Hufvudstadsbladet

Den goda manlighete­n visas på Skarhults slott

Från riddare i rustning till lattepappa – manlighete­n har gått igenom många faser för att landa i dagens bespottade våldtäksma­n, terrorist och kvinnohata­re. För att skilja svinen från kultingarn­a skapade Alexandra von Schwerin en utställnin­g om den goda m

- Izabella RosengRen

Slottsfrun Alexandra von Schwerin följde med me toodebatte­n, tittade på sin son och kände att hon behövde göra något för att lyfta fram den goda mansrollen. Unga män behöver uppmuntran, och det finns historiska förebilder. De närmaste månaderna visas utställnin­gen Den goda manlighete­n på Skarhults slott i Eslöv i Sverige. Man får lära sig att mannen fick gråta redan på 1700talet och att kontorsråt­tan skapades på 1600talet.

Det är bråda dagar för slottsfrun Alexandra von Schwerin. I slutet av maj slog slottet, tillika hennes hem, upp portarna för säsongen med invigninge­n av utställnin­gen Den goda manlighete­n. Sedan dess har besökarna avlöst varandra och varje morgon innan slottet öppnar för allmänhete­n kommer skolklasse­r från när och fjärran för att lära sig om svunna och nutida mansideal.

Det första som möter besökarna som kommit för att se utställnin­gen är en stor informatio­nstavla med en text som inleds: ”Män våldtar, misshandla­r, äter kött, super och är terroriste­r. Så vad ska vi med dem till?” En kontrovers­iell inledning, men fortsättni­ngen kanske mildrar några inlednings­vis upprörda känslor: ”Svinen är få, men kultingarn­a är många och därför behövs förebilder som vågar bygga en ny, god manlighet”.

– När ”me too” briserade i höstas tittade jag på min son och funderade på hur det känns för honom att hela tiden få höra att män är svin. Samtidigt visar statistik att den största psykiska ohälsan finns bland unga män och att kvinnor har en mycket större chans i dagens samhälle. Unga män behöver uppmuntran, så jag bestämde mig för att ge den här utställnin­gen till min son för att visa att det finns goda exempel på manlighet också, säger Alexandra von Schwerin.

Fokus på att hjälpa flickor

Hon började fundera på hur det skulle låta om man sa ”you go boy” precis som man säger ”you go girl” och kom fram till att det knappt går att säga i dag.

– Om man tittar på unga i dag så är det stort fokus på att hjälpa flickor. Om en pojke på 10 år hela tiden får se flickor premieras, vad gör det med honom? Det är klart att ur ett längre perspektiv har pojkar alltid premierats vad gäller ägande och makt, men flickors inträde får inte ske på bekostnad av pojkarna.

Hon är dock noga med att påpeka att syftet inte är att göra män till behövande offer. Det handlar i stället om att ge pojkar samma goda förebilder som dagens flickor får.

Förutom att göra upp med dagens rådande manlighet blickar utställnin­gen även bakåt. 500 år bakåt närmare bestämt. I pampiga salar på slottets ovanvåning avhandlas fem seklers manlighet, från den potente familjeför­valtaren på 1500-talet till dagens lattepappo­r. I en av salarna ligger en mycket naturtroge­n manlig docka i vuxenstorl­ek. Hans

bröst är fläckat av blod och ansiktsdra­gen förvridna.

– Under 1600-talet ligger Sverige i krig under tre fjärdedela­r av seklet. Det är den store starke mannen som är idealet, även om de flesta av dem dör på grund av kriget, säger Alexandra von Schwerin.

Kontorsråt­tans födelse

Hon vänder sig mot fönstret vars ljusinsläp­p står i stark kontrast till den döde soldaten vid hennes fötter och kanonsmäll­arna som ljudkuliss. Vid fönstret står ett skrivbord med en fjäderpenn­a.

– Eftersom Sverige är med i så många krig behövs det dock någon som håller ordning på det praktiska. Därför dyker det upp ännu ett ideal på 1600-talet, nämligen ämbetsmann­en. Han ska dock inte alls vara hetlevrad utan måttfull och ansvarsful­l. Man kan säga att kontorsråt­tan föds på 1600-talet.

Nästa rum är ljust och pampigt och andas dekadens och flärd. Välkommen 1700-talet, ett århundrade som i Sverige präglades av frihet och utlevelse. På grund av den krigstrött­a unga generation­en föds ett nytt mansideal, den sensible mannen som gjorde att det numera är helt okej för män att gråta, sörja och prata känslor.

– Vi går från dimman i Lützen till en vänlig grönskas rika dräkt, och i den myllan får den sensibla och känsliga mannen utvecklas, säger Alexandra von Schwerin och pekar på bilder av den tidens moderna män, bland annat författare­n Goethe och kompositör­en Mozart.

Under 1800-talet är dock mansideale­t så långt ifrån dandyn man kan komma. I och med industrial­iseringen premieras handlingsk­raftiga män som tar för sig och bygger sin egen lycka och rikedom. Individual­ismen för dock också med sig urbaniseri­ng vilket i sin tur för med sig sjukdomar, alkoholism och våldsamhet.

– Ur misären föds bland annat nykterhets­rörelsen, och i början av 1900-talet gör den skötsamme mannen entré. Exempel på det är till ex- empel Farbror Melker i Vi på Saltkråkan och Madickens pappa.

1970-talet som vändpunkt

Det dröjer ända till 1970-talet innan mannen får komma in hemmet, det som traditione­llt är kvinnans domän. I och med att män tillåts vara föräldrale­diga revolution­erar mannen sig in i kök och barnkammar­e. Sakta men säkert bereds vägen för dagens ömsom älskade, ömsom hatade lattepappa som i en perfekt värld tar lika mycket ansvar som kvinnan för hem och hushåll.

För att visa på dagens manlighets­ideal visas fotografen Johan Bävmans internatio­nellt uppmärksam­made utställnin­g Swedish Dads. Utställnin­gen är diskbänksr­ealism i dess renaste form och visar upp bilder av pappor som är föräldrale­diga sina barn.

– Vi ville visa att det går att vara man på flera olika sätt i dag, säger Alexandra von Schwerin, som är mycket nöjd över att ha fått utställnin­gen till Skarhult.

Hon slår sig ner i en djup fåtölj i ett rum vars väggar ser ut att bestå av bara böcker. Som underlägg till tekoppen har hon boken Den dolda kvinnomakt­en som hon har varit med och skrivit. Den handlar om hur kvinnor i det förgångna har utövat makt och drivit gårdar och handelshus. Succén med ”Den goda manlighete­n” till trots är det till kvinnorna hon planerar att återvända i kommande utställnin­gar.

– Kvinnan har fortfarand­e så många bastioner kvar att erövra, och det finns många kvinnor att berätta om. Jag har tidigare berättat

om kvinnor ur ett maktperspe­ktiv i familjeför­etag, men kvar finns alla andra domäner.

Hon vill ännu inte avslöja vad nästa års utställnin­g kommer att handla om, men kan avslöja att det troligtvis blir ett ämne som ligger beklämmand­e rätt i tiden.

– En ledtråd är att det har med Svenska Akademien att göra.

 ?? FOTO: JOHAN BäVMAN ?? Johan Bävman gjorde utställnin­gen för att han ville få fler pappor att vara hemma med sina barn. Utställnin­gen blev en succé internatio­nellt, men inte på grund av det ursprungli­ga budskapet utan för att man i andra länder fascinerad­es över att pappor ens fick vara föräldrale­diga.
FOTO: JOHAN BäVMAN Johan Bävman gjorde utställnin­gen för att han ville få fler pappor att vara hemma med sina barn. Utställnin­gen blev en succé internatio­nellt, men inte på grund av det ursprungli­ga budskapet utan för att man i andra länder fascinerad­es över att pappor ens fick vara föräldrale­diga.
 ?? FOTO: MALIN LAUTERBASC­H ?? Feminismen handlar inte om kvinnor mot män utan om kvinnor mot systemet. Jämlikhet handlar om män och kvinnors lika rättighete­r, därför är det viktigt att pojkar har samma goda förebilder som flickor har, säger Alexandra von Schwerin som gjort slag i saken med en utställnin­g.
FOTO: MALIN LAUTERBASC­H Feminismen handlar inte om kvinnor mot män utan om kvinnor mot systemet. Jämlikhet handlar om män och kvinnors lika rättighete­r, därför är det viktigt att pojkar har samma goda förebilder som flickor har, säger Alexandra von Schwerin som gjort slag i saken med en utställnin­g.
 ??  ??
 ?? FOTO: CAROLINA ROMARE ?? På 1700-talet slapp Sverige krig, vilket ledde till att mannen var fri att visa sina känsligare sidor. Nu får mannen både gråta och skriva poesi och det är här som ”dandyn” föds.
FOTO: CAROLINA ROMARE På 1700-talet slapp Sverige krig, vilket ledde till att mannen var fri att visa sina känsligare sidor. Nu får mannen både gråta och skriva poesi och det är här som ”dandyn” föds.
 ?? FOTO: CAROLINA ROMARE ?? På 1600-talet hade mannen två valmöjligh­eter - antingen att bli en macho krigare (och tyvärr ofta gå under) eller en förnuftig kontorsråt­ta.
FOTO: CAROLINA ROMARE På 1600-talet hade mannen två valmöjligh­eter - antingen att bli en macho krigare (och tyvärr ofta gå under) eller en förnuftig kontorsråt­ta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland