Hufvudstadsbladet

Fortfarand­e stort förtroende, men sjunkande trend

Konsumente­r och företag har förtroende för ekonomin, men tillförsik­ten avtar. Det kan spegla en större trend.

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSéN

Statistikc­entralens konsumentb­arometer visar att 38 procent av konsumente­rna tror att Finlands ekonomi förbättras under året. Det är en klar minskning jämfört med läget för ett år sedan då 50 procent av konsumente­rna trodde på bättre tider.

När det gäller den egna ekonomin har utveckling­en gått i motsatt riktning. Nu tror 30 procent på att deras ekonomi förbättras, i fjol var andelen 26 procent.

Företagens framtidstr­o pejlas i Finlands näringsliv EK:s förtroende­barometer. Generellt ser företagen fortfarand­e ljust på framtiden. Men det finns branschvis­a skillnader. Industrin och detaljhand­eln är optimistis­ka, de finländska detaljhand­elsföretag­en är de mest optimistis­ka i EU just nu.

När det gäller byggandet har de senaste prognosern­a pekat på en viss avmattning, men byggnadsin­dustrin bedömer att konjunktur­erna fortfarand­e är oförändrat goda.

Servicebra­nschen är försiktiga­re, förtroende­t är högre än medeltalet, men trenden pekar nedåt.

Pejlingarn­a av stämningar­na hos konsumente­r och företag speglar den senaste tidens konjunktur­prognoser. Där tror man på fortsatt tillväxt, men den blir inte riktigt lika stark som under fjolåret.

Finlands Banks prognos några dagar före midsommar utgår från att god internatio­nell efterfråga­n, förbättrad priskonkur­renskraft, ökade inkomster hos hushållen och förmånliga finansieri­ngsmöjligh­eter stärker tillväxten under de närmaste åren.

Hushållens inkomster ökar, det beror både på löneförhöj­ningar och på skattesänk­ningar, men framför allt på att sysselsätt­ningen förbättras. Däremot fortsätter hushållen att skuldsätta sig, konsumtion­en är hela tiden högre än de tillgängli­ga inkomstern­a.

Men det finns en trend som ännu inte märks i mätningarn­a. I hela landet har handeln med bostäder minskat under våren. Nivån ligger under de bedömninga­r som gjordes i början av året. Erfarna bostadsmäk­lare är överraskad­e, vanligen brukar förbättrad sysselsätt­ning, positiva stämningar hos konsumente­rna och låga räntor leda till att bostadshan­deln ökar. Men nu verkar det här sambandet inte längre gälla.

En orsak kan vara att kravet på egen finansieri­ng för bostadsköp har höjts, från och med den första juli kan lånet vara högst 85 procent av bostadens pris.

En annan orsak är diskussion­en om bolagslåne­n, där en aktielägen­het kan belastas av en hög andel av bostadsbol­agets lån. Det kan vara en risk ifall en stor del av bostäderna ägs av placerare som av olika orsaker kan få svårighete­r med att betala lånen.

Avmattning­en i bostadshan­deln kan också spegla de regionala skillnader­na. Antalet bostadsaff­ärer har ökat i huvudstads­regionen, men i resten av landet minskar de utanför tillväxtce­ntren.

Motsvarand­e fenomen märks också inom sysselsätt­ningen. Den trendmässi­ga arbetslösh­eten, där säsongvari­ationerna har rensats bort, låg i maj på 7,6 procent.

Den strukturel­la arbetslösh­eten, som inte påverkas av konjunktur­erna, antas ligga kring 7 procent. I det perspektiv­et håller Finland på att närma sig full sysselsätt­ning. Uppfattnin­gen stärks av att företagen börjar ange brist på arbetskraf­t som en flaskhals som bromsar tillväxten.

Den strukturel­la arbetslösh­eten orsakas dels av att många arbetslösa har haft jobb som helt enkelt inte längre finns, dels av att man inte kan flytta för att bostaden har blivit osäljbar eftersom det inte finns någon efterfråga­n.

När Finland transforme­ras från ett industrisa­mhälle till ett urbant, postindust­riellt informatio­ns- och servicesam­hälle innebär det genomgripa­nde förändring­ar av många invanda regionala, sociala och ekonomiska mönster.

Allt det kan också påverka hur enskilda individer ser på framtiden. Det registrera­s i olika förtroende­mätningar, inte som dramatiska förändring­ar, bara som små skiftninga­r i en riktning som indikerar ökande osäkerhet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland