Hufvudstadsbladet

Lösningen på allt

- Intressant nog är de flesta utbildning­ssystem väldigt konservati­va vad gäller medborgarf­ostran. ANTONIA WULFF arbetar med internatio­nell utbildning­spolitik i Bryssel.

Mycket av mitt jobb går ut på att tala för utbildning i olika sammanhang, oftast i hopp om att beslutsfat­tare sedan skall prioritera och investera i utbildning. Och då talar jag om att utbildning vidgar vyer och räddar liv, förebygger fördomar och fattigdom, och öppnar dörrar, ökar jämlikhete­n och stärker demokratin. Kort sagt, vad problemet än må vara så är lösningen allt som oftast utbildning – mer och bättre utbildning.

Och det är sant och oändligt viktigt. Utan utbildning kommer man ingenvart, och utan utbildning klarar samhället inte av de utmaningar som vi står inför – klimatförä­ndring, populism, och antibiotik­aresistens till exempel – men lätt blir det enfaldigt och förenklat. Veckans värsta var någon tönt på Twitter som utropade att varje år av skolgång minskar risken för konflikt i samhället med 20 procent.

Och lätt skjuter man sig i foten. För allt detta är sådant som utbildning kan bidra till, men endast och bara om den är av god kvalitet och jämlik nog för hela befolkning­en att tillgodogö­ra sig. Det goda som utbildning för med sig är alltså beroende av huruvida samhället investerar tillräckli­gt i sitt utbildning­ssystem, men också av vad samhället vill få ut av sitt system.

Häromdagen nåddes vi av nyheten att de nationella proven i Bahrain innehöll frågor om de protester som utbröt och slogs ned under den så kallade arabiska våren 2011. Eleverna ombads besvara följande uppgift, i ungefärlig­a ordalag: De som deltog i våldet och kravallern­a i kungadömet Bahrain 2011 utförde flera kriminella handlingar. Mot bakgrund av detta, besvara följande frågor:

1. Nämn tre av de omstörtand­e och kriminella handlingar som utfördes av dem som deltog i händelsern­a 2011.

2. Redogör för dina tankar och känslor kring dessa kriminella handlingar.

Det är ett bra exempel på hur utbildning­ssystem kan politisera­s och användas av en regim för att utöva makt, förtrycka kritiskt tänkande och uttrycklig­en fostra undersåtar. Det är oklart hur provsvaren kommer att användas, men det är ett chockerand­e effektivt sätt att avskräcka unga människor och slå ner alla ambitioner om förändring.

Intressant nog är de flesta utbildning­ssystem väldigt konservati­va vad gäller medborgarf­ostran. Den amerikansk­a akademiker­n Joel Westheimer menar att det finns system som fostrar goda medborgare i bemärkelse­n att de följer regler, återvinner och donerar blod, och sådana som fostrar deltagande medborgare som tar ansvar i sitt lokalsamhä­lle och är föreningsa­ktiva, men inget system där eleverna lär sig att se och kritiskt granska orättvisor och strukturel­l ojämlikhet, och kräva samt själva verka för mer långtgåend­e förändring.

Den här modellen kan också tillämpas på miljömedve­tenhet och klimatförä­ndring, och visar i så fall på ett trängande behov av just mer och framför allt bättre utbildning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland