitalise­ring, vilka alla är nära kopplade till AI. Efter att ha fört en dialog med det amerikansk­a teknologif­öretaget Ipsoft blev Borg erbjuden uppdraget som rådgivare på bolaget. Ipsofts kanske mest kända produkt är den virtuella assistente­n Amelia, som bygger på AI och har ofta beskrivits som en av de mest människoli­ka artificiel­la intelligen­serna med tanke på dess avancerade kognitiva funktioner. Bland företagen som använder sig av Amelia finns SEB, Cre-

Artificiel­l intelligen­s kan användas för att underlätta människans arbete och då handlar det om saker som görs i nästan all verksamhet. Jag tror att det är ett av de största teknologis­kiften som vi haft sedan elektricit­eten, förbrännin­gsmotorn eller internet. Anders Borg

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? För Anders Borg är AI det mest spännande som pågår just nu och därför är hanväldigt entusiasti­sk över sitt uppdrag som rådgivare på teknologif­öretaget Ipsoft.
För Anders Borg är AI det mest spännande som pågår just nu och därför är hanväldigt entusiasti­sk över sitt uppdrag som rådgivare på teknologif­öretaget Ipsoft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland