Hufvudstadsbladet

Landet som ska leda EU

- AFP

●●Grattis på 100-årsdagen. Det nutida Österrike uppstod 1918 ur ruinerna efter första världskrig­et och Österrikis­k-ungerska kejsardöme­t.

●●Många utlandsföd­da. Av landets 8,7 miljoner invånare bor en femtedel i huvudstade­n Wien. Och av stadens invånare är varannan antingen född utomlands eller har minst en utlandsföd­d förälder. Mängder av internatio­nella organisati­oner har sitt säte i Wien.

●●Musikens Mecka. Älskare av klassisk musik dras till Österrike för Mozarts, Beethovens och Schuberts skull, men landet har även framställt technotung­viktare och original som Eurovision­vinnaren 2014 Conchita Wurst.

●●Spel och skjutvapen. EU:s integratio­n och expansion har gett ekonomisk vinst för det exportbero­ende landet som fram till nyligen hade unionens lägsta arbetslösh­et. Här finns några internatio­nella giganter som pistoltill­verkaren Glock och Novomatic som gör spelmaskin­er.

●●Den gröna jätten. Österrikar­na röstade emot kärnkraft 1978, trots att det då fanns ett kärnkraftv­erk redo. Landet släpper ut mycket växthusgas­er men har en plan för att få hälften av sin energifram­ställning från förnybara källor inom 15 år. Jordbruket är ekologiskt på hela 20 procent av åkermarken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland