Hufvudstadsbladet

Dags för revolt!

- PETER ELG pensionär, Vanda

BANKER Gunilla Malm (HBL 25.6) är ute i ett särdeles viktigt ärende: bankernas nya kundservic­e gentemot åldrande kunder. År 1947 fick jag sparbössa och konto i Helsingfor­s sparbank (HSb). Det var spännande att gå med bössan till banken. Bankfröken var vänlighete­n själv.

Så blev HSb Aktia och familjens bankfack flyttades till Tre Smeder. Andan hos betjäninge­n förändrade­s. För att besöka facket skulle tid reserveras. Köerna vid disken är 30-45 minuter. Jag beställde tid och sade upp facket. Då jag behövde lån var det svårt att nå banken. Jag flyttade över till Nordea i Myrbacka,

där betjäninge­n löpte.

Aktia-kontot höll jag av sentimenta­la skäl (dumt) då det var avgiftsfri­tt. Nu tillkom månadsavgi­ft, varför jag ville säga upp det. Kontoret i Myrbacka öppet klockan 11–13. Lång kö, en dam i luckan. De flesta kunderna var gamla damer med rollator eller medhjälpar­e. De betalade räkningar över disk och lyfte en slant för dagligt bruk. Efter 45 minuter blev det min tur. Kontot avslutades. Jag höll upp dörren för en rollatorda­m och frågade henne hur hon skall klara sig då kontoret stängs och kontanter inte längre fås. Jo, banken uppmanar henne att ta tåget till Dickursby, för det kontoret har någon timme kundbetjän­ing. Samma uppmaning gav

Nordea i Myrbacka sina åldriga kunder.

Bankväsend­et kom ursprungli­gen till för affärsverk­samhet. Global affärsverk­samhet har inget socialt ansvar. Ägarnas vinst är mål och mening. Ett konto krävde förr kapital och social tillförlit­lighet. I dag är all penningrör­else från kapitalför­valtning, lön, pension och räkningar kapad av affärsbank­erna. Profitspär­rar finns inte. Vi kunder är systemets fångar och tvungna att dyrt anpassa oss. Datorer och mobiler kräver resurser och kunnande som mindre bemedlade inte klarar av.

Men, för ”vanliga löntagare” och pensionäre­r har det kommit ett nytt alternativ. Affärskedj­orna öppnar ny ”bankservic­e” för sina kunder. S-koncernen har sin S-bank där man förutom att betala uppköpen också kan ta ut pengar och till och med förhandla lån. Det betalas dessutom ränta i form av bonus. Bättre än storbanker­nas 0,1 procent.

Tiden är mogen för en ”pensionäre­rnas revolt”. Jag tror inte på pensionärs­organisati­onerna, men nog på penningens makt. Konto- och sparkapita­lflykt från Aktia kanske biter. Mänsklighe­t och hänsyn till åldrande människors livssituat­ion skall vi inte förvänta oss av Kapitalet, i bibliska termer av Mammon, penningens gud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland