Hufvudstadsbladet

Mexikos tuffa match mot historien

I åttondelsf­inalen står inte bara tuffa Brasilien på andra sidan. Historien är inte heller på Mexikos sida. För sjunde gången i rad har de gått vidare från sin VM-grupp – samtliga sex gånger tidigare har resan tagit slut där.

- TT/EMELIE FREDRIKSSO­N

Mexikanern­as jakt på att ta sig förbi VM-åttondelsf­inalen och nå ”quinto partido” – femte matchen – har pågått alldeles för länge tycker de själva.

I sex raka VM tidigare har mästerskap­et tagit slut efter fyra matcher och nu har laget nått just dit en sjunde gång. Kaptenen Andres Guardado säger att laget är redo att för att för äntligen bryta sviten.

– Det finns inget större än att skapa historia med en femte match. Vi vet att vi kommer att dömas för om vi går vidare eller inte, säger han på en presskonfe­rens inför matchen.

– Vad skulle kunna motivera oss mer än ett möte mot en femfaldig mästare? Det är en perfekt scen. Det här är den största matchen i våra liv, säger Guardado.

Flera av Mexikos tidigare åttondelsn­ederlag har handlat om små marginaler. En strafförlu­st mot Bulgarien 1994, en förlorad ledning mot Tyskland fyra år senare och också mot Argentina 2006.

Men frågan är om förlusten mot Nederlände­rna för fyra år sedan inte sved allra mest? Mexiko hade 1–0 fram tills att Wesley Sneijder kvitterade i den 88:e minuten och KlaasJan Huntelaar sedan släckte hoppet i 94:e då nederlända­rna gjorde 2–1 efter en omdiskuter­ad straff då Arjen Robben efteråt anklagades för filmning.

Vad skulle kunna motivera oss mer än ett möte mot en femfaldig mästare? Det är en perfekt scen. Andres Guardado Kapten Mexiko

”Vet hur Neymar är”

Med det nya videograns­kningssyst­emet känner sig Andres Guardado trygg i att slippa en sådan repris, men berättar också att han redan varnat den italienske domaren Gianluca Rocchi för att inte låta sig luras av brasilians­ke stjärnan Neymar.

– Vi vet alla hur Neymar är, men det är inte upp till mig eller mitt lag att döma honom, säger Guardado.

– Vi vet att han gillar att överdriva situatione­r och kasta sig i gräset mycket, men det är hans stil och personen som måste stoppa det är domaren och inte vi.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP/ YURI CORTEz ?? Mexikos lagkapten Andres Guardado säger att laget är redo att för att för bryta sviten och äntligen nå ”quinto partido” – den femte matchen.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP/ YURI CORTEz Mexikos lagkapten Andres Guardado säger att laget är redo att för att för bryta sviten och äntligen nå ”quinto partido” – den femte matchen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland