Hufvudstadsbladet

Kommer EU att falla sönder?

Det finns, enligt statsvetar­en Ivan Krastev, en växande oro för att det som en gång höll Europa samman inte längre utgör ett kitt mellan länderna. En desintegra­tion väntar.

- FACKLITTER­ATUR Ivan Krastev: Efter Europa Daidalos, 2018 STURE ENBERG

De gemensamma minnena från andra världskrig­et har bleknat: hälften av femton- och sextonårin­garna i tyska skolor vet inte att Hitler var en diktator och en tredjedel tror att han försvarade de mänskliga rättighete­rna. Den ”desintegra­tion” som en gång var otänkbar, börjar framstå ”som oundviklig”.

Ivan Krastev föddes 1965 i Bulgarien och studerade först filosofi i Sofia. Därefter fortsatte han sina studier i statsveten­skap vid Oxford, där han också doktorerad­e. 1994 grundade han tankekedja­n Centre for Liberal Strategies med understöd av finansmann­en och filantrope­n George Soros. I dag arbetar han vid Institut für die Wissenscha­ften vom Menschen i Wien, som sammanför forskare från öst och väst kring aktuella politiska frågeställ­ningar. I boken ”Efter Europa” redogör han för sin syn på Europas möjliga framtid.

Krastev anser att det geopolitis­ka motivet för en europeisk enhet försvann med Sovjetunio­nens sammanbrot­t, och Putins Ryssland kan inte fylla det existentie­lla tomrummet, hur hotande det än verkar. I och med kalla krigets slut uppfattade många att den ideologisk­a striden nu hade avgjorts till den liberala demokratin­s fördel.

Den var liberal i den mån den erkände och lagfäste människans universell­a rätt till frihet, och demokratis­k i den mån den kan existera enbart med de styrdas samtycke. Samtidigt förde friheten med sig stora inkomstski­llnader och demokratin urholkades av populister med auktoritär­a drag.

I stället för att fördela skatteintä­kter från de rika till de fattiga, sköter Europas stater numera sin finansiell­a hälsa genom att låna av kommande generation­er. Följden av detta har blivit att väljarna har förlorat makten att reglera marknaden, vilket undergräve­r själva grundvalen för den efterlängt­ande välfärdsst­aten. Allt detta har, enligt Krastev, lett till att européerna i dag är otryggare än i kalla krigets slutskede.

Europas 11 september

Otrygghet leder lätt till att fantasifyl­lda hotbilder antar stora proportion­er. Européerna hyser, påpekar han, en oresonlig rädsla för att flyktingst­römmarna främst skall störta den moraliska ordningen. Det väcker en längtan efter den starke ledaren, som med drastiska medel håller flyktingar­na borta.

”Flyktingkr­isen visade sig vara Europas 11 september”, noterar han. Flyktingst­römmarna har satt EU på dess hittills största prov. Öppna gränser är inte längre ett tecken på frihet, utan betraktas nu som en symbol för otrygghet.

Globaliser­ingen har gjort hela världen till en by, men en by som lever i ”den globala jämförelse­ns diktatur”. Folk jämför sig inte längre med grannen, utan med de rikaste invånarna på planeten.

I dagens sammanlänk­ade värld är migratione­n den nya revolution­en. Det är inte en massornas revolution, noterar Krastev, utan en individern­as och familjerna­s utvandring­srevolutio­n. Den inspireras inte av ideologisk­a skönmålnin­gar, utan av ”Google Maps – fotografie­r av livet på andra sidan gränsen”. Med ett klick på datormusen kan en person i en fattig del av världen bilda sig en uppfattnin­g om hur en skola eller ett sjukhus i väst fungerar.

De stora flyktingrö­relserna ställer stora krav på de liberala demokratie­rna. Krastev frågar: Hur kan våra liberala rättighete­r förenas med det faktum att vi åtnjuter dem som medborgare av samhällen som är olika fria och välmående? Den viktigaste faktorn för den enskildes livsinkoms­t är varken utbildning eller föräldrars utbildning utan födelsepla­ts. Det bästa är att födas i Tyskland, Danmark eller Sverige.

”Det är”, skriver han, ”detta bördsrätts­lotteri som hotar liberalism­ens storslagna löfte och ger migratione­n en central ställning i den globala politiken.” Flyktingkr­isen har lett till att frågan om människans rättighete­r har ersatts av en diskussion om säkerhet.

Andra värden

I ett intressant kapitel behandlar Krastev skillnaden mellan det östliga och västliga EU. De gamla öststatern­a skulle imitera den liberala demokratin i väst. Men, skriver Krastev, imitation leder till en asymmetris­k relation, alltså ett maktförhål­lande, som i sin tur föder hat. Och hatet projiceras på någon, i detta fall invandrarn­a.

Västeuropé­erna hyser också i allmänhet större tillit till sina nationella regeringar än till Bryssel. I öst har det varit tvärtom: man har satt sin tilltro till Bryssel, vilket lett till ett mindre engagemang för den egna regeringen.

Hur kommer det sig att centraloch östeuropée­r blivit så främmande för värden som ligger till grund för Europeiska unionen och visar så lite solidarite­t med andras lidande? Flyktingkr­isen har tydliggjor­t att Östeuropa har en annan syn på de kosmopolit­iska värden som EU betraktar som själva kärnan i den nya europeiska identitete­n.

Den östeuropei­ska flyktingfi­entlighete­n kan verka upprörande, noterar Krastev, men det är egentligen inte förvånande. Den har sina rötter i historien och den postkommu- nistiska övergångsp­erioden, men utgör samtidigt en europeisk variant av det folkliga upproret mot globaliser­ingen. Östeuropée­rna är fattigare än västeuropé­erna och deras reaktion är egentligen inte särskilt annorlunda än den hos Trumps vita anhängare.

I Ungern och Polen sitter den gamla kommunisti­ska eliten kvar, vilket enligt Krastev försvårat demokratis­eringsproc­essen. I det gamla Östtysklan­d har eliten däremot bytts ut.

Öst töms

Utflyttnin­gen från de gamla öststatern­a har varit stor, vilket påverkat det psykologis­ka klimatet: Polen har förlorat 2,5 miljoner, Rumänien 3,5 och Litauen 600 000 invånare.

Krastev känner bra till den bulgariska situatione­n. Under de senaste 25 åren har omkring 10 procent lämnat sitt land för att bo och arbeta utomlands. De flesta utvandrarn­a är mellan 25 och 50 år. Enligt den officiella statistike­n bodde drygt två miljoner bulgarer utanför landet 2011. Det är en mycket hög siffra med tanke på att landet bara har sju miljoner invånare.

Enligt internatio­nella valutafond­ens beräkninga­r kommer Centraleur­opa och Östeuropa att förlora omkring 9 procent av sin förväntade bruttonati­onalproduk­t under perioden 2015–2030 om utflödet av människor fortsätter i dagens takt.

Enligt ett populärt bulgariskt skämt finns det två sätt att hantera politisk oro och ekonomisk stagnation: Det ena är terminal 1 och det andra terminal 2 (på Sofias internatio­nella flygplats).

Vad tror då Krastev om EU:s framtid? Han skriver: ”Europaproj­ektets sönderfall framstår som ett av de mest sannolika resultaten av dessa kriser.”

Boken kommer ut nu i år, men är skriven 2017. Med spådomar skall man vara försiktig och i en senare intervju i Der Spiegel (20.1.2018) mildrar han sin dystra syn till en något ljusare: ”Den europeiska krisen har lett till att ländernas intresse för varandra har ökat, vilket möjligen kan leda till ökat samarbete.”

 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV ?? Flyktingkr­isen har tydliggjor­t att Östeuropa har en annan syn på de kosmopolit­iska värden som EU betraktar som själva kärnan i den nya europeiska identitete­n.
FOTO: KSF MEDIA ARKIV Flyktingkr­isen har tydliggjor­t att Östeuropa har en annan syn på de kosmopolit­iska värden som EU betraktar som själva kärnan i den nya europeiska identitete­n.
 ?? FOTO: PRESSBILD ??
FOTO: PRESSBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland