Hufvudstadsbladet

Arch Enemy imponerade på Tuska

Årets Tuska var stabilt, men bjöd dessvärre inte på några större utropsteck­en. Festivalen­s första dag drog något överraskan­de också det längre strået än lördagen.

- JOHAN MYRSKOG kultur@hbl.fi

Årets Tuska Open Air bjöd på två höjdpunkte­r i ett annars rätt mediokert upplägg. Arch Enemy med sångerskan Alissa WhiteGluz uppträdde med grym intensitet, och Meshuggah spelade med lysande presicion och känsla. Annars fick festivalen för metallmusi­k inte riktigt till det i år.

FESTIVALRE­CENSION tuska open Air 29.6–1.7.2018 Kaisaniemi, Helsingfor­s

Den allmänna opinionen tycks vara att Tuska i år inte riktigt får till det där lilla (eller varför inte stora) extra. Åtminstone är det den bilden de människor jag pratat med under festivalen förmedlar. Det är en bra festival med en mycket trogen publik, men något saknas.

Fredagen bjöd ändå på två höjdpunkte­r i form av de två svenska banden Arch Enemy och Meshuggah. Arch Enemy intar stora scenen med storm. War Eternal och You Will Know My Name är favoritern­a för kvällen och ljudkvalit­eten där jag står är strålande.

Den fantastisk­a sångerskan Alissa White-Gluz med sitt kännspaka blåa hår skriker aggressivt med grym intensitet. Hon slutar aldrig att imponera och det är otroligt fräscht med en kvinnlig frontfigur inom extrem-metallen. Det är inte alltför vanligt i en ytterst mansdomine­rad genre. Däremot känns det som att festivalpu­bliken är rätt jämnt fördelad mellan män och kvinnor i år.

Meshuggah är likaså en intressant upplevelse. De bjuder på totalt knäppa rytmer med en ofattbar precision och känsla. Det är aggressivt och det är intelligen­t. Meshuggah lyfter taket i det stora tältet som är Helsinki stage och publiken är vild.

Gojira når inte hela vägen

Lördagens stora utropsteck­en är det eleganta, legandaris­ka norska black metal-bandet Emperor. De firar 20års jubileum med skivan Anthems To The Welkin At Dusk som de också spelar i sin helhet. Det går inte att ta miste på den respekt som bandet hyser i festivalpu­bliken. Det känns i hela kroppen hur mycket integritet Emperor har och vi äter dem fullständi­gt ur händerna. Frontmanne­n Ihsahn är avslappnad trots en del tekniska problem som uppstår. Emperor gör en fantastisk spelning, värdig en kejsare.

Lördagens huvudakt Gojira hör till mina personliga favoriter i vanliga fall. Bandet höll dock på att missa sin spelning på lördagen eftersom deras lastbil med all utrustning fastnat på en motorväg i Tyskland. De fick slutligen sina instrument transporte­rade till Helsingfor­s, men tvingades låna förstärka- re, vilket kanske märktes litet under spelningen. Gojira är känt för sitt perfekta livesound och för att låta bättre live än på albumen. Och riktigt upp till den nivån kom det inte den här gången.

Själva spelningen börjar nästan tio minuter för sent vilket i ett festivalsa­mmanhang gör att vi antagligen går miste om en eller två låtar. Spelningen känns stundtals stressig och jag saknar en röd tråd. Låtarna avlöser varandra i snabb takt men utan att riktigt utmärka sig. Förstå mig rätt, Gojira gör i princip en utmärkt spelning men har så hög standard att allt som är under den känns underprest­erande.

Låtlistan kunde också skakas om lite grann. Explosia och Liquid Fire känns fräscha men annars är det lite väl bekant och inte särskilt överraskan­de. The Heaviest Matter Of The Universe, Flying Whales och eviga encoren Vacuity levererar men tar det inte till nästa nivå. Och varför envisas de med att alltid klämma in ett meningslös­t trumsolo? Nej, det är nog bara att konstatera att Gojira gör sig bäst som bandet som spelar just före huvudakten och sätter press på dem. Men de är nog dessvärre inte tillräckli­gt stora för att vara huvudakt.

 ?? Foto: Jesse Kämäräinen ?? Arch Enemy med sångerskan Alissa White-Gluz imponerade på årets Tuska-festival.
Foto: Jesse Kämäräinen Arch Enemy med sångerskan Alissa White-Gluz imponerade på årets Tuska-festival.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland