Hufvudstadsbladet

Enkät: Aalto sämst på att locka nya väljare

Varken folket eller de egna väljarna tror att De grönas Touko Aalto har en positiv inverkan på partiets väljarstöd. Bäst klarar sig Li Andersson.

- SPT

Vänsterför­bundets Li Andersson är den enda partiordfö­randen som majoritete­n av folket tror har en positiv inverkan på sitt partis gallupsiff­ror. Hela 51 procent av svaranden anser att Andersson har en positiv inverkan, enligt Kommunbran­schens utveckling­sstiftelse (KAKS).

Knappt två av fem (38 procent) anser att Petteri Orpo har en positiv inverkan på Samlingspa­rtiets väljarstöd.

Kristdemok­raternas Sari Essayah får 29 procent, Sannfinlän­darnas Jussi Halla-aho 25 procent, Centerns Juha Sipilä 24 procent, SDP:s Antti Rinne 20 procent, SFP:s Anna-Maja Henriksson 19 procent och Blå Framtids Sampo Terho 17 procent.

De grönas Touko Aalto klarar sig sämst. Endast 15 procent av folket tror att Aalto har en positiv inverkan på sitt partis popularite­t.

Då man subtrahera­r andelen svaranden som anser att partiordfö­randen har en negativ inverkan på partiets väljarstöd från andelen svaranden som anser att ordförande­n har en positiv inverkan slutar endast fyra partiledar­e på plus.

De är Andersson (+37 procent), Essayah (+19 procent), Orpo (+16 procent) och Henriksson (+7 procent).

För de övriga fem partiledar­na slutar siffrorna på minus.

Aalto får -23 procent, Rinne -20 procent, Sipilä -20 procent, Hallaaho -16 procent och Terho -8 procent.

Ifall man endast betraktar anhängare av ifrågavara­nde parti ökar respektive partiordfö­randens stöd.

Av dem som röstar på Vänsterför­bundet anser 89 procent att Li Andersson har en positiv inverkan på partiets gallupsiff­ror.

Sannfinlän­darnas Jussi Hallaaho kommer tätt efter med 86 procent bland sin egna.

Av Samlingspa­rtiets väljare tror 66 procent att Orpo har en positiv inverkan och av Centerns dito tror 62 procent på Sipiläs karisma.

Av SDP:s väljare tror 41 procent att Rinne kan locka nya väljare.

Sämst klarar sig De grönas Touko Aalto. Bland dem som röstar på De gröna tror endast 35 procent att Aalto har en positiv inverkan på partiets väljarstöd.

Enkäten genom fördes av TNS Kantar. För den intervjuad­es drygt 1 000 personer. Felmargina­len är tre procent.

 ?? RONI REKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Varken folket eller de egna
■ väljarna tror att Touko Aalto har en positiv inverkan på De grönas väljarunde­rstöd.
RONI REKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/ Varken folket eller de egna ■ väljarna tror att Touko Aalto har en positiv inverkan på De grönas väljarunde­rstöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland